12 BLOG FACTS | Bezit Jij de Killing SKILLS?

Voor de honderdste keer een profiel veranderen, twijfelen over de naam, wel of niet deze template, toch maar weer een andere template zoeken, tekst schrijven – en overschrijven -publiceren – toch weer fouten ontdekken – verbeteren- zucht…. de foto’s ook nog! Je kan je afvragen of bloggen nog leuk is? Is bloggen ‘still killing it‘?

 

wordpress-588495_1280

MAANDELIJKS KOMEN ER DUIZENDEN BLOGS BIJ


En ze verdwijnen ook net zo hard weer. Niet zo bijzonder meer om op een link te klikken en dat de pagina niet meer blijkt te bestaan. Dat de geweldige blog is verdwenen. En soms ook echt leuke blogs waarbij je het onbegrijpelijk vind.

Maar het probleem is dat we niet achter de schermen kunnen kijken of een illusie krijgen gepresenteerd. Want ook dat laatste is niet ongewoon in blogland. Logisch…

Want wie wil er nou horen over hoe vermoeiend laatste nacht wel niet was, toen de site niet meewerkte en er van alles misging? Of hoeveel onderzoek er verricht moet worden om marketing te begrijpen en hoe teleurstellend het kan zijn als het dan alsnog niet werkt? Hoe moeizaam het gaat om volgers te krijgen en dat je in werkelijkheid duizenden moet volgen voordat jij gevolgd gaat worden?

 

Is bloggen nog wel leuk te noemen?

Voordat ik deze vraag beantwoord, laat ik eerst even een stukje over mijn bloggeschiedenis vertellen.

Je geschiedenis? Deze site is nog maar drie maanden online! Klopt, maar een tijd daarvoor was ik ook al actief op het web. Dat was met Infomaatje Blogt.

Ooit eens begonnen ergens in 2013. Ik schreef toentertijd met veel plezier op Plazilla (een verhaal staat zelfs in het Plazillaboek voor het goede doel) en had daar een naam nodig en dat werd Infomaatje.

Schrijven was een verloren passie en die had ik daar weer na jaren opgepikt en dat beviel mij. Door de crisis zocht ik ook, net als duizenden anderen, naar mogelijkheden om geld te verdienen op het web. Plazilla ging niet zo snel en van het één kwam het ander, bloggen!

Had er nog nooit van gehoord en het leek me een geweldig idee! SUPER! Gewoon wat teksten schrijven, reclame maken en dan voilà!

 

Ik wist toen nog niet dat er al miljoenen blogjes bestonden. Miljoenen zielen met dezelfde wensen. Miljoenen onervaren schattebouten. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, was ik er dan ook mee begonnen?

Antwoord is waarschijnlijk NEE!

Hoewel ik als kind al graag magazines in elkaar knutselde, mijn hele leven ervan droomde ooit een boek te schrijven, mijn beroep later journaliste of advocate zou zijn en de gedichten om de oren vlogen, zou ik niet op dat moment gekozen hebben om te gaan bloggen.

Omdat ik voor het geld ging. 

 

Geld kwam niet. In een jaar, ondanks duizenden! volgers op Twitter, Google+, Pinterest en Instagram, had ik nog maar zeven euro verdiend en deze werd bij het opheffen van alles niet eens uitgekeerd. Ze mochten het steken waar het ligt niet schijnt.

KLAAR WAS IK ERMEE frusty

Werd ziek van de stress, continue een drukkend gevoel en kon het bijhouden van al het gekwek op Social Media niet meer aan. Alles zonder pardon overboord gegooid en er kwam eindelijk weer rust in mijn leven.

Gefaald had ik niet, het was gewoon niet aan mij besteed. Niet iedereen is in hart en nieren een ondernemer en dat was prima. Mijn creativiteit kon nog op genoeg andere manieren geuit worden en waarom zou het altijd door anderen gewaardeerd en gezien moeten worden?

twitter-117595_640

 

Ergens was ik trots op mijzelf dat ik me had losgetrokken van die hele toestand. Van volgen, reageren en ontvolgers ontvolgen. Sloeg helemaal nergens meer op! Ook privé had ik al mijn accounts opgeheven. Wilde er niks meer mee te maken hebben.

Maar maanden later, weer bij mijn zinnen gekomen en uitgerust begon het toch weer te kriebelen. Ik miste het bloggen. Maar als ik weer opnieuw zou beginnen, dan ook helemaal opnieuw. Niks meer Infomaatje, maar een frisse start. Je wil niet weten hoeveel blogs en namen ik inmiddels heb gehad. Ben zelf de tel kwijt. Nog een naam nodig?

 

Van Blogger naar WordPress…. Blogger…. WordPress….. Wix.com….. WordPress….

 

Sla vast ook nog een paar namen over. Design dit en design dat. Schrijven, opnieuw schrijven, deleten, spijt hebben, toch geen spijt, andere stijl, andere categorie, oude categorie toch maar weer…aaaaaah

Je ziet, ik ben er uitgekomen! Heb zelfs een eigen domein en dat zegt wat. Wish Me Avril is mij op het lijf geschreven en heb nog geen minuut spijt gehad. Ja natuurlijk zal ik het design, de template en zo nu en dan aan de categorieën sleutelen. Af en toe perfectionistisch en ik ga net zolang door als het moet voor dat wat ik wil zien. Maar de rode lijn is in zicht, het is ontdekt.

 

Is bloggen dus leuk te noemen?

Ja!!

 

Als je maar wel het volgende in gedachte houdt:

Bloggen om de juiste redenen

Er zijn maar weinig mensen rijk geworden met iets waar hun hart niet in lag. Er zijn maar weinig kunstenaars die alleen maar creatief zouden zijn wanneer er geld op tafel kwam te liggen. Net zo goed dat passie aantrekkelijk is en ook mensen zal aantrekken, zal het omgekeerde ook voelbaar zijn en mensen afstoten. Ooit een verkoopster gehoord met lieve woorden en een chagrijnig hoofd? Precies!

Denk niet het zijn maar woorden, oei oei oei, grote fout! Woorden hebben zoveel kracht en komen vaak beter door dan je denkt bij de ontvanger. Tussen de regels doorlezen is iets wat te vaak onderschat wordt. Jouw lezers zijn slimmer dan je denkt.

 

Leg je hart erin

Over het algemeen gaat dat alleen lukken als je schrijft over onderwerpen die jou echt interesseren. Het zou idioot zijn om over dierenliefde te schrijven, terwijl je stiekem met een buks in de tuin ligt te wachten op de kat van de buren. Waarschijnlijk zal het onderwerp stropen dan meer op je lijf geschreven zijn.

Geen 9 tot 5 mentaliteit 

Op zich hoeft dat geen problemen te geven. Meeste bloggers werken er gewoon naast of hebben een drukke huishouding met kinderen. Hobby’s en sport gebeuren ook later op de dag en zo ook met bloggen. Alleen duurt dat vaak wat langer dan verwacht. Veel langer. Kijk dan niet raar op als je pas midden in de nacht naar bed gaat en het liefst de computer een trap wil verkopen.

 

Bloggen zonder geld verdienen 

De gedachte alleen al kan flink tenenkrommend zijn. Maar het is de waarheid. Om ooit volledig vanuit huis te kunnen werken met een blog kan wel eens tegenvallen. Ten eerste zullen de meeste blogs al jaren online zijn en regelmatig posten, voordat er goed verdient wordt. En dan nog is goed verdienen misschien wel vergelijkbaar met een minimumloon.

Er is niet alleen wat dat betreft veel concurrentie, maar er zijn ook veel minder mensen die advertenties nog aantrekkelijk vinden om op te klikken en door de crisis zijn er ook minder aankopen. Dat wil niet zeggen dat er niks gekocht en geklikt wordt, maar wel iets om rekening mee te houden.

Als de crisis ooit weer voorbij gaat en jij bent nou die blogger die heeft volgehouden, tja….

antique-2688748_1280

Durf creatief te zijn

En ook te falen. Bloggers zijn ook maar mensen en niet perfect. Mix oud en nieuw. De perfecte illusie creëren of ga je juist voor authenticiteit. Je kan je afvragen in deze tijd waar iedereen zich hier mee bezighoudt, of authentiek zijn wellicht de nieuwe trend gaat worden. Mag je zelf bepalen en uitproberen. Kijk wat voor jou het beste werkt.

 

Boost jouw schrijf-skills met bloggen

Het ene artikel zal communicatief sterker geschreven zijn dan het andere, meer gevoel erin gestoken, andere synoniemen voor de standaard stopwoorden die we allemaal hebben en gebruiken. Maakt niet uit, de ene dag is de andere dag niet en herschrijven is altijd een optie. Maar wanneer je regelmatig schrijft en ook andermans werk leest, dan zal je al gauw verbetering merken in jouw eigen blogpost. Online liggen ook veel GRATIS schrijftips voor het oprapen.

 

Delen is jou op het lijf geschreven

Dit heeft niks, maar dan ook helemaal niks met arrogantie te maken. Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. En dat doet iedereen, alleen ieder ‘uit’ het op zijn eigen manier. De één staat voor de klas, de ander doet het op zijn eigen Social Media, weer een ander in de Bijbelkring en jij als blogger op jouw site.

Kwestie van vraag en aanbod. Als mensen het lezen, dan is er dus ook vraag naar. Interesse ervoor. Google zoekmachine bestaat niet voor niets! Ben je gedreven in het willen delen, heb je kennis in huis of ben je bereid ervoor te leren? Do it!

 

Je hebt affiniteit met fotografie

Het hoeft natuurlijk niet. Iedereen is anders en er zijn zelfs blogs zonder fotomateriaal. Alles kan en mag. Alleen is het wel handig als je er een klein beetje feeling voor hebt. Stel je wil over lifestyle schrijven, wat heel veel kan inhouden, maar ook in de meeste gevallen een aantrekkelijke lay-out betekent.

Veel mensen zijn net als ik, eksters. Prints en kleurtjes zijn de eye-catchers en een streling voor het oog. Kijk maar naar een boekomslag. Klinkt heel oppervlakkig en dat zal waarschijnlijk ook wel zo zijn, maar het geeft vaak wel de doorslag of je het gaat lezen of niet. Mensen scannen ten alle tijden voordat ze dieper erop in gaan. Voordat ze het boek zelfs oppakken.

icon-set-1175046_640

Sociaal zijn helpt met bloggen

Je hoeft geen mediatijger te zijn hoor, maar reageren op reacties is wel zo netjes. Schrijven om te delen en dan vervolgens totaal geen interesse hebben met wie je het nu werkelijk deelt, gaat niet helemaal samen.

Niet reageren, zodat je interessant en drukbezet overkomt, is al helemaal not done! Sorry, maar mensen zijn minder dom dan we soms verwachten en kijken hier dwars doorheen. Doe gewoon aardig, dat doe je – hopelijk – in het normale leven ook en raad eens? Daar zitten jouw lezers verstopt.

Experimenteer met Social Media, kijk goed welk medium voor jouw blog het meest geschikt zal zijn. Zo scoort Wish Me Avril weer op hele andere kanalen, dan mijn vorige blogs. Absoluut een aandachtspunt. Deze site heeft daardoor op de juiste punten al meer gepresteerd dan al mijn oude blogs tezamen. Daarbij heb je de juiste volgers en bezoekers nodig. Het gaat niet altijd om de aantallen, om goede deals te sluiten. Onthoud dat!

 

Bloggen voor een bedrijf 

Niks hoeft natuurlijk, maar wil je een beetje met de tijd mee gaan en concurreren, dan is het wel aan te raden. Voordeel is dat je niet helemaal het achterste van je tong hoeft te laten zien. Een beetje persoonlijkheid erin weven is wel een aanrader, want de online wereld is al zo koud en onpersoonlijk. Wat warmte zal altijd welkom worden geheten.

seo-896174_640

Marketing en SEO wordt net zo gewoon als koffie drinken

Dat zeggende als een fanatieke koffieleut, begrijp jij wat ik hiermee bedoel. Als je serieuze plannen hebt om van je blog business te maken, ook al pluk je de vruchten pas op de lange termijn, dan moet je NU al werk maken van Marketing en SEO.

Jeetje, maar ik wil alleen maar leuk schrijven en gelezen worden. Ja, ja ..maar dat gelezen worden, daar knijpt het hem nou juist.

Voor dat gedeelte is SEO zooooooo belangrijk. En mocht je van plan zijn producten of te gaan verkopen of diensten aan te bieden, dan ontkom je niet aan Marketing. Sorry…

Adem diep in en doe het stap voor stap. Echt je kan het! Geen paniek. Het is best een leuk vak hoor.

 

Geduld is een schone zaak

Voor niks gaat de zon op. Rome is niet in één dag gebouwd. Ook jouw blog heeft tijd nodig om te groeien, om op te vallen bij de zoekmachines, om de uitstraling te krijgen die je wenst, om een vaste kring van bezoekers te krijgen. En dus ook om eventueel geld te verdienen.

Maar… als al het bovengenoemde in orde is, je bent mentaal voorbereid, je droomt en hoopt, maar blijft wel realistisch, dan weet ik zeker dat je zal slagen op een manier waar jij je goed bij voelt.

Je hoeft trouwens ook niet op de eerste pagina gevonden te worden bij de Google resultaten. Zou niet best zijn. Deze site wordt inmiddels ook gevonden en staat nog lang niet op die eerste pagina. Denk niet dat mensen honderden pagina’s door scrollen om bij mij terecht te kunnen komen. Ook daar hebben ze bij Google dus iets op bedacht.

 

NIET IEDEREEN IS GESCHIKT OM TE BLOGGEN EN DAT IS PRIMA

Klopt dat iedereen een blog kan starten. Ook dat je echt geen techneut hoeft te zijn. En zelfs als je al het bovenstaande aan je laars lapt is het nog mogelijk. Blogje draait wel.

Vraag is alleen, waar doe je het dan voor? Werkt dat voor jou?

Misschien ben je in heel iets anders wel een uitblinker en ligt daar jouw toekomst te wachten. Zou zonde zijn als je dan door een blog daar niet aan toe zou komen.

 

Doe wat je leuk vindt om te doen

Als dat bloggen is, super! Zo niet? Ook goed! Wees eerlijk tegen jezelf en als dat betekent dat bloggen niks voor jou is, dan bespaar je jezelf zoveel veel tijd en stress.

Is het wel iets, maar moet het anders aangepakt worden? Neem even afstand en zoek uit wat je nou echt leuk vind om over te schrijven. Geen haast!

Ben je er nog niet over uit en twijfel je om te beginnen? Start een blog en ga niet gelijk online. Schrijf er eerst eens in voor een paar weken, zie hoe het je bevalt. Lees verhalen van andere bloggers en niet alleen maar de succesverhalen over de grote rijkdom. Alsjeblieft niet.

Ken je de term ‘Fake it, til you make it?’  Enough said 😉 Illusie…

Besloten toch te beginnen, kijk dan eens op Blogtrommel voor tips en adviezen.

Vragen? Je weet me te vinden…. over vinden gesproken…volg je mij al op Facebook?

 

Foto’s Pixabay

 

10 gedachtes over “12 BLOG FACTS | Bezit Jij de Killing SKILLS?

 1. In mijn concepten staat er nu toevallig ook een logje klaar met blogger tips. Verschijnt binnenkort. Van zulke tips werden er eerder ook al gepost. Ik herken hierin dus veel van mezelf. Ik vind bloggen nog altijd leuk, doe het nu 2 jaar met 100 volgers (had ik eerlijk waar nooit voor mogelijk gehouden). Met z’n ups en downs, net zoals jij maar toch…de goesting helt nog steeds meer over dan de tegenzin. En mens zijn we allemaal, toch?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ben benieuwd 🙂 Het vak bloggen is niet altijd makkelijk, niet als je wil groeien tot iets groters tenminste. Het aantal volgers is meer van belang voor bedrijven, zelf heb ik liever het groepje waar ik echt contact mee heb. Hou me op de hoogte!

   Geliked door 1 persoon

   1. Heb zelf ook niet de intentie om er iets commerciëels van te maken. Toch is het erg stimulerend als je merkt dat anderen zich ook vinden in hetgeen zoal geschreven wordt. Lezers stimuleren en motiveren me in feite toch wel. Anders kan ik net zo goed een off line dagboek bijhouden, bedenk ik net.

    Geliked door 1 persoon

    1. Kan je dat dagboekje later weer uitgeven 🙂 Er is ook niks mis met commercieels, als je maar weet waarvoor je het doet en jezelf niet kwijtraakt ergens in die chaos. Doen wat goed voelt.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s