Euforisch Gevoel Tijdens het Wandelen

WANDELTOCHT
Berenklauw tijdens één van onze wandelingen afgelopen herfst.

WANDELEN UITSTEKEND ALTERNATIEF VOOR HARDLOPEN


Wandelen in de natuur. Heerlijk! Het werkt ontspannend, je hebt beweging en je ziet ook nog eens wat. Had ik al gezegd beweging? Ja, je verbrand er ook flink wat calorieën mee en niet met zoveel inspanning, wat je misschien in gedachten hebt.

Goed, er zijn mensen die zomaar veertig kilometer op een dag wegwandelen. Daar ben ik vooralsnog niet één van. Misschien ooit in de toekomst. Want ik word vrolijk van wandelen, vooral van wandelen in de natuur. Het doet iets met mij en aangezien joggen toch niet zo mijn ding is, nog niet in ieder geval (opties altijd open houden), vind ik dit een uitstekend alternatief.

MET WANDELEN VERBRUIK JE OOK EEN FLINKE DOSIS CALORIEËN

Daarbij spot ik graag bomen. Als fotoverslaafde kan je dan niet gaan lopen joggen en elke tien meter stil gaan staan. Niet bepaald doeltreffend. Maar dan de vraag, verbrand je ook genoeg calorieën met wandelen en zo ja, hoeveel?

Ja! Simpel, wandelen is gezond en verbetert ook je uithoudingsvermogen. Dus ja, je verbrandt er ook calorieën mee. Toen ik jaren geleden het wandelen weer had opgepakt, om af te vallen en dit was voordat ik vorig jaar stopte met roken, toen had ik in een mum van tijd de kilo’s eraf gelopen.

MET WANDELEN GEBRUIK JE VRIJWEL ALLE SPIEREN

Ik schrok er zelfs van, want al het vet op mijn buik, dat ik met work-outs voor de tv er niet af had gekregen, verdween als sneeuw voor de zon. Dit komt omdat je met lopen vrijwel al je spieren gebruikt en dat ga je ook voelen in je onderrug en taille, precies waar het meeste vet zal zitten. Bij de meeste mensen.

ELK LICHAAM REAGEERT ANDERS OP EEN BEPAALDE SPORT

Dat wil overigens niet zeggen, omdat ik daarmee ben afgevallen, dat het bij iedereen op dezelfde wijze zal werken of ook zo snel resultaat zal zien. Gemeen misschien, maar elk lichaam reageert helaas anders.

Misschien is fietsen voor jou wel de oplossing, terwijl dat bij mij helemaal niks meer uithaalt. Althans, het helpt mij niet meer bij het afvallen, maar vast wel om de algehele gezondheid op peil te houden.

HOEVEEL CALORIEËN VERBRANDEN MET WANDELEN IS VERSCHILLEND PER PERSOON

Hoeveel je verbrand zal afhankelijk zijn van je leeftijd, je looptempo, de duur, je gewicht en andere factoren zoals stoppen met roken of schildklierproblemen. Reken men gemiddeld, met een tempo van rond de vijf kilometer per uur, zo’n 150 calorieën verbrand per half uur. Ben je jong, dan zal het getal iets hoger liggen. Hetzelfde als je heel veel overgewicht hebt, dan verbrand je lichaam ook veel meer energie.

Lange wandelingen zijn hartstikke fijn. Vooral als je samen met vrienden routes gaat verkennen. Mocht het dan een keer voorkomen dat je drie uren achter elkaar loopt, met afwisselende tempo’s, dan zal je zeer zeker ook flink wat verbranden.

HOUD HET LEUK!

Ga echter niet overdrijven, door dit elke dag in een hoog tempo te doen om zo snel mogelijk gewicht kwijt te raken. Niet als je geen blessures wil oplopen en schrikreacties wil veroorzaken in je lichaam. Denk aan ome jojo.

Stel dat je heel veel overgewicht hebt en je hebt berekent dat je in ieder geval 2200 calorieën nodig hebt op een dag met weinig beweging en je dacht, laat ik 500 calorieën minder gaat eten, dat is al 1700 calorieën en dan nog eens 600 calorieën verbranden met lopen, kom je uit op 1100 calorieën. Dat is dan alsnog hard crashen en een ome jojo staat klaar om je terug te pakken. Al het werk voor is dan voor niets geweest!

REGELMATIG EEN HALF UUR WANDELEN VEEL BETER

Beter is om vijf a zes dagen per week een half uur stevig te wandelen, met af een toe een kleine pauze ertussen of tijdelijk een langzaam looptempo aanhouden. Dit vanwege de low en high impact. Gunstiger om mee af te vallen en prettiger bij het volhouden. Bouw het langzaam op. Vet dat er langzaam afgaat, blijft er meestal ook vanaf. Wil je toch langer lopen? Loop dan twee keer per dag een half uur.

SPIJSVERTERING GAAT BETER WERKEN EN EFFICIËNTER WERKEN

Wandelen en beweging in het algemeen, zorgt ervoor dat jouw spijsvertering beter en efficiënter gaat werken, ook op de dagen dat je niet sport. Dat effect kan zelfs tot twee weken na de tijd aanhouden. Beweging zorgt dus voor meer vetverbranding op de langere termijn.

Daarbij is wandelen voor de meeste mensen makkelijk haalbaar. De drempel is wat lager om te beginnen, vooral met mooi weer. Al zou je maar beginnen met een blokje om in je eigen buurt. Even de hond uitlaten.

TREK GOEDE SCHOENEN AAN

Zorg voor goede wandelschoenen, dit scheelt je oververmoeide benen en vervelende blaren. Dit hoeven echt niet merkschoenen te zijn, maar ze moeten wel een goede zool hebben en een goede pasvorm.

Ook zou je met problemen aan de voeten, eens contact op kunnen nemen met je arts, om te  zien of je in aanmerking komt voor speciale op maat gemaakte inlegzolen. Sinds ik die gebruik, heb ik zeker 95% minder pijn aan mijn voeten.

MET BEWEGEN MAAKT JE LICHAAM ENDORFINE AAN, EEN NATUURLIJKE DRUG

Bewegen zorgt ervoor dat je minder stress zal ervaren en beter in staat zal zijn met problemen om te gaan. Ook de natuur heeft in mijn beleving datzelfde effect. Als ik een tijd niet heb gewandeld, word ik chagrijnig en voel ik een sterk gemis. Dit komt doordat er met beweging een stof vrij komt, namelijk endorfine, een natuurlijke drug. Een neurotransmitter dat een euforisch (super blij) gevoel geeft en ook verslavend kan werken.

Ook in sommig voedsel zit deze stof verwerkt, denk maar aan chocolade. Je begrijpt wel dat je dan beter kan gaan wandelen, om hetzelfde effect te krijgen. Alhoewel, chocolade tijdens de wandeling is ook niet onprettig…ahum…  Lees dan het avontuurlijk wandelen in Appelscha maar eens.

Al een beetje enthousiast geworden en wil je nog meer informatie over wandelen krijgen of ideeën opdoen waar je het beste kan wandelen, neem dan eens een kijkje op Wandel.nl.

Veel plezier en zet hem op! De zomer komt eraan…

4 gedachtes over “Euforisch Gevoel Tijdens het Wandelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s