14 Tips om Jouw Zelfbeeld te Spiegelen aan de Werkelijkheid

Zelfbeeld kan een illusie zijn

 

JOUW ZELFBEELD WORDT BEÏNVLOED DOOR ZOVEEL VERSCHILLENDE FACTOREN, DAT DE KANS ZEER GROOT IS DAT HET NIET MEER OP WAARHEID BERUST

HET PERFECTE FIGUUR EN TOCH NIET GENIETEN


Als ik niet zelf alle fases en maten had meegemaakt, had ik dit zeker nooit kunnen geloven. Dat het mogelijk is om je te dik te voelen als je te dun bent en visa versa.  Twintig jaar geleden was ik zo graatmager, dat ik mij nu afvraag hoe het kan dat ik überhaupt nog op deze Aardbol rondloop. Weet het mij nog goed te herinneren. Kleding kopen zonder te passen, geen calorieën hoeven te tellen en strak in het vel. Je weet wel, jong en fantastisch. Althans, dat zou je mogen verwachten.

Nee, helaas. Toen ik het in-mijn-ogen perfecte figuur had, kon ik er zelf toch niet van genieten. Ik was te dik! Als ik even terug kon in de tijd, zou ik mijzelf toch een schop verkopen… en daarna zeggen: ik hou van je!

ONGEACHT HET GEWICHT, IK WAS ONTEVREDEN!


Toen ik jaren later 56 kilo was, 74 kilo, bij de 90 kilo, 76 kilo, 63 kilo en nu weer bij 76 kilo, kan ik niet zeggen dat er veel verschil is geweest in mijn gemoedstoestand. Het was nooit goed en perfect genoeg. Altijd maar vergelijken. Ongeacht het gewicht, ik was ontevreden!

Daarom kunnen mensen met veel overgewicht zich zo dun voelen als een grassprietje en dat niet doorhebben en graatmagere mensen zich werkelijk waar dik voelen. Het is ergens een mindf#ck. Ik vind het overigens een verschrikkelijk woord, maar het heeft wel de kracht die het moet uitstralen.

JOUW MAAT 42 TIEN KEER ZO DIK ALS DIE VAN HUN


Misschien komt dit je ook bekend voor. Je kent een hele club vrouwen die je waardeert, respecteert en zelfs mooi vind. Ze hebben allemaal een geweldige uitstraling, een gezin, leuke baan of hobby en ook een maatje 42 of meer. Je ziet dat ze wat steviger in de schoenen staan, maar ze staan gewoon goed.

Jij hebt inmiddels door omstandigheden ook maat 42 gekregen. Je baalt ervan! Je voelt je ontzettend min en dat straal je uit. Jouw maat 42 is binnen de kortste keren tien keer zo dik als die van hun. Je durft er bijna niet over te praten, uit angst hun te kwetsen en omdat je niet wil horen dat je er net zo goed uitziet.

Maar andersom kan ook hoor. Een hele club heeft maat 42 en jij bent als enige ergens al verder in de maat 50 terecht gekomen. Je begrijpt maar niet waarom iedereen vind dat je zou moeten afvallen, ze zijn zelf immers net zo zwaar toch? Dat ze zich zorgen maken om jouw gezondheid, ach soit, je zit lekker in je vel en ziet er goed uit. Wat jou betreft ben je gewoon volslank en moeten zij niet zo zeuren.

TE DUN EN TE DIK IS ONGEZOND


Te dun en te dik zijn is gewoon ongezond. Dat is een feit, daar kan je niet omheen. Dat heeft niks te maken met hoe jij je voelt op dat moment of wat je mooi vind, want je zelfbeeld wordt beïnvloed door zoveel verschillende factoren, dat de kans zeer groot is dat het niet meer op waarheid berust.

De geest kan namelijk ook ongezond zijn, ondanks een gezond gewicht en BMI. Ondanks het perfecte topmodellen figuur en ook met obesitas. Een verwrongen denkbeeld over jezelf hebben komt vaker voor dan je denkt.

STEL JE VOOR: VOLGENDE WEEK WORDT MAAT 42 EEN MODETREND!

TIPS OM JE ZELFBEELD TE SPIEGELEN AAN DE WAARHEID


De geest is ook een complex iets. Soms ook een lichamelijk iets, denk maar aan de invloed van op hol geslagen hormonen. Maar je kan altijd iets doen om je zelfbeeld te spiegelen aan de werkelijkheid, namelijk:

 1. Zet niet bij voorbaat al bij kritiek of advies van anderen de hakken in het zand. Overweeg zorgvuldig waarom men dit zegt of leg het even naast je neer, voordat je er serieus en afgekoeld naar gaat kijken. Maar meestal is het zo, wanneer iedereen zegt dat je te zwaar wordt of juist te dun, dat het wel de waarheid is.
 2. Neem uiteraard niet zomaar klakkeloos wat beweringen aan, dus ook niet van jezelf. Onderzoek altijd eerst de feiten.
 3. Stel vragen en stel ze ook aan jezelf. Open vragen! Bijvoorbeeld waarom ben ik te dik of te mager en waar baseer ik dat op? Schrijf de antwoorden op.
 4. Leg eens een tijd de focus op mensen in dezelfde gewichtsklasse en bekijk hun figuren kritisch en oprecht, zonder hun er daadwerkelijk bij te betrekken. Het mogen ook mensen op foto’s van het internet zijn.
 5. Bekijk je eigen foto’s van vroeger en de huidige tijd daarna. Zie je veel verschil in gewicht?
 6. Check je BMI of deze tussen de 18,5 en 25 zit. Als je toevallig 25,1 hebt, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je gelijk op dieet moet gaan. Maar wel dat er een aantal belletjes moeten gaan rinkelen, van stop! Hier en niet verder. Je loopt namelijk gezondheidsrisico’s als je boven de 25 uitkomt, hoe mooi je ook bent. Ook als je onder de 18,5 uitkomt loop je flinke gezondheidsrisico’s en misschien nog wel meer als degene die  boven de 25 uitkomt.
 7. Neem contact op met je huisarts. Maak je gewicht, zelfbeeld en bezwaren bespreekbaar.
 8. Stop met vergelijken!Al helemaal met topmodellen die twintig jaar jonger zijn en twintig maten dunner. Wat Einstein zei over de aap en de vis, dat geldt ook voor de verschillende lichaamstypes. Iedereen is mooi op zijn eigen manier. Stel je eens voor: volgende week wordt maat 42 ineens een modetrend…
 9. Je lichaam is jouw tempel en jouw gezondheid is onbetaalbaar. Vooral met de huidige ziekenfondskosten. Door slecht voor jezelf te zorgen en niet van jezelf te houden, kan je schade aanrichtten die onherstelbaar is en waarvan je op een dag spijt gaat krijgen.
 10. Wanneer het je eigen tijd is om een hemelvaart te maken, gaan mensen tijdens je afscheid het niet hebben over je figuur (tenzij je vriendenkring alleen maar uit Barbiepoppen bestaat), maar wel over hoe lief je was en over hoe goed je anderen hielp bijvoorbeeld. Omdat het leven daar ook hoofdzakelijk om zou moeten draaien. Liefde.
 11. Neem een coach in handen of word je eigen coach. Verdiep je in de materie om jezelf te accepteren. Ikzelf bijvoorbeeld ben een christen en geloof er heilig in dat er een God is die van ons houdt en Hij wil niet dat wij met een negatief zelfbeeld rondlopen. Sterker nog, het belangrijkste gebod is ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’ Dus ook jezelf!!
 12. Een realistisch beeld vormen van je lichaam, heeft niks te maken met jouw gevormde mening erover. Als je erachter komt statistisch veel te zwaar te zijn of veel te mager, dan kan het nog steeds zo zijn dat je achter je eigen keuze staat, ondanks de grote gezondheidsrisico’s. Dat mag je zelf bepalen. Maar het kan ook zijn, dat het een eye-opener is en net dat beetje motivatie geeft om het probleem aan te pakken. Ook dat is jouw beslissing.
 13. Neem je maten op. Vooral de taille. Hiervoor moet je de buikomvang opmeten. Als deze tussen de 68 en 80 cm is, ben je redelijk veilig. Wil niet zeggen dat je BMI dan ook goed is, dus beiden berekenen.
 14. Het gras is niet groener bij de buren, tenzij je het over jaloezie hebt misschien… graskijkers achter elk raam. Zoek een hobby!

Je kan zelf vast ook nog wel met iets op de proppen komen, wat jou kan helpen een realistisch beeld te vormen. Onderschat het niet, want het is echt noodzakelijk om te doen, anders zullen alle beslissingen omtrent je gewicht en je emoties, gebaseerd zijn op, en onderbouwd worden door leugens. Wie wil dat nou? Wie wil nou zo’n mindf#ck?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s