Schulden? 10 Belangrijke Tips om Gelijk te Doen!

Schulden? 10 Belangrijke Tips om Gelijk te Doen!

SCHULDEN… EN NU?


Je zit met de handen in het haar. Slaapt slecht of juist heel veel. De brievenbus… ja daar zitten monsters in en deze openen is wel het laatste waar je aan wil beginnen. Hartkloppingen. Wanhoop. Schaamte. Watten in je hoofd. Angst. Geen uitweg zien. Hoe heeft het zover kunnen komen, maar vooral, hoe kom je er vanaf? Het is duidelijk, je hebt schulden en niet zo’n klein beetje ook.

Schulden krijgen is niet zo moeilijk

In ons land en vermoedelijk ook in andere landen, is schulden krijgen niet zo moeilijk. Eenmaal een schuld en deze vermenigvuldigt zich nog harder dan steekmuggen en vlooien. Denk maar aan incasso’s en rechtszaken.

Allemaal bedoelt om de schuldeiser te beschermen, maar geen enkele bescherming biedt aan degenen die het bedrag verschuldigd zijn. Dat is een feit. Vooral incasso’s zijn parasieten, een soort schuldenmafia, die net doen alsof ze het vreselijk vinden dat je schulden hebt, maar ondertussen goed aan je weten te verdienen. En geregeld ook de boel lopen te bedonderen.

Helaas doen we daar niks aan. Steun van de overheid is hierin niet. Sterker nog, ook zij verdienen hier een lekker zakcentje aan. Denk bijvoorbeeld maar aan het UWV of aan de boetes die je opgelegd krijgt als er eens een paar tientjes verdiensten niet op tijd zijn doorgegeven. Niet te vergeten de belasting die betaald wordt over de bedragen die naar een incassobureau gaan.

Het enige wat je kan doen is actie ondernemen en wel zo snel mogelijk!

Geloof mij, ik weet na jaren ellende waar ik het over heb. Inmiddels kan ik opgelucht ademhalen en als ik mijn eigen tips gelijk had opgevolgd, had ik dat nog veel eerder kunnen doen.

Laat ik wat tips voor je op een rijtje zetten.

Schulden? 10 Belangrijke Tips om Gelijk te Doen!

 1. ZET JE SCHAAMTE OPZIJ

Je wil niet weten hoeveel mensen schulden hebben. Je bent echt niet de enige. Ondanks dat leeft er nog steeds een groot vooroordeel onder de mensen. Iemand die schulden heeft is het altijd ZELF SCHULD, zal wel TEVEEL BESTELD hebben bij postorderbedrijven, waarschijnlijk TE LUI om te werken en ga zo maar door.

Het is niet jouw taak om hun op andere gedachten te brengen. Laat ze maar denken. Hun probleem. Het is allang bekend dat ook mensen met eigen bedrijven in de schulden kunnen komen, mensen hun baan kwijt kunnen raken, het geld voor de opvang niet kunnen betalen en misschien hierdoor genoodzaakt waren om inderdaad dingen te bestellen.

Ik noem maar wat. Alles heeft een reden. Iedere situatie is anders en jij bent niemand, behalve de schuldeiser, een uitleg verschuldigd.

2. LAAT JE NIET KLEINEREN

Door niemand! Vooral bedrijven hebben hier een handje van. De receptioniste die blijkbaar zich te goed voelt over haar eigen geweldige schuldloze leven, banken die jou ineens als een crimineel zien, hulpverleners die geen van geen ophouden weten met hun eeuwige betutteling en dan nog jouw omgeving die maar blijft vissen en opmerkingen maken. Het hoeft niet altijd zo te gaan, maar helaas te vaak wel.

Sta daar boven. Wees assertief (niet verbaal agressief, want dat heeft het tegenovergestelde effect). Je hoeft je niet klein te voelen, terwijl je bezig bent de boel op te lossen. Moet toch niet mooier worden. Azijnzeikers zijn er overal en het is een feit, zodra mensen ruiken dat ze iemand naar beneden kunnen halen, zullen ze dat graag doen. Hierdoor voelen zij zich beter over hunzelf. Gun ze dat niet!

3. OPEN DE POST

Owww… die enge post. Grote kans dat jouw brievenbus stampvol ligt met dreigbrieven. Waarom dan openen toch? Je kan het toch niet betalen. En wat je niet ziet, bestaat ook niet. Ai, ai, ai. Grote kans dat je ook de post met de laatste waarschuwingen over het hoofd ziet, uitnodigingen voor rechtszaken en in het ergste geval huisuitzetting.

Je weet al dat je tot je nek toe in de rotzooi zit. Die post maakt het echt niks erger en zeker niet minder. Die post heb je nodig om een overzicht te maken en je te helpen eruit te komen.

Daarbij moet je niet de stress onderschatten door de wetenschap dat er weleens iets heel ergs in de bus kan liggen. Onbewust zal dat blijven knagen aan je geweten en je angst voeden. Dus open die bus!

Veel bedrijven zullen je waarschijnlijk al heel veel brieven hebben gestuurd. Meestal hoef je alleen de laatste te bewaren, omdat alle actuele gegevens op staan. Kan je de rest vernietigen en dan lijkt het al iets minder erg 😉

4. BENADER DE SITUATIE OP EEN ZAKELIJKE MANIER

Dit klinkt misschien een beetje raar, want schulden hebben is immers heel persoonlijk. Toch vraag ik je om het zakelijk te benaderen. Alsof je het voor een bedrijf moet oplossen. Dit geeft je wat ruimte in je hoofd, vermindert de stress en zorgt voor een goede werkhouding.

Als je een stapel rekeningen voor je baas moest uitpluizen en de zaken moest regelen, dan zou je er heel anders in staan en doen wat je moest doen toch? In feite is dit niks anders. De rekeningen die je krijgt zijn altijd zakelijk. Er zijn bedrijven mee gemoeid die in principe niks met persoonlijke omstandigheden te maken hebben. Ze willen hun geld zien. Ergens logisch, want een bedrijf gaat kapot als niemand zou betalen.

Zakelijk benaderen doe je door een zakelijke toon aan te houden in je telefoongesprekken en e-mails. Als je je laat leiden door heftige emoties, zorgt dat voor emotionele gesprekken of zelfs harde woorden die meer schade aanrichten dan je lief is. Daarbij neemt niemand je nog serieus en zien ze je aan als iemand die labiel is en de zaken niet op orde heeft.

Je zal zien wanneer je het op deze manier benadert, dat je stress level zal dalen, beter voelt over jezelf, meer grip hebt op de situatie en vertrouwen krijgt dat het in de toekomst goed afgerond zal worden.

5. DOE JE ADMINISTRATIE

Nu je de post weer hebt gehaald, is het tijd om de administratie te doen. Niks engs en ook niet bij elke brief blijven hangen. Sorteren en in mappen doen. Onthoud, de schuld wordt niks erger of minder hierdoor. Mocht blijken dat er een paar duizend euro meer schuld was dan je dacht, dan is het maar zo. Je zal toch ergens moeten beginnen om de boel aan te pakken. Even je verstand op nul en gewoon doen.

6. MAAK EEN BUDGETPLAN

Wanneer je dat hebt gedaan en even een blokje om bent geweest voor wat frisse lucht, misschien nog een bakje koffie erbij en een kaarsje aan, dan is het tijd om een budgetplan te maken.

Hiervoor hoef je geen rekenwonder te zijn. Je pakt de maandelijkse inkomsten en zet de betalingsregelingen ernaast. Vaak heb je die regelingen al. Zo niet, reken dan voor elke schuld een minimale aflossing van 50 euro per maand (hoewel niet alle bedrijven hiermee akkoord gaan, maar puur voor een indicatie).

Dan is de vraag, houd je na het betalen van alle vaste lasten en boodschappen (300 euro per maand voor 3 personen) nog genoeg geld over voor alle aflossingen?

7. WEES REALISTISCH

Dan komen we gelijk bij dit punt, wees realistisch. Mensen zijn trotse wezens. We willen alles zelf doen en oplossen. Een goede eigenschap, tenzij het dweilen met de kraan open wordt. Zodra je denkt, deze maand betaal ik dit en dan volgende maand dat… dan ga je ten onder!

Want de waarheid is dat je dus niet voldoende inkomsten hebt om normaal af te lossen. Er hoeft maar iets anders tussen te komen en je hangt. Nog een incassobureau. Bedrag weer drie keer zo hoog.

Als je meer moet aflossen dan dat je kan betalen na de vaste lasten en boodschappen, dan is er onvoldoende ruimte en is er hulp nodig om jou te beschermen tegen beslagleggingen op loon en inboedel. Simpel. Niks mis mee. Die zijn er voor jou. Moet je je schuld aflossen? Zeker. Moet je daarvoor op straat komen te leven met je gezin? Absoluut niet!

8. ONDERNEEM ACTIE

Het kan zijn dat je al voordat je de administratie deed wist dat je het niet kon aflossen. Dan nog is die administratie belangrijk. Want nu is het tijd om actie te ondernemen. In het geval je het wel zelf kan aflossen, weet je dat je contact moet opnemen met de schuldeisers en aflossingsregeling moet treffen. Wees eerlijk, mail een overzicht van alle betalingen en biedt aan wat je kan missen. Telefonisch contact opnemen is ook mogelijk, maar persoonlijk heb ik liever mail. Staat alles zwart op wit.

Vergeet bij dit alles punt 1, 2 en 3 niet!

De kans is dat je hulp nodig hebt. Misschien wordt er al beslag gelegd op je loon of toeslagen. Tijd om PER DIRECT actie te ondernemen, voordat je schuld nog veel erger wordt. Zoek contact met de gemeentelijke kredietbank of een andere schuldhulpverleningsinstelling.

Neem je administratie gelijk mee voor de kopieën. Dit scheelt tijd en toont inzet. Laat je niet afschrikken door toelatingsprocedures. Het kan nooit erger zijn, dan wat er gebeurd als je niks onderneemt. Onthoud, benader het zakelijk 😉

Wanneer de aanvraag is gedaan, is het van groot belang dat je elke schuldeiser GELIJK op de hoogte stelt hiervan en uitstel van betaling aanvraagt. In de meeste gevallen accepteren ze dit en waarderen ze dat je stappen hebt ondernomen.

Ook gelijk de periode om, wanneer je de kans daartoe hebt, persoonlijke schulden af te lossen. Stichtingen nemen deze schulden soms wel mee in het budgetteringsplan, maar Gemeentelijke Kredietbanken meestal niet. Zelfs niet wanneer er een contract is afgesloten.

Schulden? 10 Belangrijke Tips om Gelijk te Doen!

9. SCHUIL NIET IN ZELFMEDELIJDEN

Het is even een zware dobber. Afhankelijk van je inkomen, of je het zelf oplost of via hulp, ben je toch meestal wel zo’n drie tot vier jaar verder voordat het achter de rug is. Als je vooruit kijkt lijkt alles zolang te duren en dat is een perfecte voedingsbodem voor een portie zelfmedelijden.

Bedenk dit, je zal er sterker uitkomen dan dat je erin bent gegaan en het leven is echt niet voorbij wanneer er schulden zijn. Echt niet. Er schijnt niet alleen licht aan het einde van de tunnel, maar ook op de weg daarheen.

Het is in het begin wennen, maar je zal al gauw merken dat er een beroep wordt gedaan op je creativiteit en flexibiliteit. En na verloop van tijd zal je hier zelfs aardigheid in krijgen. Je bent niet de enige die dit proces heeft doorlopen.

10. LEEF PER DAG

Zeker in het begin is dit belangrijk. Leef per dag. Als je inderdaad vier jaar vooruit moet kijken, dan lijkt dat een eeuwigheid. Hoewel je waarschijnlijk voor het eerst na een lange tijd weer rustig kan ademhalen en weer kunt genieten van de rust. Maar het zal frustrerend zijn om niet meer te kunnen doen wat je gewend was. Je kinderen minder kan geven. Toch.. geef schuldgevoel geen ruimte.

Want waar deuren gesloten worden, openen zich weer andere deuren en interesses die wel uitgevoerd kunnen worden. Mits je ervoor openstaat natuurlijk. Gratis studies, lange wandelingen, fotografie, schrijven, tekenen, creatieve gerechten en misschien wel een nieuwe baan. Als het ene even niet kan, betekent het automatisch meer tijd voor het andere. Maak daar gebruik van en voor je het weet, is de tijd zo voorbij. Dat beloof ik je!

Mocht je vragen hierover hebben, kan je dat hieronder achterlaten of de vraag via de mail sturen.

Ps .ook een handig artikel om te lezen zijn de 61 Tips om geld te besparen.

Voor de Pinners

Schulden? 10 Belangrijke Tips om Gelijk te Doen!

Photocredits Pixabay

6 comments

 1. Leef dag op dag een belangrijke maar leer maandelijks omgaan met dat wat over is. Al is het 100€ daar kan je redelijk iets mee doen als je alles goed uit gaat pluizen.

  Goede tips die je hier neerzet voor andere mensen. Top als je nog eens zo open schrijft ook.

  Aum Shanthi

  1. Dank je. Er kan hier wat mij betreft niet genoeg aandacht aan besteedt worden. Op internet worden te vaak ideale situaties vertoond, terwijl de werkelijkheid vaak anders is. En ook in die sitaties is er hoop en mooie momenten.

   1. Dat klopt als je het open durft te gooien en dat men je niet door mooie praatjes laat bedonderen door banken. Maar ga naar de juiste instanties en deze kunnen het licht weer doen schijnen.
    Mooie momenten zitten in hele kleine dingen en die soms je ook mooi op, op het laatste.

    Aum Shanthi

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.