11 Tips om Oude Gewoonten te Veranderen in Succesvolle Voornemens

cat-2288075_1280

OUDE GEWOONTEN EN GOEDE VOORNEMENS


Doemdenken. Leven naar wat je gelooft, naar wat je verwacht. Uiteindelijk ook precies datgene krijgen en dan weer geloven dat je dus gelijk had. De vicieuze cirkel. Dat is zonde en onnodig. Als je bedenkt hoeveel mensen met de jaarwisseling een goed voornemen bedenken en dit niet weten te bewerkstelligen.

INGEROEST DOOR OUDERDOM

Vaak wordt de oude ingeroeste gewoonte over het hoofd gezien. We weten wel dat die gewoonte er is, maar we gaan er niet diep genoeg op in. Die gewoonte moet gewoon maar even plaats maken. Alleen zijn oude gewoonten automatismen geworden en een nieuwe aanleren, betekent bewust worden van het hele proces eromheen.

NIET ALLEEN WILSKRACHT EN DISCIPLINE ZIJN LEIDEND

In het boek ‘Oude gewoonten Goede voornemens‘ geschreven door Linda van der Wal, wordt hier dieper op ingegaan. Een eye-opener als je het mij vraagt. Maar al te vaak wordt falen afgeschreven op gebrek aan wilskracht en discipline. Vanzelfsprekend dat wij dit ook nodig hebben om te kunnen slagen, maar er is wel iets meer voor nodig dan alleen dat.

ELK VOORNEMEN VEREIST EEN PLAN VAN AANPAK

Zie het maar als het schrijven van een businessplan. Je wil gaan bloggen en het liefst succesvol. De één zal gewoon starten en de ander gaat eerst op onderzoek uit en zet concrete stappen op papier. Het is bewezen dat mensen die de stappen en doelen boekoudegewoonteopschrijven, in de meeste gevallen meer succes boeken. Degene die gewoon begint, loopt een groot risico veel factoren over het hoofd te zien die van belang zijn om het tot een succes te maken. Dit geldt voor alle goede voornemens en zoals gezegd, het zit hem in de details.

ZONDER MOTIVATIE IS EEN GOED VOORNEMEN NIET MEER DAN EEN LOZE KREET

Oude gewoonten Goede voornemens

LAAT DE WERELDSE IDEALEN MAAR EVEN IN DE KAST LIGGEN


Een goed voornemen valt of staat bij motivatie. Vaak lijken we wel gemotiveerd, alleen is de vraag waaruit deze ontstaan is. Komt de motivatie uit een verlangen die je zelf hebt gecreëerd of doordat een ander jou het gevoel gaf dat je gemotiveerd zou moeten zijn?

EXTERNE MOTIVATIE ZORGT VOOR GEBREK AAN WILSKRACHT

Bijvoorbeeld de vrouwen die beslist extreem dun willen zijn, omdat de modellen in magazines hun voorbeeld zijn geworden. Op de één of andere manier is het erin geslopen, dat iedereen dezelfde schoonheidsidealen heeft en vooral mannen. Maar niets is minder waar. De kans van slagen met deze externe motivatie is vrijwel nihil, tenzij het doel een verstoord zelfbeeld is, dan kan je op succes rekenen.

HET MOET EEN WILLEN WORDEN IN PLAATS VAN MOETEN

Een ander voorbeeld is stoppen met roken. Ondanks alle verhalen en feiten over een slechte gezondheid, aantal slachtoffers en stank, zal de kans van slagen zeer gering zijn wanneer de motivatie niks anders is dan druk van buitenaf. Het zal aanvoelen als een ‘moeten’ in plaats van ‘willen’. En dit heeft niks met logica of verstand te maken. Wilskracht en motivatie moet gewoon van binnenuit komen, wil een goed voornemen überhaupt een kans maken.

Misschien ook gelijk een eye-opener voor mensen die de hele tijd praten als brugman, om die ander maar te laten beseffen wat het beste is of hoe die zou moeten leven. Dat werkt niet zo. Advies geven is één ding, maar de rest ligt bij de ander.

Waar op te letten als je doelen gaat stellen?


Mobile & Tablets

 1. Ga niet gelijk handelen, maar stel jezelf eerst wat kritische vragen. Wees eerlijk waar het verlangen vandaan komt. Komt het uit jezelf? Hoe is het ontstaan? Is het realistisch? Voel je je er goed bij? Ben je klaar om te veranderen? Wat vind jij belangrijk? Kijk niet raar op als je doel straks om wat aanpassingen vraagt, of zelfs het hele roer omgooit. Alleen maar beter.
 2. Leer jezelf aan door telkens weer je doelen en redenen positief te formuleren. Klagen mag dan als een uitlaatklep voelen, maar de realiteit is iets minder fraai. Je werkt jezelf alleen nog maar meer in de nesten. Voorbeelden hoe het beter werkt: minder werken wordt vaker vrij zijn, afvallen wordt slank zijn en gezonder leven, minder stress wordt een gevoel van rust, minder rommel wordt een net huis. En laat de ‘wat als… ‘ weg!
 3. Focus je op het doel en niet op de oude gewoonte. Steeds maar weer aan die oude gewoonte denken, zorgt ervoor dat je in die negatieve spiraal blijft hangen. Die negatieve energie laat je op zijn beurt weer boos en down voelen en dat je problemen gaat zien die er nog niet eens zijn. Misschien wel nooit komen! Als je alleen maar valkuilen en oude gewoonten gaat denken, zoals ik mag niet snoepen, dan ga je er toch juist aan denken. Voorbeeld: denk niet aan de roze olifant! Waar dacht je nu aan? Precies! Denk daarom aan positieve en concrete oplossingen.
 4. Bedenk concrete en haalbare stappen om je doel te realiseren. Meerdere kleine stapjes werken meestal beter dan gelijk in het diepe duiken. Vanuit het niets ineens vijf tot zes dagen per week willen fitnessen en gelijk het duurste abonnement afsluiten bij de fitnessschool, de winkel induiken voor de nieuwste trends qua sportkleding, zal hoogstwaarschijnlijk weggegooid geld zijn en reden tot frustratie en teleurstelling. Te ambitieuze voornemens zijn grote valkuilen en geven je minder vertrouwen in je eigen capaciteiten.
 5. Schrijf een actieplan. Wanneer stappen uitgeschreven staan op papier, is de kans van slagen groter en ook een goede manier om het overzichtelijk te houden. Daarbij ook een steuntje in de rug om gemotiveerd te blijven, want je ziet ook gelijk welke resultaten al behaald zijn en hoeveel werk het gaat kosten om je doel te bereiken. Een goed voornemen moet ook leuk zijn om aan te werken.
 6. Let op de details. Maak je acties specifiek en ga hierover ook brainstormen. Wat kan je allemaal doen om je doel te halen en hoeveel tijd gaat hierin zitten? Gebruik hiervoor je creativiteit en je mag alles bedenken en dromen. Daarna ga je schrappen en kijken wat haalbaar is.
 7. Maak gebruik van geheugensteuntjes. Oude gewoonten doorbreken neemt tijd in beslag en zitten vastgeroest. Dat betekent dat je de eerste tijd jezelf er steeds aan moet herinneren dat je een andere ‘positieve’ weg bent ingeslagen. Geheugensteuntje kan zijn agenda’s, notitieboekjes, sticky notes, alarm op je telefoon, eten klaarzetten, etc. 11 tips om oude gewoonten succesvol te maken
 8. Ken je verleidingen en vermijd deze. Als dat betekent om niet met een lege maag door de winkel langs het snoep te lopen, dan kan je dit opschrijven om het vervolgens niet meer te vergeten. Verleidingen zijn vaak onverwachte valkuilen en toch weten de meeste van ons wel waar het om draait.
 9. Stel niet uit. Verandering brengt vaak ook angstgevoelens met zich mee en hierdoor ontstaat uitstelgedrag. Ben je hiervan bewust en doe juist de rotklussen als eerste. Blijf positief denken!
 10. Evalueer jezelf regelmatig en plan dit ook in. Kijk hierbij niet alleen maar naar je successen of juist alleen maar naar het falen. Evalueren is belangrijk, zodat je ziet waar knelpunten zitten, welke punten bijgewerkt moeten worden en wat je makkelijk afging. Op die manier kan je eventueel het actieplan bijwerken, zodat het nog beter voor jouw doelen en onderneming gaat werken. Evaluatie is geen strafgesprek, maar juist om gemotiveerd te blijven!
 11. Beloon jezelf, echt! Als je alleen maar gaat doemdenken, vanwege minder goede resultaten, dan kan je succes op je buik schrijven. Dan heb je de eerste stappen hier ook niet goed begrepen. Oude gewoonten doorbreken is namelijk lastig, zo niet onmogelijk te veranderen als de motivatie er niet is. Door doemdenken verdwijnt de motivatie. Trakteer jezelf als je iets hebt bereikt, hoe klein dan ook. Juist de kleine stapjes zorgen voor het grootste resultaat. Kijk maar eens naar succesvolle resultaten in jouw leven. Had je die gelijk behaald of was dat ook een aaneenschakeling van kleine stapjes?

WANNEER JE DOELEN KIEST DIE DICHT BIJ JEZELF LIGGEN, DOEN ZE NAMELIJK VAAK AANSPRAAK OP JE TALENTEN. HET IS DAN GEEN HOUDING DIE JE JEZELF AANMEET, MAAR EEN OPRECHT STREVEN NAAR WAT JIJ BELANGRIJK VIND.

Oude gewoonten Goede voornemens

JEZELF BELONEN IN PLAATS VAN STRAFFEN


Positief denken geeft zoveel kracht. Zo zag ik vanochtend op de weegschaal dat ik toch weer wat was aangekomen, terwijl ik net een paar kilo was kwijtgeraakt. Dan heb je twee opties, of je wordt pissig of je begrijpt waar het aan ligt. Afgelopen week heb ik uit frustratie en pijn zitten snoepen en amper bewogen.

Ik heb namelijk een fikse en onverklaarbare ontsteking aan mijn oorschelp. Mijn oor is twee keer zo dik geworden en donkerpaars gekleurd. Opgezwollen kraakbeen is redelijk pijnlijk te noemen. Een antibioticakuur voor een week en een pakje paracetamol. Begrijpelijk dat ik ben aangekomen en ik ga mijzelf hiervoor niet straffen. Aankomende week zal het gewoon weer beter gaan.

Zo vroeg een moeder op school hoe het nu met mij ging. ‘Ja’, een stuk beter antwoordde ik,’ slik nu nog maar drie paracetamol op een dag. De woorden vlogen er ook zomaar uit. We moesten er ook wel om lachen, want het was ook de waarheid. Voelde inderdaad een stuk beter. Positief blijven, werkt echt!

KLIM IN DE PEN EN MAAK ZELFREFLECTIE OEFENINGEN

Om het hele boek van 175 bladzijdes hier te behandelen, hoe graag ik het ook zou willen, is natuurlijk onmogelijk. Loop je er ook tegenaan, dat goede voornemens de volgende dag of week al gelijk in de prullenbak liggen? Dan zou ik dit absoluut gaan lezen. Helder uiteengezet met oefeningen voor een gezonde dosis zelfreflectie.

DAGDROMEN EN DAN OMZETTEN IN IETS CONCREETS

Als A dromen over Z is niks mis mee. Probleem is de letters die ertussen zitten zo vaak worden vergeten en dat kan tegenvallen met de verkeerde aanpak. Maar nu hoeft dat dus niet meer het geval te zijn!

Wat denk jij hierover, kan jij goed je dromen waarmaken zonder de nodige stappen te nemen?

Foto Cocoparisienne

7 gedachtes over “11 Tips om Oude Gewoonten te Veranderen in Succesvolle Voornemens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s