Jezelf zijn voor de Camera | Durf jij het aan?

fietsen1

JEZELF ZIJN IS NIET ZO VANZELFSPREKEND


Het valt mij steeds vaker op. Vrouwen die moeilijk doen over foto’s waar ze zelf op staan. Vrouwen zoals ik. Vrouwen die door de jaren heen lichamelijk zijn veranderd, jonge vrouwen die nog aan het begin van het avontuur staan. Vrouwen die in het dagelijkse leven zelfverzekerd overkomen, maar diep van binnen met onzekerheid worstelen.

Vroeger zat je nog in spanning te wachten tot het fotorolletje ontwikkeld was, zodat je het resultaat kon bewonderen of hekelen. Met een mislukking kon je er nog vaak smakelijk erom lachen. Alleen of samen.

Gevaar van digitale fotografie

Tegenwoordig hebben wij geluk met camera’s waarbij je gelijk het resultaat kan zien. Ook de pech! De een na de andere foto wordt verwijdert en afgekeurd. Je zou denken dat dit juist ideaal is, maar er schuilt ook een gevaar in. De drang naar perfectionisme dat onhaalbaar is.

En het wordt er niet makkelijker op als je ouder wordt, wanneer er rimpels zichtbaar worden in bepaald daglicht of een paar plooien cadeau krijgt. Onzekerheid wordt hier wel degelijk mee gevoed. Maar is dat nodig?

fietsen10

Iedereen is min of meer slachtoffer

Ik zie het bij veel vrouwen. Een bepaald beeld hebben van hoe ze op de foto zouden moeten staan en daardoor geweldige foto’s weggooien. Een beeld dat wellicht door de maatschappij voorgespiegeld wordt. De een kan er beter mee omgaan dan de ander, maar uiteindelijk zijn we daar allemaal slachtoffer van.

Ook ik! Hoewel ik ook min of meer gedwongen wordt om het vanuit een ander perspectief te zien doordat ik het bij anderen waarneem met fotografie en vanwege het bloggen. Toch ervaar ik óók druk op mijn schouders. De schoonheid van een ander wel zien, maar mijn eigen wordt genadeloos beoordeelt. Door mijzelf.

fietsen3

Niet iedereen is fotogeniek

Fotogeniek ben ik niet. Vroeger kwam ik daar nog wel mee weg door de juiste poses. Tegenwoordig is dat zelfs een ellende. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind mijzelf niet lelijk. Dat is het niet en ik denk dat dat voor velen geldt. Het is de wereld waarin wij leven, waarin iedereen als een model op de foto moet staan. Althans zo lijkt het… MAAR de camera houdt niet van iedereen 🙂

Dit heeft niks met jouw of mijn schoonheid te maken in het echte leven. Ook niet met ons figuur of geweldige charme. Een foto is een momentopname dat niet alles vastlegt wat je met het blote oog ziet. Tip hier: laat iemand anders een stuk of dertig keer achter elkaar klikken. Gegarandeerd dat er een goede tussen zit.

fietsen

Kijk eens door de ogen van een ander

Laatst zag ik een meisje op Twitter met hetzelfde onzekere gevoel, maar had het lef om een foto te plaatsen met een onderkin en dergelijke. Het was mij niet opgevallen als ze het niet had opgeschreven.

Wat wel opviel was haar verhaal. Ze was kwaad geweest op haar zus dat zij die foto had gemaakt. Hoe kon ze haar dat aandoen? Maar even later was ze gelukkig trots op dezelfde foto, want het was een oprecht en bijzonder moment tussen haar en haar beste vriendin. Ze besloot deze te delen en duizenden likes waren het gevolg.

Grote behoefte om onszelf te kunnen zijn

Voor mij geven die likes niet aan hoe zielig iedereen haar vind, of hoe veel lef ze heeft om zoiets te publiceren. Nee, het maakt mij duidelijk dat er een grote behoefte is om weer onszelf te kunnen zijn. Deze stress om perfectie niet meer willen ervaren, zoals dat een halve eeuw geleden het geval was. De enige stress was toen de spiegel en dan liep je deze hard voorbij!

fietsen11

Niet het ideaalbeeld maar zelfacceptatie

Soortgelijk verhaal op Instagram, waar ik een bijzondere vrouw volg, Jenna kutcher. Als je niet aan het standaard ideaalbeeld voldoet, maar wel van jezelf wil houden, raad ik je aan haar te volgen.

Waarom moet je aan een bepaald beeld voldoen voordat je gelukkig zou mogen zijn? En als we zien dat een ander wel gelukkig kan zijn zonder aan het beeld te voldoen, waarom zou dat dan niet voor iedereen kunnen gelden? Toch?? Zowel het ideaalbeeld als het zelfbeeld is niks meer dan een beeld dat aangepast kan worden.

fietsen2

Gooi foto’s niet gelijk overboord

Zelf ben ik al ver op weg. Foto’s weggooien doe ik niet zo snel meer, in plaats daarvan kijk ik een tijd later er weer naar en probeer ik te doen alsof ik naar een vreemde kijk. Dat werkt negen van de tien keer. Dan ineens is het wel goed of zie ik mogelijkheden om de foto leuk te bewerken.

fietsen7

Niks mis met fotobewerking

Foto bewerken? Ja dat mag natuurlijk! Zeker als je op Instagram zit. Dat zie ik meer als een creatieve uiting, zolang ik dat maar onthoud! Maar filters zijn nep hoor ik je denken. Klopt. Die fotoserie bij een goede fotograaf is ook niet helemaal realistisch door het gebruik van lenzen.

Toch heeft bijna iedereen wel een of twee speciale foto’s ingelijst aan de muur hangen. Dat mag! De meeste foto’s die ik thuis heb zijn trouwens onbewerkt, maar op een platvorm waar het draait om het visuele of voor mijn blog houd ik van foto’s met net wat meer sfeer en contrast. Soms zelfs sprookjesachtig.

fietsen9

fietsen4

Realistisch en liefdevol blijven

Waar het om draait is dat het op moet houden dat we massaal gaan geloven dat bewerkte foto’s realiteit zijn. Ophouden te geloven dat er maar een maat de juiste is. Ophouden te vergelijken en jezelf naar beneden te halen. Ophouden te denken dat je niet goed genoeg bent! En (vooral online: bodyshaming) ophouden anderen naar beneden te halen zodat je er zelf beter uitkomt.

fietsen8

Ervoor kiezen om jezelf te zijn

Zou het niet gewoon heerlijk zijn om gewoon jezelf te kunnen zijn? Dat kan! Maar het is een keuze die gemaakt moet worden met het hoofd zodat het hart volgt.

Is het niet apart, dat niks op deze wereld, behalve de mens, zichzelf vergelijkt met een ander? Dat alles uniek is en straalt op zijn eigen manier? Misschien zijn ook wij voorbestemd om zo te leven?

Misschien nog een lange weg te gaan, maar als je echt geluk en blijdschap wil ervaren, dan is het tijd om deze te bewandelen. Stap voor stap…

fietsen12

Ben je bereid de weg te bewandelen?  Lees hier nog wat tips om jouw zelfbeeld te verbeteren.

5 comments

 1. Het is de tijdsgeest die zo’n mentaliteit met zich meebrengt. Ik merk dit vooral bij de jeugd, die heel gevoelig is aan het aantal ‘likes’ telkens wanneer er een nieuwe selfie wordt gepost. Veel te vaak wordt iemands zelfbeeld bepaald door hoe anderen erover denken. An sich heb ik geen moeite met het feit dat men mij fotografeert, zolang het mensen zijn die me goed kennen en daar geen misbruik van gaan maken. Op een personeelsfeest bijvoorbeeld houd ik er hoegenaamd niet van om gefotografeerd te worden, waarbij die foto’s dan achteraf zomaar in het wilde weg worden gepost voor het oog van jan en alleman zonder dat daarvoor toestemming wordt gevraagd… Daar kan ik echt kribbig van worden.

  1. Begrijp ik. Je wil niet weten hoeveel ‘echt-niet-om-aan-te-zien’ foto’s van mij rondzwerven. Vreemd genoeg verdwijnen de mooie altijd spontaan 😉 Als je ouder wordt dan is het meestal makkelijker los te laten. Zelf vraag ik toestemming om te plaatsen van vrienden en familie. Wel zo netjes.

 2. Dat heb je mooi beschreven. En hoop dat het door heel wat mensen gelezen wordt en voornamelijk vrouwen. Want jezelf blijven ongeacht of het nu in het leven is of op foto dat is belangrijk. En jezelf niet afbreken of gaan afkeuren.

  Aum Shanthi

   1. Omdat de meeste zich erin laten leiden. En zo zichzelf afbreken. Er is dan helemaal niets goed meer aan zichzelf maar ook niet als ze een foto van zichzelf zien.

    Aum Shanthi

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.