Waarom Fruit Eten Wel Nodig is tijdens het Afvallen

apple-2092697_640

FRUIT ETEN TIJDENS EEN DIEET


Telkens wanneer je iets over een dieet leest, komt het woordje fruit voorbij. Een enkele keer dat het smakelijke zoete hapje wordt afgeraden, maar in de meeste gevallen staat men erop dat je twee stuks aan je maaltijden toevoegt. Waarom dat goed is, lees je hier.

TEVEEL AAN NATUURLIJKE SUIKERS ZET ZICH OOK VAST OP DE BENEN

Niet iedereen is een fruiteter, zoals ik. Wel smoothies trouwens, daar ben ik dan weer dol op. Maar dan zit er een addertje onder het gras, want in een smoothie gaat al gauw drie a vier stuks fruit en naar het schijnt, zitten er dan toch weer minder vitaminen in. Met vier stuks fruit is het ineens een stuk minder gezond, want in fruit zit best wel veel suiker. Het is wel een natuurlijke variant die we nodig hebben, maar ook deze zet bij een te grote hoeveelheid zich vast aan je benen.

SCHIJF VAN VIJF TOCH MAAR AANHOUDEN?

Toch doe je er goed aan om twee stuks fruit per dag te eten. De schijf van vijf is zo gek nog niet. De schijf van vijf is ontstaan door talloze studies in verschillende landen, waardoor men erachter kwam, dat minstens 400 gram fruit en/of groente per dag, minder risico geeft op bepaalde aandoeningen, diabetes, hypertensie, hart- en vaatziekten en kanker. De schijf van vijf is met het advies hierop aangepast. (bron)

FRUIT NATUURLIJK GEZONDER DAN FASTFOOD

Je moet wel onder een steen hebben geleefd, als je inmiddels niet weet dat fruit een stuk gezonder is dan fastfood. Maar toch weten de meeste mensen niet wat er nou precies zo gezond aan is. Ja vitamine C, dat weten we en dat deze goed is voor onze weerstand, zover komen de meesten van ons ook nog wel. Maar wat dacht je van het volgende:

  • Antioxidanten en anthocyaninen  – voor een betere weerstand en tegen veroudering, omdat het de vrije radicalen aanvecht (die kunnen ziekten, infecties en ouderdomsziekten veroorzaken) – alle bessen, appel, kiwi en abrikoos, citrusvruchten en tropisch fruit
  • Foliumzuur oftewel vitamine B11 – nodig voor de groei en aanmaak van witte en rode bloedcellen – aardbei en sinaasappels
  • Kalium –  voor een normale bloeddruk – banaan, krenten en rozijnen
  • Gezonde koolhydraten – voor de energie om het motortje te laten draaien – alle fruitsoorten, maar wel verschillende hoeveelheden
  • Voedingsvezels – voor een goede darmwerking en betere stofwisseling – alle fruit, maar hoeveelheden verschillen
  • bioactieve stoffen – niet noodzakelijk voor ons, wel gezond – alle soorten fruit
  • Vitamine C – voor een goede weerstand, cholesterol verlagend, zet glucose om in energie – citrusvruchten, bessen, aardbeien en kiwi’s

FRUIT ETEN VERMINDERT RISICO’S OP ZIEKTEN

Het is bewezen dat fruit eten ziekten voorkomt, vermindert of vertraagd, alleen weten ze de vinger er nog niet op te leggen in welke combinatie van stoffen dit precies gebeurd. Dat is de reden waarom een vitaminepil nooit en te nimmer echt fruit zou mogen vervangen. Hooguit een aanvulling mag zijn op de maaltijden, bijvoorbeeld met sport of griep.

AFVALLEN GEZONDER EN MAKKELIJKER DOOR FRUIT TE ETEN

Afvallen is ook makkelijker wanneer je fruit mag eten. Ten eerste vanwege de suikers. Je lichaam heeft suiker nodig, maar waarschijnlijk ben je ook gewend aan de onnatuurlijke geraffineerde suikers.

Toch zal je merken, met de zogenaamde suikerdip (lusteloos en flauw voelen), dat fruitsuikers je er net zo vlug weer bovenop zullen helpen. Daarom is fruit ook bij uitstek het ideale tussendoortje met weinig calorieën. Vooral in de middag en na het avondeten, wanneer de suikerdip zijn top bereikt.

HET ZUUR IN FRUIT VALT SLECHTE VETTEN AAN

Citrusvruchten bevatten een redelijk hoog zuurgehalte en zuur staat erom bekend slechte vetten aan te vallen in je lichaam (ook zuurkool en zure bommen of augurken). De ongezonde vast gekleefde vetten. Net zoals de gezonde vetten van een Avocado doen en tevens de ui.

Onder het fruit staat vooral de appel zijn zuur bekend om haar krachtige werkingen. Appelazijn wordt daarom ook veel verkocht en op de lege maag gedronken als een goede start van de dag. Goede start voor de darmen dus. Naar mijn idee doet een glaasje water met wat citroen- of limoensap hetzelfde en is iets smakelijker.

FRUIT TEGEN VERSTOPPINGEN

Mocht je tijdens het diëten last hebben van verstoppingen, neem dan een half uur voor het ontbijt een glas warm water met twee kiwi’s en na een paar dagen zou het  (grotendeels) over moeten zijn. Anders toch even naar de arts voor grof geschut.

UITKIJKEN GEBLAZEN!

Er zijn ook een aantal minpunten aan fruit eten. Vooral door verkeerd gebruik, kan door het zuur je tandglazuur kapot gaan. Tandglazuur herstelt zich helaas niet. Daarom is het verstandig maar een paar keer per dag fruit te nuttigen en minstens een half uur te wachten voordat je tanden gaat poetsen. Anders loop je het risico het tandglazuur, dat door het zuur tijdelijk week wordt, eraf te poetsen.

Fruit moet ook goed gewassen worden. Er kunnen bacteriën en schimmels opzitten die niet altijd zichtbaar zijn, maar wel schade in je lichaam kunnen aanrichten. Ook resten bestrijdingsmiddelen kunnen achterblijven. Het meeste zal wel verdwenen zijn, voordat het bij jou in de fruitschaal loopt te pronken, maar toch… wassen die hap! Geldt ook voor biologisch fruit.

De zomer is in aantocht, dat betekent weer veel recepten met fruit, salades en groenten. Niet alleen maar lekker, maar nu weten we ook waarom we het nodig hebben. Gevarieerd eten draagt bij aan een gezonde en een betere levensstijl. Niet te vergeten erg lekker. Eet smakelijk alvast!

Foto Pixabay

4 gedachtes over “Waarom Fruit Eten Wel Nodig is tijdens het Afvallen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s