Ragoût

5 Oude Ragoût Recepten voor de Koude Dagen

egg-944495_1280

Ragoût mag je vervangen voor het moderne Ragout, maar de smaak blijft hetzelfde


In het Vlaams heet ragoût ‘vol-au-ven’t en het wordt meestal in een pasteitje gegeten. Deze wordt ook wel vidée genoemd. Een warme rond bladerdeeggebakje. Zeer deftig, maar dat was dit hapje ook van oorsprong en doet haar naam als het bekende Koninginnenhapje eer aan.

Dat zou je misschien niet gelijk zeggen en zien, wanneer je door de supermarkt wandelt en de ragout in een smerig blikje ziet staan. Mijn bescheiden mening uiteraard, maar ik vind de blikjes van ragout echt alles behalve aantrekkelijk. Gelukkig is de inhoud wel te pruimen.

Recepten uit mijn opa’s oude kookboek

Maar wat als recepten van mijn opa’s kookboek met jou deel? Zodat je jouw gasten eens kan verrassen met een zelfgemaakte Koninginnenhapje? Laat ik alvast beginnen!

De ragouts kan je  serveren in pasteitjes, met rijst, macaroni, aardappelpuree, met fleurons, in ragoutbroodjes. Bij de macaroni en rijst, mag je gerust wat meer saus maken in verband met het zuigeffect.

  1. Ragoût van Kalfspoelet

250 gram kalfspoelet voor ragout, ruim 4 dl water, 4 gram zout, uit, wortel, peterselie, tijm, laurierblad, foelie, peperkorrels en 50 gram kalfsgehakt.

Voor de saus: 4 dl bouillon van het poelet, 35 gram boter, 35 gram bloem, citroensap, (eidooier)

Het poelet wassen en smoren in een beetje boter. Daarna heet water, zout en kruiden toevoegen en het geheel zachtjes laten gaarkoken in ongeveer 45 minuten. Het gehakt aanmengen* en er kleine balletjes van maken en ze zo 10 minuten in de bouillon laten meekoken.

De bouillon zeven en met boter en bloem een saus maken**. De saus afmaken met wat citroensap (en eidooier die met wat saus is aangemengd). Het (indien nodig kleiner gesneden) vlees zonder vet en vellen samen met het gehakt in de saus verwarmen.


Klik HIER voor de recepten om * gehakt aan te mengen en om ** bechamelsaus te kunnen maken. 


2. Ragoût van Garnalen


300 gram garnalen, 40 gram boter, 40 gram bloem, 4 dl gekruide visbouillon of slappe, gekruide vleesbouillon of melk.

Voor de saus: peper, (zout), citroensap, eidooier, halve dl room of gekookte melk.

De garnalen vlug wassen en goed laten uitlekken. Van de boter, bloem en de bouillon een saus maken**. Deze saus afmaken met peper, (zout), citroensap, eidooier die wat is aangemengd met saus, room of melk. De garnalen in de saus goed doorwarmen, zodat de saus naar de garnalen smaakt.


3. Ragoût van eieren


5 of 6 eieren, 4 dl melk of bouillon, ui, wortel, peterselie, selderij, 35 gram boter, 35 gram bloem, (zout), peper, nootmuskaat.

De eieren hard koken in ongeveer 10 minuten en daarna in stukjes snijden. De melk of bouillon laten trekken met de ui, wortel, peterselie en selderij en daarna zeven. Van melk of de bouillon, boter en bloem een saus maken**, deze afmaken met (zout), peper en nootmuskaat en dan de eieren er doorheen mengen.

De eierragout kan afgemaakt worden met klein gesneden ham, met wat geraspte kaas (dan de saus iets dunner klaarmaken), met stukjes knolselderij of garnalen (dan weer iets meer saus gebruiken).


4. Kaasragoût


300 gram Hollandse kaas of Gruyèrekaas, 4 dl melk, 30 gram boter, 30 gram bloem, (zout, peper, aroma, groene kaas).

200 Gram kaas in stukjes snijden en de rest van de kaas raspen. Van melk, boter en bloem (en zout) een saus maken** en de kaas erdoorheen roeren. De saus (afmaken met aroma en peper) en nog eventjes goed doorwarmen. Wanneer de smaak niet pikant genoeg is, dan wat groene kaas naar smaak eraan toevoegen.


5. Ragoût van groenten


300 Gram groenten naar keuze (bijvoorbeeld worteltjes, bloemkool, selderijknol, etc….), 55 gram boter, zout, 4 dl bouillon en groentenat, 35 gram bloem.

De groenten schoonmaken, wassen en in stukjes snijden. De groenten gaar smoren in ongeveer 20 gram boter en zout, in ongeveer 15 tot 20 minuten tijd. Het gerecht kan je dan zo opdienen, of bouillon eraan toevoegen, deze aan de kook brengen, binden met gemengde bloem en de saus afmaken met de rest van de boter.

Ook kan je een gebonden saus maken met de rest van de boter (35 gram), bloem, bouillon en groentenat** en dan de gesmoorde groenten hierin verwarmen.


Klinkt allemaal smakelijk nietwaar? Het is misschien wat pittig om te maken voor de beginner, aangezien er niet bij alles maten en hoeveelheden wordt aangegeven. Dan is het vrijwel altijd een kwestie van smaak en vaak proeven. Maar ik weet zeker dat het je gaat lukken en zelf ga ik ook nog flink oefenen de aankomende maanden.

Eet smakelijk alvast!

 

Foto Pixabay

2 thoughts on “5 Oude Ragoût Recepten voor de Koude Dagen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.