LOW BUDGET

Armoedebestrijding door een Microkrediet

Je wil wel doneren aan en goed doel, maar vertrouwt het niet meer helemaal. Waar komt je geld terecht en wie help je nou eigenlijk? Daar is een oplossing voor bedacht. Niet meer geven, maar lenen aan wie jij wilt!

Armoedebestrijding door een Microkrediet
Sponsored post

ARMOEDE AANPAKKEN


Ik word altijd een beetje enthousiast wanneer ik kan meehelpen aan een goed doel. Zo had ik de eer om een project via Wakibi te steunen. Maar dan niet door zomaar in het wilde weg te doneren, maar door geld te lenen aan een zelf uitgekozen project. Hoewel ik lenen maar een vies woord vind, ben ik daar nu op terug gekomen.

Alweer doneren?

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: velen van ons hier zijn moe van het geven. Al helemaal als het niet eens zeker is of ons geld wel goed terechtkomt. Of wanneer achteraf duidelijk wordt dat het in verkeerde handen is gevallen. Het vertrouwen is er niet meer helemaal. Of helemaal niet…

En dat is jammer, want veel mensen in deze wereld leven ver onder de armoedegrens. Mensen zoals jij en ik, die ook gezinnen moeten onderhouden en ook ambities hebben.

Armoedebestrijding door een Microkrediet

Baas over eigen geld

Wakibi is een non-profit organisatie die hier op inspringt en voorziet in de behoeften van beide partijen. Zij gaan de strijd tegen armoede aan door kredietverleners wereldwijd en ondernemers in ontwikkelingslanden met elkaar in contact te brengen. Ze staan voor ondernemerschap en dat mensen hunzelf leren te redden door middel van een uniek concept van microfinanciering.

Dat heeft voordelen. Niet alleen voor de mensen die het nodig hebben voor hun ondernemerschap, maar ook voor jou en mij. Je bent zelf baas over jouw donatie. Jij bepaalt aan wie je het besteedt. Ik had het genoegen om een cadeaubon ter waarde van 50 euro te besteden. De leningen kunnen verstrekt worden vanaf 25 euro. Hierdoor had ik de mogelijkheid om één of twee projecten te steunen. Ik koos voor het laatste.

Zo heb ik een moeder van zes kinderen in Cambodja gesteund, zodat zij na een vreselijke droogte toch weet rond te komen en de schade op de boerderij kan herstellen. En ik heb een jongeman uit Armenië gesteund die ICT studeert en dringend een computer nodig heeft om zijn werk te kunnen verrichten.

Armoedebestrijding door een Microkrediet

Zoveel armoede

Dat viel nog niet mee. Met zoveel armoede in deze wereld zijn er ook veel projecten om uit te kiezen. Haast zoekende naar wie het nog harder nodig zou hebben dan de ander. Voelt een beetje gemeen, maar tegelijkertijd besef je hoe dringend onze hulp nodig is. Ik besef mij hoe gezegend ik ben omdat ik mijn kinderen van eten en drinken kan voorzien. Dat er scholing is en vervoer. Dat wij een normaal dak boven ons hoofd hebben.

Mijn verstand toch maar even op nul gezet en gekeken naar wat ik belangrijk vind. Ik steun graag vrouwen die een toekomst willen opbouwen, het liefste omdat ze een paar monden te voeden hebben en ik geef voorkeur aan opleidingen. Kan mij voorstellen dat zo’n jongeman, nadat hij een goede baan heeft gekregen, ook zijn familie kan ondersteunen om verder te komen in het leven.

Vertrouwen motiveert ook

Een microlening kan hier perfect bij helpen. Dat zetje in de rug om het te kunnen verwezenlijken. Een stukje motivatie en voor degene die leent, het vertrouwen dat het bedrag goed wordt besteedt.

Armoedebestrijding door een Microkrediet

Keer op keer helpen met hetzelfde geleende bedrag

Wanneer de lening in maandelijkse termijnen is terugbetaald, wordt het geleende bedrag weer teruggestort op jouw rekening of het kan weer worden ingezet op een ander traject. Stel dat je vier mensen hebt geholpen of gezinnen, dan kan je voor datzelfde geld twee jaar later weer vier helpen. Zonder lening zou deze hulp eenmalig zijn.

Risico’s blijven er altijd

Volledige garantie van terugbetaling is er niet. Het kan zijn dat de onderneming niet slaagt. Dat is het risico van het vak en ook hier in onze westerse wereld is dat risico altijd aanwezig. Hoewel een microkrediet de mensen in de meeste situaties altijd goed op weg helpt naar een normaal bestaan. Geld maakt immers geld en er is helaas altijd geld nodig om een zaak op te starten of om schade te herstellen.

Er is wel de mogelijkheid om een kleine inschatting te maken van het risico dat je neemt. Aan de hand van hun verhaal, wat het doel is, of er al vaker een bedrag is geleend en ook of er misschien een betalingsachterstand is. Je kan kiezen tussen landen, geslacht en de sector.

Niemand kiest voor armoede

Rijk word je er niet van. Het blijft een goed doel. Armoede zal ook niet gelijk opgelost zijn. Net zo min als natuurrampen of oorlogen. Maar het geeft voldoening om mensen te helpen. Mensen die niet vrijwillig voor hun situatie hebben gekozen. Om een steentje bij te dragen aan het verbeteren van deze wereld. Zelfs wanneer het een ver-van-je-bed-show lijkt te zijn, want rampen en armoede, dat kan iedereen overkomen. Dan hebben we elkaar gewoon nodig!

Wil je nog meer genieten van je donatie en ligt er misschien een verjaardag in het verschiet? Geef iemand dan eens een unieke cadeaubon, zodat ook zij hiermee kennis kunnen maken en een steentje bijdragen. Soort van win-win situatie.

Ik ben enthousiast en hopelijk jij ook?

Update: Inmiddels is het 21 september en een lening is al helemaal afbetaald. Gelijk een nieuw gezin ondersteund. Het werkt dus goed!

Armoedebestrijding door een Microkrediet

Photocredits Wakibi

5 comments

  1. Ik vind het heel nobel dat je dit doet, maar anderzijds ben ik er ook heilig van overtuigd dat kredieten in veel gevallen de oorzaak zijn van armoede, zeker bij ons, in de 4e wereld zeg maar.

    1. Klopt, hier wel met de rente en incasso’s. Bij dit loop je het risico dat je het niet terugkrijgt zonder dat die mensen dan problemen krijgen. Geen deurwaarder toestanden 😊

  2. Armoede spijtig genoeg komt het maar al te vaak voor. En niet alleen ver weg. Vaak ook heel kortbij zonder dan men het weet soms.
    Ze helpen een mooi gebaar. Maar vaak zijn ze gelukkig op hun manier van leven.

    Aum Shanthi

    1. De mensen die ik gesteund heb blijven gewoon op hun eigen manier verder leven 😉 Alleen soms heb je dingen nodig om even op weg te komen. Maar hier in Nederland is ook meer dan genoeg armoede. Jammer dat het zo moet gaan tegenwoordig.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.