Komkommer de Ideale Gezonde Snack

cucumbers-1588945_1280

FLINK LOS GAAN OP DIE KOMKOMMER


Onze grote vriend! De komkommer, wie kent hem niet? Er zijn maar weinig mensen die deze niet als een smakelijk hapje beschouwen. De meesten onder ons zullen hem graag in plakken snijden, raspen en zich flink erop los laten gaan.

Want ze passen uitermate goed bij zowat elk gerecht en zijn ook nog eens dieetvriendelijk! Ze zijn te eten als groentevervanger, als extraatje in de salade of het hoofdingrediënt. Maar we kennen dit hapje vooral als een makkelijk tussendoortje of de snelle snack tijdens een feestje. Kinderen zijn er gek op, ouders zijn er gek op en in sommige gevallen zelfs de huisdieren.

DE VRUCHT VOOR MENSEN DIE WILLEN AFVALLEN

Alhoewel ik de komkommer ook altijd als groente zag, het is toch echt een vrucht. Hij behoort tot de drieduizend jaar oude soort Cucumis sativus. 

Het boeit de komkommer niet zo of hij nu rechtop de lucht in groeit of liggend de grond gaat verkennen. Het groeit wel! Sinds de jaren zestig worden ze in Nederland en België in verwarmde kassen geteeld en dat betekent het hele jaar door smakelijke komkommers. Lucky us!

Dan bedoel ik vooral lucky voor de mensen die graag willen afvallen en waaronder ikzelf. Waarom zou je anders over komkommers willen schrijven toch?

WEINIG CALORIEËN, VEZELS EN  VEEL WATER

Deze vrucht bevat amper calorieën, heeft vezels en is waterrijk. Dubbelop goed. Daarbij heeft het ook de neiging om vochtafdrijvend te werk te gaan. Dit is handig bij het overtollige vocht dat je waarschijnlijk vasthoud, wanneer je onvoldoende water drinkt. Kijk voor meer info hierover eens bij dit artikel.

Water 94 g
Energetische waarde 33 kJ / 8kcal
Koolhydraten 2 gram
Eiwit 0,6 gram
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,01 mg
Vitamine C 10 mg
Kalium 124 mg
Calcium 14 mg
Fosfor 34 mg
IJzer 0,2 mg
Vezels 0,3 g

Ondanks dat je het misschien niet meteen zou verwachten, bevat de komkommer ook vitaminen. Zoals je hierboven kan zien in het tabel van Wikipedia, zie je dat de vrucht (per 100 gram ongeschild) de vitaminen C, B1 en B2 bevat en zelfs Calcium. Zat dat niet alleen maar in melk en water? O ja, water! Daar heeft deze vriend veel van. Maar liefst 94 gram per 100 gram.

VOCHTAFDRIJVEND EN DUS GOED TEGEN HET JOJO EFFECT

Dat verklaart ook weer waarom hij vochtafdrijvend zou zijn, want iemand die te weinig vocht binnenkrijgt houdt vocht vast en dat probleem kon wel eens opgelost zijn met regelmatig een komkommer te nuttigen.

Het schijnt dat deze vrucht ook bijdraagt in het verminderen van andere ziekten, zoals kanker of hart en vaatziekten. Ik ben van mening, dat een algehele gezonde levensstijl bijdraagt aan het verminderen van ziekten. Daarbij ben ik geen arts en vind ik zulke uitspraken nogal gewaagd, gezien hoeveel mensen er jaarlijks alsnog overlijden aan deze ziekten. Toch kunnen de vele gezondheidsvoordelen van het eten van groenten niet onder de tafel geschoven worden.

Dat de komkommer perfect is bij gewichtsbeheersing en afvallen, dat mag duidelijk zijn. Daarom, met de zomer in het verschiet, laat die salades maar komen!

Photocredit Pixabay

Bewaren

Een gedachte over “Komkommer de Ideale Gezonde Snack

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s