Motivatie vinden om je Doelen te bereiken bestaat NIET Oeps…en nu? (B)eat the Frog!

Motivatie- Eat the Frog

MOTIVATIE EEN ONBEREIKBAAR IETS?


Motivatie vinden om je huishouden te doen, je andere werkzaamheden, de kinderen goed op te voeden, te sporten, dat ene boek eindelijk eens uit te lezen, je studie af te ronden of eraan te beginnen. Het lijstje kan eindeloos doorgaan. Je wil het allemaal doen, bent er zelfs super enthousiast over en toch lijk je geen stap vooruit te komen. Of nog erger, je doet een aantal stappen terug.

Ons brein saboteert de boel!

Je betrapt jezelf elke dag op het uitstellen van taken, op doemgedachten waarom het toch niet gaat lukken en je vraagt je af of je lui bent of misschien zelfs depressief.

Herkenbaar? Niet getreurd, want je bent NIET de enige! Het is wetenschappelijk bewezen, dat onze hersenen automatisch geprogrammeerd zijn om onze eigen doelstellingen te saboteren. En daar zijn ze goed in! ECHT GOED!

De laatste paar jaar ben ik steeds op zoek geweest naar informatie over motivatie, zelfdiscipline ontwikkelen en doelen behalen. En er is veel over te vinden op het web. Allemaal lijstjes met doe dit, doe dat, en gaan met die banaan. Jah…heel leuk. Behalve dat je goed moet slapen… echt! (lees hier meer daarover)

Ken je dat gevoel? Morgen ga ik… nu ga ik het anders aanpakken…ja, dat is het! En dan gaat de volgende dag de wekker…snooze…snooze… kijkend naar dat takenlijstje voor je neus…eerst KOFFIE…???…twijfels…OK, morgen!

Motivatie ontwikkelen met de 5 seconderegel

Totdat ik de interviews met Mel Robbins tegen het lijf liep. Pittige tante en auteur van ‘The 5 second rule’. Prachtmens! Toen zij haarzelf het bed niet kon uitslepen na een pijnlijk faillissement en met een flinke depressie opgescheept werd, kwam ze op het geweldige idee van de 5 seconden regel.

Naar haar zeggen: motivatie bestaat niet! Ons brein is zo geprogrammeerd dat het elke verandering als een bedreiging ziet en van alles uit de kast gaat trekken om jou op andere gedachten te krijgen. 

Met andere woorden, al jouw geweldige plannen, waarvan je weet dat ze op de lange termijn BETER voor je zullen zijn, worden door jouw brein teniet gedaan, door deze plannen te zien als gevaar.

Een mens is immers een gewoontedier. Het liefst vastgeroest in patronen. Veilig, zelfs wanneer deze patronen gevaarlijk zijn.

Ons brein luistert naar emoties

Dat verklaart waarom we te lang in slechte relaties blijven hangen, niet zomaar van baan durven te veranderen, of een ander ritme aannemen om meer structuur in ons leven te krijgen. Ons brein kijkt niet naar de lange termijn resultaten, alleen maar naar hoe het voelt op dit moment.

Wanneer een taak als belastend wordt ervaren door jou, een doel te groot is om in een keer te behalen, een herinnering uit het verleden opdoemt die nogal vervelend was, zal je brein het gelijk als gevaar bestempelen.

Uitstelgedrag is controlegedrag

Gedrag uitstellen is verre van lui zijn, ook al lijkt het misschien wel zo. Ik schrok zelfs, want ik dacht dat ik vroeger een controlefreak was en dat ik dat inmiddels grotendeels had losgelaten.

MAAR uitstellen van taken, terwijl je grote verwachtingen hebt van jezelf, is een vorm van controle houden. En zoals we weten, komt de drang naar controle nog altijd voort uit angst.

Haar boek staat nog op mijn wishlist, omdat ik nog veel ongelezen boeken hier heb liggen (dat bedoel ik dus..), maar ik heb inmiddels wel zoveel van en over haar heb gehoord dat ik het hier graag wil bespreken.

We gaan tellen

De 5 seconden regel is gebaseerd op het feit dat jij en ik onze gedachten de goede kant kunnen opsturen binnen 5 seconden. Dat is wetenschappelijk bewezen. Maar dan wel door terug te tellen…5..4..3..2..1

Het klinkt belachelijk simpel, maar het betekende voor haar wel de grote doorbraak in haar eigen leven en het leverde een bestseller op die wereldwijd duizenden mensen heeft geholpen met slechte gewoonten te doorbreken.

De eerste keer dat ik mijn brein voor de gek hield met de 5 seconden was bijna HILARISCH. Daar ging de wekker om 5 uur. Snooze…snooze…o ja…5..4..3….je denkt toch niet dat ik hierin trap? Ik hoorde het mezelf denken.

Volgens Mel is de reden wanneer het niet werkt heel simpel. Dan wil je NIET veranderen. Ai..hard! Maar wel waar. Ik had helemaal geen zin om zo vroeg op te staan, al was het alleen maar om het feit dat ik geen idee heb wat ik dan moest uitspoken.

Het werkt alleen als je ook echt verandering wil zien!

Maar omdat iedereen zei dat het zo geweldig was…  Niet voor mij! Inmiddels wel regelmatig om 6 uur, omdat ik nu weet wat ik wel wil doen op dat tijdstip.

Maar op heel veel punten wil ik wel verandering zien en hierbij kan ik de regel goed toepassen. Eentje is met het doen van mijn dagelijkse taken. Prioriteiten stellen speelt hierin de grootste rol.

(B)eat the frog als eerste in de ochtend! 

Misschien ben je bekend met de uitspraak ‘Eat the frog first’. Nee, geen echte kikkers ;). Maar we weten allemaal wel als je die beesten ziet, dat je ze niet graag zou willen eten. Tenminste ik niet. Hoogstwaarschijnlijk zou je dat uitstellen zolang je dat kan, toch?

De kikker staat symbool voor jouw lastigste uitdagingen voor elke dag. Stel je hebt drie taken te doen morgenochtend en een daarvan kijk je nu al tegenop. Alles in je lijf protesteert en bedenkt misschien wel tien andere taken erbij, zodat je deze ene niet hoeft te doen.

Hoewel dat onverstandig is, denkt jouw brein er anders over. Maar de enige manier om zonder stress de dag door te komen, niet opgejaagd te voelen en de dag goed te beginnen, is door deze kikker als eerste op te eten.

Maar dan is het ochtend en de weerstand is MEGAgroot. Gedachten die door je hoofd spoken met allerlei argumenten, waarom de andere taken nu toch echt eerst gedaan moeten worden.

Zodra je deze gedachten signaleert, moet je gelijk terugtellen en een andere gedachte ervoor in de plaats zetten. Een positieve, waarom het wel beter is en nog beter, gelijk de opdracht uitvoeren. Met wat oefening, zal je zien dat dit trucje echt werkt en zonder problemen doet wat je zou moeten doen.

Waarom praat iedereen over motivatie, terwijl dit eigenlijk niet bestaat?

Als je de kikker eerst eet, dan ga je je goed voelen over jezelf. Krijg je meer energie. Als daarna er ook ruimte komt om de dingen te doen, waar je enthousiast over bent, waar je passie ligt, dan komt de zogenoemde motivatie er cadeau bij.

Als je er op zit te wachten om maar in actie te komen, of zit te wachten dat iemand anders de vervelende klussen voor je gaat doen, dan mag je hopen dat je HEEL VEEL geduld hebt. Alleen is dat zo jammer, want het leven hier op aarde duurt niet eeuwig. Tijd is een kostbaar geschenk.

Een mens kan nog zoveel hulpmiddelen bij de hand hebben om doelen te bereiken, om een goed overzicht te houden, om taken te volbrengen, maar niets zal helpen wanneer je niet weet hoe je jezelf moet aanpakken om dit uit te voeren.

Geloof mij, hoeveel agenda’s ik heb versleten die aan het eind van het jaar nog helemaal blanco waren. Liep er gewoon keihard langs. Want iets ‘moeten’ is een verandering voor mijn brein. En controle is het wapen hiertegen.

Joepie, we gaan los!

Want we gaan we het boek lezen en dan verandert het allemaal GELIJK ten goede. Hoooo…niet zo snel! Dit vergt dagelijkse oefening en oefening en oefening.

Kleine stapjes is hierin ook het beste om je brein niet teveel te kwellen. Haastige spoed is zelden goed. En wanneer je de goede resultaten ziet die je hebt geboekt vanwege deze kleine stapjes, dan is je brein ook weer gerustgesteld en kan je makkelijker door naar het volgende station.

Zelfkennis is key

Zit jezelf niet teveel op de nek door boos te worden. Leer jezelf wat beter te begrijpen, want dan pas kan je de juiste actie ondernemen om datgene te doen wat je maar wil of moet doen.

Split grote doelen of dromen op in kleine stapjes en onthoud elke dag en elk uur de 5 seconden regel om de kikker te verslinden.  😉

 

 

Photocredit Pixabay

Motivatie (B)eat the Frog

6 comments

  1. Ik zeg altijd we hebben een engeltje en duiveltje in onze hersenen en bij sommige dingen werken die elkaar dik tegen. Doemgedrag is ook vaak aan jezelf te wijten. Omdat je iets niet graag doet en het gaat uitstellen, of omdat je toch met iets anders zogezegd bezig bent. Maar het moet toch op een moment gedaan worden. Dan kan het vaak nog zwaarder zijn dan dat jezelf gelijk aan toe zet.

    Ik zag de kikker en dacht gelijk aan de prachtige kikker die een prins werd om het doemgedrag niet naar boven te laten komen 🙂

    Aum Shanthi

    1. Wanneer iets ongemakkelijk aanvoelt, komt uitstelgedrag erbij kijken. Maar wat zij heeft onderzocht is dat dit dus een streek van ons brein is. Niet perse geen zin hebben, maar een verandering dat gevaar oproept. Best interessant ☺ en leerzaam.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.