Zoetstoffen | Misschien Beter van Niet!

soft-2262307_1280

WEL OF GEEN ZOETSTOFFEN GEBRUIKEN


Er is nogal wat te zeggen om de veiligheid van het gebruik van zoetstoffen. Zo is de een ervan overtuigd dat het puur vergif is voor je lichaam en de ander vind het maar flauwekul. Toch is er in de westerse maatschappij toch veel groei met bepaalde ziekten, die met overmatig gebruik van zoetjes in verband worden gebracht.

Bijna geen product meer zonder zoetstof

Het zal zeker al twintig jaar geleden zijn dat zoetstoffen hun intrede hebben gedaan in de levensmiddelenindustrie en is sindsdien niet meer weg te denken. Het aantal voedingsmiddelen gezoet hiermee groeit met de dag. Ondanks de kritieken!

Ze worden vooral gebruikt om het aantal calorieën te verminderen. Overgewicht is een groot probleem en dit zou de oplossing zijn. Maar is dat ook zo? Ook tegen tandbederf zou dit goedje de uitkomst zijn en zou het zelfs cariëswerend zijn. Denk maar aan de zoetstof xylitol in kauwgum.

Effect erger dan de kwaal

Dat is natuurlijk wel allemaal positief, maar wat als de negatieve effecten nog erger zijn dan de kwaal?

Zoetstoffen kan je verdelen in twee groepen, namelijk in de extensieve en intensieve zoetstoffen. De extensieve zoetstoffen worden ook de polyolen of suikeralcoholen genoemd. Betekende dat het dus geen alcohol bevat en gemaakt van suiker, alleen hebben deze een andere chemische structuur. Ze zijn ook iets minder zoet dat gewone suiker, maar wel met een vergelijkbare smaak en geven geen bijsmaak af.

Suiker bevat zo’n 4 calorieën per gram en deze zoetstoffen 2,5 calorieën per gram. Maar omdat de zoete smaak minder sterk is, zal men snel geneigd zijn meer aan het product toe te voegen. Met deze zoetstoffen zal afvallen niet zo vlot verlopen en worden vaak gebruikt als extra toevoeging naast de intensieve zoetstoffen.

Voedingsbodem voor bacteriën in de darmen

Nadeel van deze zoetstof is de werking in de darmen. Polyolen worden niet of nauwelijks opgenomen in de dunne darm. Hierdoor blijft het onveranderd wanneer het in de dikke darm terecht komt en dat betekent een goede voedingsbodem voor onze darmbacteriën. Oftewel gassen, krampen, winderigheid en zelfs diarree. Met een gezonde darmflora kan een mens maximaal tussen de 20 tot 40 gram per dag verwerken.

Fijn! Dan maar eens kijken naar de intensieve zoetstoffen. Vrijwel zonder calorieën. Ook de smaak kan honderden keren sterker zijn dan gewone suiker, waardoor er maar een hele kleine hoeveelheid van nodig is. Deze zoetstof wordt vooral gebruikt in light producten. Denk maar aan Acesulfaam-K, aspartaam, cyclamaat en sacharine.

Kinderen krijgen veel te veel binnen 

De supermarkten zijn gevuld met producten met deze zoetstoffen. Van frisdrank, yoghurtdrankjes, ijsjes, toetjes, snoep en Canderel. Je kan er niet meer omheen, bijna in alle bewerkte producten, vooral die op kinderen gericht zijn, zitten hiermee volgepropt.

Zorgwekkend? Best wel!

Het gevaar van zoetstoffen

Want het gebruik van deze stoffen is niet zonder gevaar. Zo mag je bijvoorbeeld maar 11 zoetjes per dag gebruiken. Als je koffie of thee drinkt met zoetjes en daarnaast nog andere producten gebruikt die tevens gezoet zijn hiermee, zit je hier al gauw overheen. Sterker nog, je hebt vaak geen weet ervan hoeveel je eroverheen zit. Kan jij met elk etiket alles berekenen? Daarbij is de kans voor kinderen nog vele malen groter dat zij over de norm heengaan, omdat hun lichaampjes nog minder aankunnen wat dit betreft.

Aspartaam bijvoorbeeld bestaat uit twee aminozuren, namelijk asparagine-zuur en fenylalanine. Baby’s krijgen de hielprik en worden getest op de ziekte PKU (fenylketonurie). Dit is een ziekte die absoluut niet tegen fenylalanine kan. Het kan ernstige gevolgen hebben. Dit is nog maar een voorbeeld.

Zoetstoffen vallen de stofwisseling aan

Er zijn in het verleden onderzoeken geweest, die konden aantonen dat het gebruik van zoetstof ons lichaam en stofwisseling in de war stuurt en zelfs negatieve effecten hebben op afvallen. Bij ratten verstoorde het de stofwisseling zelfs zo erg, dat de beestjes in gewicht toenamen op langere termijn. Massaal overgewicht en massaal in producten verwerkt, toeval?

Ook toonden sommige onderzoeken aan dat er bij mensen een hogere toename was van vetophoping in de buik en zelfs een hogere bloeddruk kregen bij het gebruik van zoetstoffen. Stel je voor, geen zoetstoffen meer en eindelijk van die diëten af, de frustraties en al die overdreven workouts.

Wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen hier last van heeft, maar wel de moeite waard om het eens onder de loep te nemen. Zeker ook omdat er al flink wat vragen rijzen over het verband tussen andere ziekten zoals kanker en het gebruik van deze middelen. Beetje zonde om gezond te willen leven met minder calorieën en uiteindelijk er nog veel beroerder van afkomt.

Wat zijn jouw gedachten hierover? Wel of geen zoetstof in je voeding?

Foto Pixabay

11 gedachtes over “Zoetstoffen | Misschien Beter van Niet!

 1. Zoetstoffen, dat is inderdaad een ‘jungle van onbekenden’…ik weet ook zelf niet meer zo goed hoe het ermee zit. Zelf probeer ik zoveel mogelijk light te vermijden, eventueel een ‘zoetloos’ dessertje te maken met wat stevia erbij (dat zou momenteel nog toelaatbaar zijn als gezonde suikervervanger…:)). De smaak is wel wennen eerlijk gezegd 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Stevia heb ik ook wel eens geprobeerd, maar in de koffie kreeg ik het niet weg. Schijnt wel beter te zijn, maar zal me daar nog eens in verdiepen 🙂 Light producten vind ik ook smerig, althans wel met frisdrank. Gelukkig drink ik dat haast nooit en ook weinig behoefte aan. Koffie lust ik inmiddels zonder, af en toe doe ik nog wel eens een klein schepje suiker. Maar dan nog de toegevoegde zoetstoffen in producten…. meer dan we denken of bij stil staan.

   Like

  1. Griezelige is dat er steeds weer nieuwe info op de markt komt met vaak nog ergere resultaten. Zo zou het juist voor diabetici een uitkomst zijn, maar daar heb ik veel vraagtekens bij. Bedankt voor je reactie!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s