WAARSCHUWING|Bodyshaming, GROTE Kans dat Jij het Ook doet!

bodyshaming

Eigenlijk moet je gewoon dank je wel zeggen voor het bodyshamen, hun betrokkenheid


Bodyshaming. Ongevraagd kritiek uitten op het lichaam van een ander. Het is wreed en onnodig. Gewoon stom! Haal die neus van je uit andermans zaken, uit andermans leven en hou je klep dicht!

Zo gezegd, zo gedaan….NOT!

Bodyshamen staat nu gewoon heel erg in de picture door Social Media – zo lekker sociaal ook – , maar het fenomeen op zich bestond altijd al. Mensen zijn altijd al zo betrokken geweest met elkaars welzijn.

In de vorm van kritiek, gevoed door jaloezie en frustraties, angsten, door de roddeltong en heel soms ook echt met de beste bedoelingen…ahum…

Even een voorbeeld voordat je je afvraagt hoe je ooit goede bedoelingen hierbij kan hebben.

‘Mam, heb je die vrouw gezien?’

‘Ja?’

‘Nou, dan heb jij zeker niks te klagen!’

‘Sssst…dat hoorde ze…doe even normaal!’

‘Ja, maar dat is toch zo? Jij denkt altijd dat je zo dik bent. Nou zij is VEEEEEEL dikker’

‘Heb je enig idee hoeveel pijn zij hierdoor kan hebben?’ shame

Spreken is zilver, zwijgen is goud

Mijn jochie bedoelde het goed. Hij wilde mij opbeuren, zijn mama een goed gevoel geven over haarzelf en had geen enkel besef ervan dat de vrouw het eventueel kon horen en wat voor haar dan de consequenties zouden zijn. Ik kon wel door de grond zakken. Om meerdere redenen.

Het feit dat ik de laatste tijd te vaak vind dat ik te dik ben, dat ik dit te vaak deel met mijn kids en nog erger dan dat, dat ik mij ervoor kan schamen. Schamen omdat ik verwacht dat mensen op mij zullen reageren, zoals mijn zoontje net voor mijn ogen had gedaan op een ander.

Het feit dat we onszelf met anderen vergelijken en het liefst met mensen die ‘nog erger’ in wat voor situatie dan ook zitten, zodat we ons niet zo rot hoeven te voelen over onszelf. Bodyshamen kan op veel verschillende manieren, vaak in het geheim en we weten het van elkaar.

Is het internet echt zo erg?

Ja, maar het laat wel iets zien wat we anders niet zo goed kunnen zien. De echte lelijke gedachtes van mensen. Gedachtes en opmerkingen die we in real life vaak achterwege laten. Gewoon omdat we het niet vrijuit kunnen of durven zeggen vanwege vriendschappen of werk.

Daarbij is jaloezie vaak ook not done, dus dan maar iemand, liefst een onbekende, onderuithalen op het web.

Inmiddels lijkt het een acceptabel alternatief 

Bodyshamen
lady.lolas op Instagram

Net als hierboven wordt het prachtig gebracht als een vraag, soort van interesse hoe het mogelijk is dat iemand zo zwaar kan zijn en toch zo dun. Dat kan!

WOLF IN SCHAAPSKLEREN 

Maar als je dan ziet hoe vaak de opmerking word gebruikt van alleen maar vel over been, insinueren dat dit niet natuurlijk zou zijn en dat ze ook geen spieren zou hebben, vergezeld met de opmerking dat ze op de weegschaal zou moeten gaan staan en dat moet filmen om aan een onbekende het bewijs te leveren dat ze niet liegt, dan kan je er wel vanuit gaan dat het hier gaat om bodyshamen.

Het zit ‘m in de HATELIJKE toon…

En iedereen weet dat de persoon die de rotopmerkingen uit, wel bewust haar heeft opgezocht op een speciale tag of alles onder die tag. Waarom?

Maar iemand die op het internet voor en na foto’s plaatst kan dit toch verwachten…

Klopt, slecht gedrag blijft bestaan en internet trolls (heel veel soorten) die op aandacht kicken zijn er ook, maar dat wil niet zeggen dat het oké is…

Maar hoe vaak gebeurt dit:

Jij zegt wat ik denk!

Moet je dan alles maar zeggen wat je denkt? NEE, alsjeblieft niet nee.

Een kwestie van respect. Maar we weten het wèl van elkaar en het is niet zo gek dat mensen daar onzeker van worden, dat die vreemde gedachten over onszelf èn anderen regelmatig de kop opsteken.

Ons kent ons… victory

‘Wat jij over een ander kan denken, kan die ander immers ook over jou denken toch?’

Het zijn zaadjes die geplant worden. bodyshaming

Voorbeeld:

Moeder zat gezellig met haar vriendin en dochtertje op het terras mensen te spotten. Onder het genot van een wijntje, zagen ze aan de overkant een vrouw alleen zitten. Deze vrouw had overduidelijk heel veel overgewicht, maar zag er wel vrolijk uit. 

Snap niet dat die vrouw nog vrolijk kan zijn, als ik er zo uitzag….‘  Haar vriendin knikte bevestigend en lag slap van het lachen.

Haar dochtertje bekeek het geheel zwijgzaam toe en zag de vrouw hun kant opkijken. De vrolijkheid veranderde in een somber gelaat en ze liep weg…

Een paar jaar later was het meisje een prachtige tiener geworden, alleen was ze wat aan de magere kant. Moeder besloot haar mee te nemen naar de dokter, want ze was bezorgd over haar meisje. De dokter kwam na een onderzoek ermee naar voren dat dochterlief anorexia had. 

Dat ze inmiddels veel te licht was, had ze ook wel door toen een stevige klasgenoot haar voor rammelkast had uitgemaakt. Dat vlees voor mannen was en de bonken voor de honden. En waar was haar voorgevel gebleven? Een lol dat de klasgenoten hadden.

Ze voelde zich als die dikke vrouw van toen, machteloos en aan de grillen van het lot overgeleverd. Vernederd en depressief.

Toen ze jaren later, na therapie weer op een gezond gewicht zat, ging ze trouwen. Nadat ze twee kinderen had gekregen, was ze flink in gewicht toegenomen en was haar voorgevel na maanden borstvoeding geven, verandert in minuscule theezakjes. Haar kritische man had inmiddels oog gekregen voor de slanke jongere versies, noemde haar vet en ging er vandoor. 

Haar hart was gebroken en binnen mum van tijd stak anorexia zijn lelijke kop weer op en had ze zelfs een borstvergroting ondergaan. Dat zou haar minderwaardigheidscomplex wel omhoog halen.

Haar dochtertje en zij zaten op een dag op het terras en aan de overkant zat bij toeval ook een vrouw met heel veel overgewicht. Ze keek blij. Haar dochtertje keek met afgrijzen naar haar en zei toen tegen haar moeder, ‘ Ik word later vast net zo, ik ben ook te dik’

Waarop haar moeder zich een hoedje schrok en antwoordde, ‘Ben je mal? Zie je die vrouw hoe dik ze is? Echt abnormaal, zo dik word jij echt niet!!!‘  

De vrouw aan de overkant had de conversatie gehoord en haar blijdschap was als bij donderslag verdwenen. Evenals zijzelf…..

Met de hand voor haar mond keek ze geschrokken de vrouw achterna. Wat had ze gedaan?beaten

OVERDREVEN?

Minder dan je denkt!

Het zijn die kleine zaadjes die uitgroeien tot iets moois of tot een monster. De geschiedenis herhaalt zichzelf over en over en over.

Hoe kan bodyshamen dan ooit gestopt worden?

Om het te kunnen stoppen, zal je eerst moeten begrijpen waar het vandaan komt. Bij jezelf. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. 

Het heeft alles te maken met zelfrespect, eigenwaarde en naastenliefde. red_heart

Zowel het slachtoffer ervan zijn, als het zelf doen. Combinatie van beiden is goed mogelijk. Iemand die genoeg heeft van bovenstaande, zal niet geneigd zijn om een ander naar beneden te halen. Let wel, er is een groot verschil tussen constateren en vernederen.

Als ik iemand zie die obesitas heeft, zal ik niet gaan ontkennen en zeggen dat deze dun is. En andersom ook niet. De vraag is alleen, moeten we er wat van zeggen en moet het altijd zo negatief zijn?

Hoe eerlijk ben je naar jezelf toe? Haal je een ander naar beneden uit jaloezie? Of om te vergelijken, terwijl je bij voorbaat weet dat je toch wel zal winnen? In jouw beleving dan. Of omdat je oprecht zorgen maakt over iemand? En dan hopelijk wel een bekende van je en niet een wildvreemde op Instagram toch?

Bodyshamen is gewoon NOT DONE! 

Gewoon niet goed te praten. Al helemaal niet in het openbaar. Je kwetst mensen, zet ze voor gek en zonder dat je het misschien beseft: jezelf ook! Het zegt namelijk iets over jou en je karakter. Al het bovengenoemde.

Jij toont jouw onzekerheid en jaloezie. Dat jij in feite ook met een probleem zit, die misschien wel zwaarder weegt dan het gewicht waar je over zit te lachen. Of het zegt misschien wel alles over jouw gewicht als je slanke dames uitkaffert. Bewust bodyshamen is gewoon walgelijk gedrag.

Onbewust bodyshamen dan?

Dat ligt vaak wat gecompliceerder, omdat je niet altijd gelijk door zal hebben wat er aan de hand is. Soms floept er gewoon iets uit, waarvan je later denkt, had ik beter anders kunnen formuleren. Soms is het een opmerking zoals in het voorbeeld om iemand te steunen en blijkt iemand het toevallig te horen. Soms zit je in een groepje en lach je al mee voordat je er erg in hebt, hoe erg het eigenlijk is. Dat kan!

Bewuster te gaan leven en na te denken over wat je zegt is hier gewoon de oplossing. Je kan je gedachten niet altijd sturen, dat is onmogelijk.

Ook bij gedachten kan je wel eens denken, waar kwam dat vandaan??

Maar je bent wel baas over wat je zegt en hoe je je gedraagt ten opzichte van anderen. Hoe zou jij je voelen als iemand zo over je praat? Ook al zou je te dik of te dun zijn. Wie zijn zaken zijn dat? De jouwe toch zeker? Behandel de ander dan met hetzelfde respect, ongeacht of je iets nu wel of niet mooi vind. Moet je beslist reageren onder een post? Heb je die negativiteit echt nodig?

Doe jij niet aan bodyshaming? Goed zo! Toch daag ik je uit, om de aankomende tijd er eens op te letten:

 • hoe vaak jij jezelf met een ander vergelijkt
 • hoe vaak je een mening hebt over die ander
 • hoe vaak je in één oogopslag al alles meent te weten over die ander
 • hoe vaak je stiekem toch met een vriendin over anderen spreekt

Durf je het ook hier te delen? meaw

 

Foto’s Pixabay

10 gedachtes over “WAARSCHUWING|Bodyshaming, GROTE Kans dat Jij het Ook doet!

  1. Denk dat we daar allemaal van balen. Het is toch een vorm van onzekerheid en wie wil dat nou zijn? Maar ja, als we dan toch allemaal onzeker zijn, kunnen we net zo goed elkaar en onszelf accepteren en waarderen. Bedankt voor de reactie!

   Like

 1. Wat ik vooral belangrijk vind is benadrukken dat ieder mens weer anders is en op zijn eigen manier mooi. Dat respecteren en stoppen met vergelijken is een begin. Bij vergelijkingen maken wordt er bovendien altijd iemand gekwetst. En het is zo zinloos. Stoppen met iets ‘vinden’ kun je niet van iemand eisen. De relativiteit en eenzijdigheid van dat vinden kan iedereen wel voor zichzelf leren erkennen. Wat de één vindt, vindt de ander niet en andersom. Wat zegt een mening over iemands uiterlijk nou over diegene.
  Daarbij is uiterlijk vergankelijk…voor iedereen. Of je nu zogenaamd wel of niet mooi bent.
  Top dat je het zo neerzet en dat je het zo bespreekbaar maakt! Lieve groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s