Negatief Denken de Deur uit Schoppen!

fog-1535201_1280

NEGATIEF DENKEN ZOALS DE ‘WAT ALS?’


Negatief denken. We doen het allemaal wel eens. De een wat vaker dan de ander en sommigen vrijwel altijd. Hoor jij bij die laatste groep? Grote kans dat ‘wat als?’ vaak in jouw hoofd rondspookt. Tijd om dat te veranderen!

En dat is mogelijk. Geloof mij, als er een is die vaak ‘wat als?’ riep, dan ben ik het wel. Ontzettend irritant. Want zoals je dan waarschijnlijk ook wel weet, het komt vrijwel nooit uit. Doemscenario’s waarmee je onbewust je eigen leven loopt te saboteren.

‘Wat als?’ is niet ‘weten’

Vooropgesteld: er zijn natuurlijk situaties die wel om alertheid vragen. Je laat je kind van drie niet vrolijk voor schommelende kinderen spelen en je kijkt altijd uit in het verkeer. Je trekt ook geen hakken aan als je gaat shoppen, wanneer je deze anders nooit draagt. Dan weet je dat je op blote voeten naar huis loopt en de blaren er cadeau bij krijgt. En je fietst ook niet door een donker steegje als je een schaduw aan de andere kant ziet staan. Fiets dan maar even om…

Dat is ook geen kwestie van ‘wat als?’, dat is gewoon ‘weten’. Maar er zijn talloze situaties te bedenken in ons brein, negatieve gedachten die werkelijk waar nergens op gebaseerd zijn, behalve op angsten.

Wat als de boot zinkt? Terwijl diezelfde boot al jaren goed vaart. Wat als de auto onderweg stuk gaat? Terwijl hij net goedgekeurd is. Wat als die persoon mij niet leuk genoeg vind? Terwijl hij jou graag wil ontmoeten. Wat als het eten in dat restaurant niet meer goed is? Terwijl je vrienden het echt aanraden. Wat als de relatie uit gaat? Terwijl je net een geweldig weekend achter de rug hebt. 

Overal gevaar zien

Feiten en goed onderbouwde argumenten lijken verstopt achter een mist van angst. Zelfs wanneer er geen problemen zijn, zie jij overal gevaar. Dat kan echt stoppen en wel meteen!

Wat te doen als je weer een vraag in je hoofd begint met ‘wat als?’
 • Dwing jezelf telkens realistisch te blijven door feiten en argumenten te benoemen. Schrijf ze eventueel op.
 • Kan je met niks op de proppen komen, dan is het louter angst. Onderbuikgevoel.
 • Besef altijd dat angst in de meeste gevallen een slechte raadgever is en vaak een leugenaar.
 • Vraag jezelf af of je in het verleden iets heb meegemaakt waar de angst op gebaseerd is.
 • Zo ja, hoe groot is de kans dat zoiets zich weer zal herhalen? En is dat een reden om je te laten beperken in je doen en laten?
 • Ga bij jezelf na hoe vaak je met deze angst gelijk hebt gekregen?
 • Heb je iets of iemand waarop je kan steunen, zoals ik het christendom bijvoorbeeld, maak daar gebruik van.
 • Herhaal dit proces steeds weer totdat het vanzelf gaat bij elke negatieve gedachte die in je hoofd opkomt. Leg het ook af en toe even naast je neer, adem diep in en zeg tegen jezelf dat je er later op terugkomt.
 • Je zal zien dat dit sneller werkt dan je denkt. In eerste instantie leer je meer op je verstand en logica te vertrouwen en vervolgens volgt je gevoel. Met kleine stapjes kom je vooruit, maar je moet ze wel nemen.
Maak geen aannames

Aannames over mensen zijn funest. Je kan niet in hun brein kijken wat ze allemaal denken en voelen. Laat staan dat jij in de toekomst kan kijken. Of een ander. Dit heeft iedereen in het leven. Niemand weet hoe het gaat lopen. Dat is uiteraard geen goede reden om stil te staan en het leven aan je voorbij te laten gaan. Dat is zonde en kan mij niet voorstellen dat je dan geen spijt gaat krijgen.

Wat dan nog als het anders uitpakt dan je had gehoopt? Dat zie je dan wel weer en heb een beetje vertrouwen in jezelf dat je op dat moment precies weet hoe je moet handelen. Daarbij, 999,9 keer van de 1000 valt het écht allemaal REUZE mee.

Ben jij toevallig ook zo’n iemand met al die ‘wat als?’ vragen of laat jij het allemaal vrolijk op je af komen in het leven?

Foto Pixabay

 

5 comments

 1. Dat hoeft ook niet maar er zijn er altijd die tot het uiterste gaan om een antwoord te vinden. En nee dat is niet altijd nodig het komt soms zoals het komt en men moet daarvan leren. Dan stel je niet snel de vraag en wat als.

  Aum Shanthi

 2. Ik laat het op me afkomen en zal zeker geen vraag naar me stellen met wat als. Daar kan je nooit antwoord op krijgen.
  Wetenschappers gebruiken dat ook en vaak zien ze niet in dat het anders ook kan.

  Aum Shanthi

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.