Gestopt met Roken en nu Poep aan de Knikker! | 10 Tips

123H

ER HEERST NOG EEN TABOE OP POEPTAFERELEN


Want het is niet een geliefd onderwerp. Toch komen problemen met de stoelgang, na het stoppen met roken, behoorlijk vaak voor. Toch niet helemaal tussen de oren. En dat is ook niet zo gek, want er gebeurt behoorlijk veel in je lijf nadat je gestopt bent en ook hier geldt, geduld is een schone zaak. Nou ja, een vieze zaak. Dirty case 😉

Voordat we verder gaan en en jij denkt dat ik nu wel graag over poep praat, laat ik je dan vertellen dat ik wat dat betreft al snel het schaamrood op mijn kaken heb staan. Maar waarom? Wij doen hèt allemaal en wanneer dat niet zo is, dan pas heb je echt stront aan de knikker.

Daar komt ie dan hè, komt-ie-dan-hè…nee, toch niet!

We gaan het maar hebben over de knikker. Want als je gestopt bent, dan rollen de knikkers niet zo lekker meer door het gangetje. Ze verzamelen zich, net als vroeger bij het zwembad in de grote glijbaan. Dat mag niet meer, want dat is gevaarlijk voor de andere zwemmers en terecht. Lijkt mij dat het in je darmstelsel er net zo aan toegaat.

ALS JIJ GAAT STOPPEN

GAAN DE KNIKKERS ZICH VERSTOPPEN

Kom met obstipatie in actie

Grote opstoppingen van de knikkers, obstipatie, kunnen best gevaarlijk zijn. In uiterste gevallen, die vaker voorkomen dan je denkt, kan het extreem gevaarlijk zijn. Het zaakje daarbinnen kan namelijk knappen en daar zit niemand op te wachten. Niet te vergeten erg pijnlijk. Dus tijd om in actie te komen!

Gezondheid algemeen

Tijd voor wat tips die mij helpen. Ook ik heb er nog geregeld last van, maar moet zeggen het inmiddels aardig onder controle te hebben. Dus het is mogelijk, er is hoop!

  1. Als eerste toch op je voeding gaan letten. Na het stoppen zijn we niet meer zoals de sprinkhaan hierboven, alles kunnen eten zonder een probleem te krijgen. Niet gelijk vol stampen met bananen en kilo’s groenten, want je lijf moet hier langzaam aan wennen. Je darmen zijn al van slag, omdat ze voor het eerst in jaren weer normaal moeten gaan functioneren.
  2. Veel drinken en het liefst water. De ontlasting zal in het begin vooral harder worden door al die extra vezels en water is net als bij de glijbaan, het wondermiddel 🙂 Anders rollen de knikkers niet.
  3. Ondanks je goede zorg, kan het zijn dat het nog niet lukt. Als je eens per vier of vijf dagen weinig knikkers deponeert en normaal gesproken dat dagelijks deed, dan is er een flinke verstopping. Grote kans dat je ook flink wat nare luchtjes produceert. Er hangt iets in de lucht en je ruikt dat er iets niet klopt. Je hebt gelijk. Vermijd nu even de yoghurt en kwarkproducten en ga flink aan de wandel. Yoghurt kan de gasproductie flink vermeerderen door de probiotica en wandelen brengt de darmen in beweging, zodat ze moeten werken.
  4. Ik weet dat je juist nu wil afvallen. Zo niet, Lucky you! Maar voor de rest, waaronder ik, dikke vette pech. Toch vraag ik je een extra lepeltje olie te gebruiken in je eten. Gezonde vetten kunnen geen kwaad en de glijbaan moet gesmeerd worden. Als de knikkers rollen, scheelt je dat zo een paar kilo gewicht. Zoveel? Wel eens vier dagen niet geknikkerd?
  5. Geen wonder dat dit onderwerp vrijwel nooit voor het stoppen met roken wordt besproken. Gewoon stoppen joh, dat kan jij. Je zal zien, je voelt je zoveel beter daarna… nou… op bepaalde punten wel, maar net zoveel punten nog niet. Je hebt je lichaam heel wat aangedaan en dat is niet binnen een dag of maand opgelost. Maak het toch bespreekbaar, vooral als het niet de spuigaten uitloopt. Ga naar een arts als niks anders blijkt te werken.
  6. Kruiden die de stofwisseling versnellen, joehoe! Ja, een aanrader. Vooral pepers en uien. Maar ook basilicum kan veel voor je betekenen. Geen wonderen, maar net dat kleine beetje extra. Nog lekker ook!
  7. Spirulina heeft mij inmiddels ook veel goed gedaan. Flinke oppepper.
  8. Psylliumvezels zijn een vies, maar een goed middel om te gebruiken. Dit zijn vezels die je in een glas water moet doen en dan echt snel naar binnen moet werken. Tenzij je tegen glibber kan, dan is er niks aan de hand. Ik daarentegen sta te springen met tranen in mijn ogen. Maar het spul werkt goed. De ontlasting, bedoel knikkers, wordt zachter omdat het meer vocht opneemt. Voorwaarde dat er wel veel bij gedronken worden, anders wordt de verstopping alleen maar erger.
  9. Wat ook goed helpt, althans bij mij en bij een lichte verstopping, is twee kiwi’s in de ochtend met een flink glas lauwwarm water (voor het ontbijt). Tip ooit gelezen in een boek van Sonja Bakker. Werkt prima.
  10. En in echte gevallen van nood kan je kiezen voor de laxeertabletten. Hoewel ik hier voorzichtig mee zou zijn en niet zomaar tussen de werkdagen door zou gebruiken. Tenzij je pampers draagt. Test het wanneer je niet hoeft te werken 😉

shit

Eet vooral veel vezels is wat iedereen roept, maar nee, luister vooral naar je lijf!


Zijn vezels gezond? Absoluut! Heb je ze nodig? Zeker weten! Kan je er teveel van binnenkrijgen? Ja!

Vooral als je het niet gewend bent en je darmen geen idee hebben wat hun overkomt na het stoppen met roken, wees dan voorzichtig met vezels. Ik begrijp het. Je wil niet snoepen om aan te komen en iets moet die stinkerd vervangen, toch?

Extra komkommer, wortels, appels, bananen en lekker veel noten. Maar drinken doen we nog steeds evenveel en waarschijnlijk nog steeds te weinig. Of nog meer koffie? Onderzoek is er nog niet over uit of het vocht uit ons lichaam onttrekt of niet.

Onze darmen krijgen geen oppepper, want we hebben het nog veel te druk met afkicken. Krijgen wel de schrik van hun leven met al dat eten. Ja, maar wel caloriearm. Kan zijn, maar je darmen snappen het nog niet he-le-maal. Daarbij zet je maag ook flink uit en denkt daarna meer eten nodig te hebben. Dat knagende holle gevoel? Leuk als er chocolade in de kasten ligt.

Misschien beweeg je wel naar jouw idee genoeg, maar je lichaam denkt er op dit moment anders over. Helaas. Het gaat wat moeite kosten en de bel moet gaan rinkelen:

Te gezond kan ook!

Ja, dat deed ik eerst ook, maar daar ben ik mee gestopt en nog steeds rollen de knikkers niet. Als je bedenkt dat het ongeveer drie maanden duurt dat een burger van de MC Donalds volledig uit je lichaam is verwijdert zonder enige verstopping, dan kan je je vast voorstellen dat een serieuze verstopping maanden kan aanhouden. Zelfs met een goed eetpatroon en voldoende beweging.

Een paar keer zwaar geschut gebruiken is echt geen overbodig luxe om je lichaam in de juiste richting te sturen. Wel met mate en goed blijven luisteren naar de signalen.

Bij twijfel, raadpleeg altijd een arts. Darmproblemen zijn serieuze problemen en die artsen zijn beter met knikkers dan jij of ik. Maar…je kan ze natuurlijk altijd uitdagen voor een potje ouderwets knikkeren, wie weet….

Stoppen met roken is nog altijd het beste om te doen

Obstipatie mag echt geen reden zijn om niet te stoppen en in gewicht aankomen ook niet, hoe frustrerend het ook kan zijn. Geduld is hier wel op zijn plaats.

Toch is transparantie over de ongemakken die bij het stoppen komen kijken (er zijn uitzonderingen) wel beter, want een roker die zich goed heeft voorbereid, komt altijd sterker uit de strijd! 

Wish Me Avril is nu ook op Instagram

Foto’s OpenClipart-Vectors / Gratisography 

4 gedachtes over “Gestopt met Roken en nu Poep aan de Knikker! | 10 Tips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s