Feiten waarom een Ontbijt Noodzakelijk is

breakfast-848313_1280

EEN GOED ONTBIJT HEEFT VEEL VOORDELEN


Het blijft een gevalletje ‘reminder’. Ontbijten is niet bij veel mensen de favoriete maaltijd. Dat is jammer, want een goed ontbijt heeft ontzettend veel voordelen, en ja, ook om gewicht te verliezen en op gewicht te blijven.

ONS INSTINCT TOTAAL DE WEG KWIJT

Ondanks dat de mens nog wel wat instinct in zich heeft zitten, schijnt dat totaal de weg kwijt te zijn wanneer het op eetgewoontes aankomt. Zo ook met het ontbijt. Waarschijnlijk is het de meest belangrijke maaltijd van de dag en toch geven wij die massaal als eerste op wanneer we willen afvallen of geen tijd hebben.

Misschien komt het ook omdat we pas later op de dag, echte hongersignalen doorkrijgen. Maar het zou beter zijn, als die signalen helemaal niet kwamen. Dàt zou pas een goed teken zijn. Tenzij het komt van drie pizza’s eten, dan niet natuurlijk.

HONGERSIGNALEN EEN TEKEN VAN EEN ALERT LICHAAM

Hongersignalen krijgen betekent ook dat je lichaam alert is geworden, het staat op scherp en jojo staat om de hoek te gluren. Dat zal niet gelijk na de eerste keer gebeuren, maar als het vaste prik wordt, reken er dan maar wel op. Die ene keer dat je dan wel gaat ontbijten, dan telt deze gelijk voor drie!

HET MOTORTJE OPSTARTEN MET WAT ENERGIE

De eerste calorieën van de dag heb je namelijk nodig om je motortje op te starten. Het levert je lichaam wat energie. Een goed ontbijt bevat ook veel vezels, waardoor je darmen worden geprikkeld om wat harder te werken en vooral ook in beweging te blijven. Dit is nodig om je stofwisseling op gang te houden.

HONGERSIGNALEN KRIJGEN BETEKENT OOK DAT JE LICHAAM ALERT IS GEWORDEN, HET STAAT OP SCHERP EN JOJO STAAT OM DE HOEK TE GLUREN.

Als je mijn leeftijd hebt bereikt, 40+, dan gaat het allemaal automatisch wat langzamer werken. Dan is het tijd om het flink te gaan boosten. Meer vezels, vaker kleinere maaltijden, meer bewegen et cetera. Overdrijf niet met de vezels, want dan kon je wel eens gaan overnachten op het toilet. Gewoon een tipje.

Tipje genegeerd? Extra water drinken of warm water met twee kiwi’s nemen op de lege maag (nog voor het ontbijt) en een half uurtje wachten. Doe dit niet als je haast hebt.

ONTBIJTEN ZET DE TOON VOOR DE REST VAN DE DAG

Ontbijten zet de toon voor de rest van de dag. Het zorgt niet alleen vitaminen en vezels, maar als het goed is, ook voor een rustigere start van de dag. Samen met andere familieleden de dag alvast doornemen, terwijl je een glas melk drinkt. Koffie ook natuurlijk!

RUSTIGE START BETEKENT MINDER STRESS

Een rustige start betekent ook minder stress. Dat neem je de hele dag als mooie bonus met je mee. Stress is een DIKMAKER en kan je maar beter zoveel mogelijk vermijden. Wanneer je ontspannen aan je dag begint, kan je ook eventuele tegenvallers beter opvangen. Je humeur zal dan niet gelijk uit balans raken.

DALENDE SUIKERSPIEGELS EN EEN SLECHTER HUMEUR

Over een humeur gesproken. Als je niet ontbijt, loop je het risico een slechter humeur te krijgen. Suikerspiegels dalen, lichaam achter de schermen in rep en roer, zoekende naar reserves en als dit te vaak voorkomt, kan het zelfs zo zijn dat je hele hormonale huishouding in de war is geraakt. Dan heb je pas een klus om te fixen.

Hoe laat je het ontbijt nuttigt kan wel variëren. Zo sprak ik ooit eens een sigarenboer, die het maar vreemd vond dat iedereen hier zo op het ontbijt zat te hameren, terwijl men in Frankrijk pas rond een uur of tien ging ontbijten en altijd buiten de deur.

REGELMAAT EN VASTE TIJDSTIPPEN

Regelmaat is ook belangrijk. Als jij om acht uur op staat en bijvoorbeeld wel koffie of water drinkt, je klaar maakt voor werk en dan de deur uit gaat naar een broodjeszaak om daar uitgebreid te ontbijten, ga je gang. Als dit steevast elke dag gebeurt, dan zal je lichaam zich hier ook op instellen. Op dat tijdstip is het wat mij betreft nog steeds ontbijt.

Slaap je elke dag uit tot elf uur, ja dan is het om half twaalf ontbijten en lunchen tegelijk. Dat kan. Maar elke dag half zeven opstaan en pas om één uur ’s middags gaan lunchen en ontbijt helemaal overslaan, eh…nee!

EEN VOLLEDIG ONTBIJT BETEKENT NIET VEEL CALORIEËN

Ontbijten wil niet zeggen dat je vette ongezonde producten moet eten, waardoor je gaat aankomen in gewicht. Daar hoef je het dus niet voor te laten. Als je echt bang bent voor 250 calorieën, dan kan je ze beter in de avond laten staan.

Niet ontbijten gaat je uiteindelijk veel meer calorieën opleveren en een slechtere gezondheid. Ook als je dit niet gelijk merkt, dat komt later wel, zo rond mijn leeftijd.

VOORBEELD VAN INHOUD GOED ONTBIJT

  • Veel vezels, bijvoorbeeld havermout, volkoren cracker of brood. Maar ook fruit en groente zoals tomaten en komkommer.
  • Natuurlijke suikers uit fruit en honing
  • Calcium uit melk, yoghurt of kwark
  • Een glas water
  • Koffie of thee, liefst geen suiker
  • Eiwit uit een gekookt eitje of uit yoghurt, kip of kalkoen als broodbeleg
MAAKT TIJD VOOR JE ONTBIJT

Een goed ontbijt kan je het beste inplannen. Tijd voor maken. Heb jij altijd tijd te kort, sta dan een kwartier extra op. Dat ga je echt niet missen op een hele dag. Wel? Misschien eerder naar bed gaan?

Zet de avond voor de tijd al wat dingen klaar of dek de tafel alvast. Tassen van de kids al ingepakt? Doe in de ochtend geen tv aan. Dat gebeurt hier ook wel eens, maar alles gaat drie keer langzamer als dat ding aanstaat. Zorg dat je klaar bent met wat je allemaal moet doen, voordat je aan tafel gaat zitten. Je wil ontspannen kunnen eten. Behalve tandenpoetsen, dat mag wel na de tijd.

BIG BREAKFAST DIET

Volgens Dr. Daniela Jakubowicz is het zelfs beter om jezelf helemaal buiten te gaan aan een ‘Big Breakfast Diet‘, om vervolgens rustig aan te doen met de andere maaltijden. Het schijnt dat de vrouwen die deze methoden volgden, meer gewicht kwijt waren, dan de vrouwen die kleine ontbijtjes namen. Klinkt niet slecht natuurlijk! Moet ik mij ook maar eens in verdiepen.

Het klopt dat je wel moet kijken naar de totaliteit van het aantal calorieën op een dag. Logisch, dus met een Big Breakfast zal je het rustiger aan moeten doen met lunch en diner. Maar overslaan van het ontbijt, heeft grotere gevolgen dan de meeste mensen beseffen.

WE MAKEN HET ONSZELF EXTRA MOEILIJK

Juist wanneer je wil afvallen, kan je dit moment beter goed besteden. Ook best wel raar, we willen gewicht kwijtraken, hebben moeite met het eten te laten staan of gezonder te eten, maar wanneer we dan moeten eten, kijken we lekker de andere kant op. Hoe kan je het jezelf zo moeilijk mogelijk maken?

In de ochtend eten heb ik zelf gelukkig niet zo’n probleem mee, maar wel met gezond eten klaarmaken. Ik ga meestal voor snel. Dus een mooi verbeterpuntje voor mij de aankomende tijd. Hoe zit dat met jou?

Foto Jill111

Bewaren

2 gedachtes over “Feiten waarom een Ontbijt Noodzakelijk is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s