GEZOND LEVEN GEZONDE VOEDING VITAMINES

Tarwe-allergie en een Vitamine D tekort – Wat nu?

Dan kom je er ineens achter dat je kind 5 allergieën heeft en een ernstig vitamine D tekort. Dat heeft zijn impact op het hele gezin.
Op pad met meerdere Allergieen

En dan verandert alles met een telefoontje

Al jaren was mijn oudste zoon op en af ziek. Vatbaar voor elke verkoudheid, griep en wie weet wat nog meer. Meerdere keren bij verschillende artsen geweest en net zo vaak met niks teruggestuurd.Gewoon uitzieken, blijkbaar zeer vatbaar voor griepvirussen. Nee hoor, dat zijn geen allergieklachten. Misschien even met de school overleggen dat ze hem niet zo snel naar huis laten gaan. Hoe snel houdt u uw zoon thuis? Zit hij vaak achter de computer? Komt hij wel buiten? Eten jullie wel gezond? Slaapt hij voldoende? ‘, waren enkele standaard uitspraken en vragen. 

Moedeloos werd je er van en nog erger, ik begon aan mijzelf te twijfelen. Was ik niet streng genoeg? Was het aanstellerij? Aten we ongezond? Kwam hij te weinig buiten? Maar ik had beter moeten weten! Zelf loop ik ook al vanaf mijn dertiende met soortgelijke klachten en altijd ‘Er is niks aan de hand!‘ Oftewel, het zit allemaal tussen de oren. Sommige klachten kan je echter niet veinzen, jezelf aanpraten. 

Totdat ik zo’n vijf weken geleden het een beetje zat was. Al zoveel schooldagen gemist en met de hulp, van mijn inmiddels afgeronde gezinsondersteuning, erop gestaan dat er een allergietest zou komen. De nieuwe huisarts was niet bepaald geamuseerd, ‘Prima, om het uit te sluiten’. Ze bedoelde om te bewijzen dat zij gelijk had en dat er niets aan de hand was. 

Zo gezegd, zo gedaan! En net op tijd, want het ging zo slecht met hem. Bleek om het gezicht, zwart onder de ogen, huiduitslag, gewrichtspijnen, hoofdpijn, misselijkheid en extreem vermoeid. Een paar dagen langer wachten had wellicht een ziekenhuisbezoek geworden. 

Op de vijfde dag na het bloedprikken belde ik de assistente op. En daar kwam de verrassing. Hij heeft maar liefst vijf allergieën en een ernstig vitamine D tekort. Allergisch voor honden, katten en huismijt. Hoewel dit te verwaarlozen was en makkelijk op te lossen met een pilletje. Maar dan… allergisch voor tarwe en kippenei-eiwit. Pardon? O ja, ook behoorlijk veel antistoffen aangetroffen bij melk, soja en kabeljauw. En zijn vitamine D waarde zit op 25. Zou minimaal 50 moeten zijn en het liefst zien we 250. Wat?

‘Komt hij wel eens buiten?‘ Nou nee, niet zo vaak de laatste tijd. Hij was nogal ziek!! ‘Hij moet elke dag een vitamine D tablet nemen en over zes maanden weer bloedprikken, om te zien of het is verbetert.‘ En voor de rest….. succes ermee! 

Op pad met meerdere Allergieen
Op pad met meerdere Allergieen

Eerst denk je nog heel makkelijk erover. Prima, tabletten geven en bepaalde voeding laten staan. Dan zie je dat het zwart onder zijn ogen en de uitslag binnen vier dagen verdwijnt. Yesss! Het slaat aan. Zijn herstel zal spoedig zijn. Not! 

Een lichaam dat jarenlang heeft moeten vechten tegen ‘giftige stoffen’, heeft een verzwakt immuunsysteem. Dat wordt je niet verteld trouwens, dat mag je zelf onderzoeken. Daarbij versterkt een vitamine D tekort ook allergieën, veroorzaakt gewrichtsklachten en hoofdpijn. Maar ook paniekaanvallen en depressies zijn niet ongewoon. Laat staan dat je kind zich kan concentreren op school. De bekende ‘brainfog’. 

Een lichaam kan niet in een paar dagen tijd alle tekorten aanvullen. Dat gaat geleidelijk aan. Zo dus ook het herstel. 

Dan zit je nog met die vervelende voedselallergie, die een grotere impact heeft op het hele gezin, dan je zou verwachten. En ik heb het niet eens over de eieren. Dat valt in principe nog mee. Althans, vergeleken met tarwe. 

Op pad met meerdere Allergieen
Op pad met meerdere Allergieen

Tarwe zit overal in verwerkt. Triest, maar waar. Het is een goedkoop vulmiddel en het zorgt ervoor, dat je trek krijgt in meer. Hoe zou het ook anders in eerlijk voedselland? 

Uiteraard zijn er nog wel opties, maar weinig en vaak drie keer zo duur. Wie gezond wil eten, moet zijn beurs opentrekken. Hoewel ik geen enkel probleem heb met gezond eten, is dit voor een tiener toch wel even moeilijk.

Geen supermarkt te vinden die brood zonder tarwe verkoopt. Zelfs speltbrood en maisbrood, wordt grotendeels gemaakt van tarwemeel. Gewone pastasoorten zijn vol van tarwe en meestal ook ei. Pizzabodems, alle kant-en-klare snacks, meeste toetjes, gepaneerd vlees en vis, koeken, veel soorten ijs, meeste mixen en sauzen en zelfs in de goedkopere soorten filet American wordt tarwe verwerkt. 

Op pad met meerdere Allergieen
Op pad met meerdere Allergieen

Spontaan naar een restaurant gaan zit er niet meer in. Nu nog niet. Na een week besloten we te gaan wandelen in Appelscha. Het was prachtig weer die zondag, zoals je kan zien op de foto’s. Maar we zouden die dag eerst ook naar het Pannenkoekenhuis. Tja…. 

Dat was sneu voor zijn broertje en voor mijn vriendin. Maar wat moesten we anders? Had hij dan moeten toekijken hoe wij konden genieten en voor hem alleen maar een glas cola? 

Dus besloten we in Appelscha even wat te drinken op het terras en later naar de Mac te gaan. Daar schenen glutenvrije burgers te zijn, wat vrijwel altijd ook tarwevrij betekent.

Op het terras hadden we een meevaller. Taco chips met gesmolten kaas. Mjammie…. ‘Zit daar tarwe in?’ vroeg ik nog even voor de bestelling. Even later kwam de ober terug met de zak chips en liet mij de ingrediënten lezen. Hmmm…. blijkbaar een vraag die ze niet vaak krijgen. Dit zal nog wat worden op onze vakantie straks. Hoewel het altijd gezellig is op Vlieland!

Op pad met meerdere Allergieen
Op pad met meerdere Allergieen

Gelukkig kon het. De opluchting was te zien na een lange wandeling van vijf kilometer. Het was veel te veel voor hem. Achteraf gezien had ik dit zwaar onderschat. Maar de bikkel hield het toch nog vol en dat had hem genekt in de dagen erna.

Wij hadden er ook nog bitterballen bij besteld. ‘Mag ik er ook eentje?’ Vooruit, probeer maar eentje. Kijken hoe je lichaam erop reageert. Binnen een uur was er een lichamelijke reactie, maar het was te doen. Voor een keertje.

Een uurtje daarna kwamen we bij de Mac aan. Een glutenvrije burger met echt puur rundvlees. Zowat twee keer zo duur. Een fijne poging van de Mac, maar het broodje was net een droge spons en de burger was qua formaat de helft van de gewone burgers. Beetje als de misleiding op verpakkingen in de supermarkt. Een rijkelijk belegde pizza en wanneer je hem uit de oven haalt, een vergrootglas nodig hebben om de ingrediënten terug te vinden. 

Maar het broodje was gelukkig niet zo vies, als de glutenvrije lang houdbare broden, die we bij de AH kochten. Het was een aanbieding, twee voor 5 euro. Ik had de zak niet moeten openen, toen ik met mijn neus erboven hing. Tranen sprongen mij in de ogen. De azijnlucht stak letterlijk. Ik hoopte gelijk dat het niet zo zou smaken, als het rook. Helaas….

Op pad met meerdere Allergieen
Op pad met meerdere Allergieen

Inmiddels zijn we vijf weken verder en zijn we redelijk gewend aan onze nieuwe lifestyle. Van de schrik bijgekomen. In plaats van angst om  niets meer te kunnen eten, weer veel mogelijkheden zien. Nieuwe deuren zijn opengegaan. Ik heb veel onderzoek gedaan en ook veel smakelijke recepten van lotgenoten ontdekt (hierover later meer).

Zo heeft elke supermarkt wel iets bruikbaars in zijn assortiment. Je bent echt niet verplicht om zelf je broden te bakken of een hongerdieet te volgen. Zelfs niet om veel meer geld uit te geven. Daarbij laat je ook veel producten links liggen, waarmee je geld bespaart. 

Mijn zoon heeft inmiddels uitstel gekregen van school wegens medische redenen. Zijn gezondheid is tergend langzaam aan het herstellen. Volgend jaar moet hij de derde klas overnieuw doen, maar wel een andere studierichting. De horeca opleiding wordt niks meer.

Vreemd genoeg is dat een geluk bij een ongeluk, want hij wilde al liever ICT doen. Normaal gesproken moet je gewoon de opleiding afronden waar je aan begonnen bent in het derde jaar. Nu heeft hij een stukje rust en weer een gezonde hoop voor de toekomst. Ik ook!

Op pad met meerdere Allergieen
Op pad met meerdere Allergieen

Zijn broertje heeft zich nu ook aangepast. Hij eet een stuk minder koeken en eet hoofdzakelijk gezond. 🙂 Spelt- en linzenpasta is voor hem heel gewoon geworden. En nog lekker ook. Brood mist hij wel eens, maar doet het goed met de volkoren crackers, muesli, havermoutpap en cornflakes. Zo nu en dan trakteer ik hem wel eens op een kaascroissantje. 

En zo gaat het hele gezin erin mee. Belangrijk is dat we nu alles volkoren eten. Van rijst tot crackers. Vezels zijn onmisbaar en geven ook een vol gevoel. Hij is in de groei en kan alle calorieën gebruiken. Dus extra gezonde vetten horen nu ook standaard in ons voedingspatroon.

En die pilletjes…. elke dag voor altijd! Ik had al eens geschreven over vitamine D, maar als het jezelf overkomt, dan pas zie je het belang hiervan echt in. 

Op pad met meerdere Allergieen
Op pad met meerdere Allergieen
Tarwe-allergie en een Vitamine D tekort - Wat nu?

Een maand lang liep ik rond met schuldgevoelens rond en boosheid. Ook flink boos op mezelf geweest. Wie kennen het kind nou beter dan de ouders? Waarom luisterde ik niet naar mijn intuïtie? Waarom heeft geen arts mij serieus genomen? Hadden zij niet beter moeten weten? Hoeveel heeft mijn zoon gemist in zijn leven op gebied van school en sociale contacten? 

Nu heb ik het losgelaten. Boos zijn levert niks op, alleen maar stress waar je niks mee kan. We weten nu wat de oorzaak is. Artsen zijn over het algemeen gericht op kwalen oplossen via medicatie en niet op het vinden van de oorzaak van vage klachten.

Daarbij kwamen wij ook meestal op bezoekuur, wanneer er sprake was van een griep. Ook de typische klachten van een allergie heeft hij niet, zoals de bekende loopneus, tranende ogen en benauwdheid. Een tarwe-allergie lag niet bepaald voor de hand. 

Zelf heb ik zeker weten last van hooikoorts. Dat werd ook van hem verwacht. Een test was niet nodig. Als de pillen aansloegen, dan wist je het. Bij mij sloegen ze aan en bij hem was het in die vakantie niet echt duidelijk. Achteraf dachten we, dat kan kloppen, want pollen komen veel minder voor op de eilanden. Maar hij blijkt nu geen hooikoorts te hebben. 

Wat zou de les hierin kunnen zijn?

In ieder geval dit: is jouw kind vatbaar voor alle griepjes en verkoudheden? Altijd moe? Depri? Lusteloos? Altijd vage pijnklachten? Hoofdpijn? Bleek in het gezicht? Vaak diarree of obstipatie? Regelmatig misselijk? Huiduitslag of spontaan zwarte wallen onder de ogen? Deze klachten afwisselend met goede periodes?

Laat je kind, ondanks negatief doktersadvies, altijd testen op alle allergieën en op vitamine D. Laat je niet wegsturen, zeg maar dat je het wil uitsluiten! Jij betaalt tenslotte de rekening, toch?

Het gaat niet altijd alleen maar om de griep, maar vaak ook om een structureel verzwakt immuunsysteem en dat heeft een oorzaak! Vaak ligt die oorzaak bij een allergie. Ga zelf op onderzoek uit, lees veel en je zal zien, dat net zoals het bij ons is gebeurd, alle puzzelstukjes op hun plaats terechtkomen. Meerdere aha momenten, maar dan in het kwadraat. 

En tot slot, verwacht alsjeblieft geen begrip van je omgeving. Frustrerend, maar dit is voor de meerderheid van mensen onbekend terrein. Zoals mijn zoon op zijn stage elke dag weer moest herhalen dat hij echt geen kibbeling mocht eten. Leuk aangeboden, maar toch…

Of dat mensen nog steeds denken dat het aanstellerij is, of je kind gewoon te weinig buiten komt. Niks van aantrekken! Geen discussie van maken. Laat ze maar. Houd de focus op jouw kind en zijn herstel. Bij niemand anders. Dan komt het uiteindelijk allemaal goed. 

Belangrijk te weten over een tarwe-allergie:

Een tarwe-allergie is niet hetzelfde als glutenintolerantie. Bij een allergie reageert het lichaam heftig op de stof, net als bij hooikoorts. Bij een intolerantie draait het voornamelijk om darmen die niet met de stof om kunnen gaan en is veel ernstiger. Een intolerantie blijft vrijwel voor altijd en gaat vaak samen met hevige buikpijnen. Dit negeren kan ernstige schade toebrengen aan de darmen. Een tarwe-allergie, is iets wat vrijwel alleen bij kinderen voorkomt. Meestal groeien ze er later weer overheen. 

7 comments

 1. Als de klachten niet snel beteren na zo’n diagnose, vraag ik zelf aan de arts om bloed te prikken. Daar kan je veel in zien, zoals tekorten en allergieën.

 2. Dat hoor ik vaak, voor wat hebben artsen niet geluisterd. Het had misschien allemaal sneller verholpen kunnen worden. En dan nog Gerda soms moet je intuitie echt volgen en doorgaan. Dan kan je nog kijken hoe het afloopt.

  Aum Shanthi

   1. Een zeer wijze les Gerda.
    Mooi dat je nu misschien minder dat blind vertrouwen gaat hebben bij deze met een wetenschappelijke functie en dat je eigen buikgevoel gaat volgen.

    Aum Shanthi

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.