Couscous Gezond en Makkelijk | Bourgondische Sfeer

Couscous

COUSCOUS DE IDEALE BASIS VAN EEN MAALTIJD


In een maatschappij waarbij iedereen alsmaar sneller moet kunnen presteren, is gemakkelijk voedsel meer dan welkom. Snel te bereiden met gezonde ingrediënten en opgediend in een mooie Food bowl. Couscous laat zich voor deze manier van eten, uitermate goed lenen. Hier in huis is het een favorietje!

Couscous is stamt af van het oude Arabische woord Keskes en wordt gemaakt van grof gemalen durumtarwe. Dit oude en minimaal dertiende-eeuwse gerecht, wordt vooral gegeten in Noord-Afrika, in de gebieden boven de Sahara.

Hoewel het in de Noord-Afrikaanse landen al tijden als een nationaal gerecht wordt gezien, krijgt het in de westerse landen, pas in de jaren negentig van de vorige eeuw, wat populariteit.

COUSCOUS TRADITIONEEL GEZIEN FINGERFOOD

Hoewel traditioneel gezien couscous onder het kopje Fingerfood valt en daarmee zelfs Streetfood genoemd mag worden, wordt hier toch meestal met met vork of lepel gegeten. Maar mocht je kind hier een probleem mee hebben, dan is dit bij uitstek ideaal. Scheelt je een hoop stress.

COUSCOUS EEN GOEDE BASIS BIJ WARME EN KOUDE GERECHTEN

Couscous is een goede basis bij warme en koude gerechten. Zo bevat het koolhydraten die ons lichaam nodig heeft en een bron van energie zijn, maar ook flink wat vezels voor de stofwisseling.

Vitamine B en E, maar ook de nodige mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor, magnesium, zink en kalium, zal je er ook in terugvinden. Daarbij zal het net als bij het eten van elk ander volkoren product, de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Het bevat overigens wel gluten! (bron)

Het bereiden van couscous varieert van moeilijk tot heel simpel. Ik kies het laatste, waarbij je geen ervaren Chef-kok hoeft te zijn. Zelf haal ik altijd de biologische zakjes van Albert Heijn die ook nog eens goedkoop zijn. Doordat het vaak een extra toevoeging is bij het eten of door de salade gaat, kan ik met de inhoud wel drie keer een gerecht maken.

COUSCOUS GESCHIKT VOOR IEDEREEN

Hoewel de traditionele keuken heel veel zal verschillen van wat de meesten hier gewend zijn of kunnen bereiden, is de couscous toch geschikt voor iedereen. Zelfs voor de boer!

Je kan het op smaak maken met je eigen favoriete kruiden, bijvoorbeeld met een bouillonblokje, maar ook met Hummus kruiden die je kant-en-klaar kan kopen bij de supermarkten. Een combinatie van beiden kan natuurlijk ook, zoals ik hierboven had gedaan. Klein pepertje of uitje erdoorheen en voilà!

IDEAAL OM MEE TE EXPERIMENTEREN

Zelf vind ik het ideaal bij verschillende kleine hapjes. Of wanneer je allemaal producten in je koelkast hebt liggen, maar geen idee hebt wat ermee te doen. Net te weinig voor een normaal gerecht en je staat bijna op het punt van weggooien.

Niet doen! Juist dan kan je gaan experimenteren en nieuwe smaken en gerechten gaan ontdekken. Vergeet niet om ze op te schrijven, voor het geval het nieuwe gerecht verrukkelijk is.

COUSCOUS RECEPT VAN DE FOTO

In het gerecht op de foto had ik zo’n momentje. Nog wat courgette (ook zo lekker) en ui, balletjes gekruid kippengehakt van de Albert Heijn en wat fijngesneden Spaanse peper. Niet langer bakken dan nodig en gelijk in een bowl.

Ook had ik nog wat cherrytomaten over en deze met een ui gebakken met een scheutje honing. Wat zout en peper eroverheen gedaan en mijn vingers erbij afgelikt. Of jouw kids dit lekker gaan vinden, zal een verassing zijn. De mijne hebben een hekel aan honing.

BINNEN EEN KWARTIER JE MAALTIJD OP TAFEL

Persoonlijk vind ik het ook ideaal vanwege de bereidingstijd. Binnen een kwartier je eten op tafel hebben, zonder dat het zweet op je voorhoofd staat en ook nog een bourgondische sfeer weet te creëren, ja, dat is mijn favoriete stijl. Vermoed dat het meer mensen hun stijl gaat worden de aankomende tijd. Genieten maar!

Bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s