Het Genesis Dieet | Genieten van Bijbels Voedsel

GENIETEN VAN BIJBELS VOEDSEL MET HET GENESIS DIEET

BIJBELS VOEDSEL WAS VEEL GEZONDER


Ons voedsel is zo gigantisch veel verandert, ten opzichte van de tijden in de Bijbel. We denken zoveel meer nodig te hebben, dan de mensen van toen. En in een bepaald opzicht is dat ook wel zo, maar dan eerder door gewenning, dan door evolutie. Als je kijkt naar de ziektes die verbonden zijn aan een verkeerd eetpatroon, dan kan het handig zijn, een blik terug te werpen in de tijd.

Het begon allemaal in het paradijs, het Hof van Eden. De term Superfoods is een lachertje vergeleken bij het voedsel dat daar te krijgen was en nog gratis ook. Het was al wetenschappelijk bewezen, dat er vroeger in de lucht meer zuurstof zat en dat daardoor de gewassen ook veel groter uitgroeiden dan die van tegenwoordig. En ook de giftige sproeistoffen bestonden nog niet. Alles was vers, gezond en veel lekkerder!

Calorieën tellen was overbodig, gegarandeerd gezond voedsel, geen McDonalds of valse voedseletiketten, een overheid die alleen maar aan zijn eigenbelang dacht, geen vrouwen die onzeker gepraat werden of mannen die zich minderwaardig voelden zonder een sixpack, nee, gewoon goed leven zoals het bedoeld was.

DE EERSTE MENSEN WERDEN OOK VEEL OUDER

Toen Adam en Eva werden verbannen, was het ook gedaan met de vruchten uit het Hof en Adam moest het land gaan bewerken voor een smakelijke maaltijd. Maar nog steeds veel gezonder als die van vandaag.

Ondanks de grote tegenslag, werden de mensen van toen in eerste instantie veel ouder als wij nu. Zelfs ouder dan hier in de westerse wereld, waar we het ‘geluk’ hebben met medicijnen, want aan het voedsel zal het zeker niet liggen.

Natuurlijk speelde in de tijd waarin de Bijbelverhalen zich afspelen veel meer mee, met het bereiken van zo’n extreem hoge leeftijd en ook toen de mensen steeds maar jonger stierven, maar toch.

Abraham bijvoorbeeld, was bang dat zijn vrouw teveel in trek zou zijn bij andere mannen (en terecht). Toen ze op doorreis waren, dacht hij daarom zelfs vermoord te worden. Maar zij was inmiddels wel al op zeer hoge leeftijd! Een bejaarde dame in onze tijd. Voeding?

OOK ELK GEZOND PONDJE GAAT DOOR HET MONDJE

GROTE KANS DAT DE EERSTE VROUWEN LANGER HOUDBAAR WAREN

Er wordt zelfs in de Bijbel een vrouw besproken, waarvan men zei dat ze er minder goed uitzag als haar zus, vanwege haar fletse ogen. Niet eens om haar huid. Een teken dat de dames er misschien lange tijd goed uitzagen?

Mozes trok met zijn volk door de woestijn en had niks meer om te eten en drinken. Mensen werden wanhopig en God voorzag hun van wat ze nodig hadden. Water, vlees en manna (Hemels brood met honingsmaak). Alleen wat ze nodig hadden en niet een koelkast die elke vijf minuten opgetrokken kon worden.

VLEES ETEN MAG, MAAR WEL MET MATE

Met Adam en Eva, en na de zondeval, werd er ook vlees, vis en gevogelte aan het menu toegevoegd. Of je nou vegetarisch bent of niet, dat is helemaal je eigen keuze. Maar volgens de spijswetten van de Bijbel, mag je gewoon vlees eten. Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat meerdere keren op een dag vlees eten gezond is! Daarbij hoeft een dier gewoon niet pijn te lijden, dat is onnodig en wreed.

Het land van (schapen- /geiten)melk en honing. Honing is gezond en werkt zuiverend, maar er staat geschreven, wees er wel zuinig mee. Aha…dus ze wisten ook van de vervelende bijwerkingen van te veel suiker.

Laatst kwam ik een spijswet tegen op het web, dat Joodse mensen geen zuivel en vlees tegelijk mogen eten. Frappant, want dat had ik jaren geleden ook al eens gehoord, maar dan in bodybuilding kringen.Alhoewel de reden hiervan mij nog steeds niet duidelijk is. In de Bijbel gaat het vooral om een barbaars iets, om een bokje in moedermelk te koken.

HET VERSCHIL ZIT HEM OOK IN DE HOEVEELHEDEN

Ook al zou je precies hetzelfde gaan eten, het zal nooit en te nimmer zo gezond zijn als toen, net als de lucht die je inademt. Dat is jammer, maar helaas. Wil niet zeggen, dat we het niet moeten proberen! Het zijn vooral ook de hoeveelheden die men in die tijd nuttigden en hoe vaak er werd gegeten.

BROOD WAS HET HOOFDINGREDIËNT VAN DE MAALTIJD

Brood was in ieder geval een favoriet in die tijd en vrijwel altijd het hoofdingrediënt van de maaltijd. Maar niet hetzelfde brood zoals wij het kennen. In de tijd van Abraham was er alleen maar ongezuurd brood, beetje zoals de Matzes uit de supermarkt en vierhonderd jaar later in de tijd van Mozes kwam daar brood gemaakt van zuurdeeg bij. Toen werd het wat luchtiger.

Gegist brood werd trouwens  nooit gegeten, dat was niet Heilig. Dat zal voor sommigen vast nog wel het geval zijn. Wel apart, dat juist gegist brood, zoveel ellende kan veroorzaken in het land van aankomen en afvallen.

Door de jaren heen zijn er veel combinaties van nieuwe ingrediënten bijgekomen en veel nieuwe recepten beschreven, maar ook meer spijswetten gekomen om rein te blijven. Zo mocht en mag er bijvoorbeeld nog steeds niet, ook niet door christenen, bloed worden gegeten. Persoonlijk lig ik daar niet wakker van. Bloedworst…bah!

HET GENESIS DIEET VOOR EEN GEZONDE LIFESTYLE

GEZONDE PRODUCTEN

Om het nog leuker te maken, bestaat er ook een Genesis Dieet. Dit is gericht op het voedsel dat Adam en Eva aten. Het bestaat uit granen, peulvruchten, noten, zaden, groenten, vruchten, kruiden en specerijen.

Dit zou men ongelimiteerd mogen eten, alhoewel ik je persoonlijk toch het advies geef, zuinig aan te doen met de noten! Ook elk gezond pondje gaat door het mondje en in die tijd aten ze niet een hele zak ineens leeg.

Genesis Dieet
Het Genesis Dieet

VERBODEN PRODUCTEN

Er zijn ook producten verboden, zoals wit zout, witte suiker, witte meel en wit vet. Wit zout vanwege het kalium dat het uit je lichaam zou trekken (bron), maar er bestaat ook zout waar kalium aan toegevoegd is. Ook onrein vlees is in dit dieet niet toegestaan, zoals varkensvlees, schelpdieren en vissoorten zonder schubben en vinnen.

BIJBELSE TOELICHTINGEN

Het fijne van het Genesis Dieet, zijn de Bijbelse toelichtingen op voedselproducten. De auteur Gordon S. Tessler, gepromoveerd klinisch voedingsdeskundige, legt de link tussen de moderne academische voedingswetenschap en de bepalingen die de Bijbel ons geeft. Voor alle groepen voedingsmiddelen (groenten, zaden, vlees, vis, insecten, vetten, zuivel), maar ook het vasten, zijn Bijbelse richtlijnen gegeven.

TERUG NAAR DE ROOTS KAN EEN EYEOPENER ZIJN IN DE STRIJD TEGEN DE KILO’S

Vanuit een christelijk perspectief gezien, is dit boek uitermate interessant, maar…. ook voor anders of niet gelovigen, die kampen met een ongezonde levensstijl en overgewicht hebben, kon het Genesis Dieet wel eens een eyeopener zijn. Mijn interesse heeft het in ieder geval, want wat is dat afvallen soms moeilijk. Maar dat is weer een ander artikel.

Als je trouwens ooit naar Engeland gaat en een indruk wil hebben van een mooie botanische tuin, dan zou je eens bij het Eden Project kunnen kijken. Schijnt daar ook prachtig te zijn.

Vind je dit maar niks, maar ben je nog wel zoekende, kijk dan eens naar de informatie over het Paleo dieet, of het Atkins dieet en het 17 dagen dieet. Iedereen is immers verschillend.

Bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s