Hoe Korte Metten te maken met de Pondjes en met Andermans Jaloezie!

Sla je vleugels uit

FLASHBACK OVER DE JALOEZIE VAN TOEN


Het zijn van die dingetjes in het leven waar je niet op voorbereid bent, wat je niet verwacht en misschien wel nooit had durven dromen. En als het daar is, dan valt het flink tegen.Door persoonlijke ervaringen liep ik al een tijdje met dit artikel in mijn hoofd, maar na geïnspireerd te zijn door andere bloggers, kwam het wel heel sterk weer voor de geest. Jaren geleden had ik zelf zo’n ervaring met mensen vrouwen.

Zelf was ik altijd slank geweest en kon ik eten wat ik wou. Als ik niet at, dan viel ik wel af. Dat was voorbij na mijn zwangerschappen, nadat ik de dertig was gepasseerd en inmiddels de veertig. Aan het eind van mijn tweede zwangerschap zat ik op ruim negentig kilo. Had toen ook nog geen weegschaal en dat was maar goed ook. Denk niet dat ik het emotioneel gezien had getrokken.

DOOR EEN ANDER KWAM IK ERACHTER DAT IK EEN GROTE MAAT HAD

EINDELIJK GING HET KNOPJE OM

Een tijd na de bevalling, toen ik na dertien maanden borstvoeding nog niet was afgevallen en in een winkel te horen kreeg, dat ze geen grote maten verkochten (zonder dat ik mijn maat had gezegd), ging er toch wel een knopje om. Ook een paar tranen erbij en misschien wel een trap tegen de muur, maar dat weet ik niet meer zeker.

ZEER NOBEL DAT BEGRIP, VOORAL OM HUN ZELFBEELD MEE OP TE KRIKKEN


Het was mij wel opgevallen dat ik beter lag bij de dames. Praten over diëten en onzekerheden waren gewillige gespreksonderwerpen. Nu begrijp ik het beter. Wanneer je er minder uitziet (althans in hun en je eigen ogen) en dus zielig bent, dan vinden mensen het prima. Ze kunnen je dan oppeppen en voor je zorgen. Zeer nobel.

Maar dan gaat het ineens goed en vliegen de kilo’s eraf. O..o…

MAAR WEINIG ZULLEN ZEGGEN: IK BEN JALOERS!

Dat was schrikken. Voor hun en voor mij. Ik was in mijn hele leven nog nooit zo met jaloezie geconfronteerd en kon er geen woord over zeggen. Bedoel, niemand die zoiets toegeeft natuurlijk. We zeggen nog eerder dat die persoon niet goed bij zijn hoofd is toch?

Zelfs toen ik mager was, liep ik hier niet tegenaan. Mijn vriendinnen waren ook altijd zo mager, misschien verklaart dat het. Maar nu ging ik met mensen om, die zelf ook stevig waren, maar minder stevig dan ik was. De rollen waren in korte tijd omgedraaid en ik was ineens een stuk dunner dan zij waren.

ACHTERBAKS GEDRAG

Het begon met de neplachjes en de blikken die niks meer konden verbergen. Je kent het wel, woorden zeggen het ene en het lichaam het andere. Lichaamstaal verraad je echt! Daarna de roddels achter je rug en dan komen de gemene opmerkingen verpakt in zogenaamd goed bedoelde advies. Zelfs van mensen die in mijn ogen al prachtig waren en succesvol, zelfs die konden niet met mijn succes omgaan.

Maar ook bij sommige vriendinnen begon ik het te merken. Bijvoorbeeld mooie gezamenlijke foto’s verdwenen ineens van Facebook, of juist opzettelijk lelijke plaatsen, terwijl je wist dat er mooiere gemaakt waren. Die waren dan ineens verdwenen.

VERGIFFENIS NIET, MAAR BEGRIP KENT WEL GRENZEN


Ik wou dat ik tips voor je had, waarmee je vriendschappen en contacten goed zou kunnen houden. Heb ik niet. Diep triest, maar ook wel weer begrijpelijk. Uiteindelijk blijkt iedereen min of meer onzeker te zijn in deze wereld en niet iedereen kan goed met die negatieve emoties overweg.

Je zou zeggen maak het bespreekbaar, maar even eerlijk, wie zou dat durven toegeven zonder het gevoel te krijgen om door de grond te zakken?

NOG STEEDS WIJDE TENTEN MOETEN DRAGEN OM VOORAL NIET OP TE VALLEN VANWEGE HUN TERE ZIELTJES? DEZELFDE ZIELTJES DIE VUUR LOPEN TE SPUGEN? KOM OP ZEG!

WEES VOORBEREID OP DE GEMENE STEKEN VAN JALOEZIE


Wat ik je wel mee kan geven is dit: wees erop voorbereid! Je kan het je misschien niet voorstellen dat het gaat gebeuren, maar wees toch alert. Laat je niet wijs maken dat je zoveel bent verandert en niet in het positieve. Dat je nu ineens arrogant zou zijn. Dat je vroeger gezelliger was (ze bedoelen onzekerder). Laat je niet gek maken en onzeker praten, terwijl zij degenen zijn met een probleem.

Want mensen die jaloers zijn en onzeker, halen het liefst andere mensen naar beneden. Altijd! Gegarandeerd! Alleen zo krijgen ze het gevoel dat zij oké zijn. Jaloezie verandert daarmee al gauw in lelijke afgunst. Sneeuwwitje weet er alles van.

Misschien herken je het wel en was jij ook zo, voordat je ging afvallen. Misschien is jouw vriendin ineens veel te zwaar, nu jij dun bent geworden. Misschien zijn ze nu jaloers op alle aandacht die je krijgt.

TIPS OM ERMEE OM TE GAAN

Een paar tips voor het gemak. Als je afvalt en het gaat heel goed, misschien ook wel heel snel, trek dan niet te veel aandacht. Je hoeft niet een dom blondje te spelen, om maar onzeker over te komen. Maar leg het er ook niet te dik bovenop. Althans, niet gelijk in het begin. Laat mensen ook even wennen. Wennen aan hun eigen gevoelens.

Ach, wat zeg ik nou?? Kom op zeg! Je hebt er keihard voor gewerkt, waarschijnlijk er steeds over gekletst – dus iedereen was allang op de hoogte – en nu zou je niet trots op jezelf mogen zijn? Er vooral niet happy uit mogen zien? Nog steeds wijde tenten moeten dragen om vooral niet op te vallen vanwege hun tere zieltjes? Dezelfde zieltjes die vuur lopen te spugen? Moest ik even kwijt

Reken maar als ik straks mijn gewicht terug heb, dat ik blij ben mijn kleren weer aan te kunnen en reken maar dat het op gaat vallen! Waar doe je het anders voor?

ALLERGISCH VOOR JALOEZIE


De mensen van toen zijn vrijwel allemaal uit mijn leven verdwenen. Don’t panic! Ik slaap nog steeds hoor, alleen is het wel jammer. Zoiets kan je diep raken. Toch moet je soms moeilijke beslissingen nemen in het leven, over wie nog wel goed bij je past en wie niet. Aanhoudende jaloezie past dus niet in mijn leven. Dat is mijn opstandige emotie.

LAAT EEN ANDER NIET BEPALEN OF JE ER MAG ZIJN OF NIET


Wat ik heb geleerd van de hele situatie, is dat je nooit en te nimmer moet laten tegenhouden in het leven om helemaal voor je doelen te gaan, alleen maar vanwege een ander zijn problemen, vastgeroeste opvattingen en tekortkomingen. Nooit en te nimmer. Daar is het leven veel te kort voor.

Sla je vleugels uit!

 

 

 

 

Bewaren

3 gedachtes over “Hoe Korte Metten te maken met de Pondjes en met Andermans Jaloezie!

  1. Ook in mijn vriendinnenkring heb ik uit pure noodzaak vrijwel tot 0 gereduceerd. Ik begon in te zien dat ik me alleen maar rot, onzeker en gekleineerd voelde na wat een gezellig samenzijn zou moeten zijn. En als het een x even niet lekker liep in je leven…..man wat een medeleven en aandacht. En gaat het goed, dan lijkt men alleen maar in te zoomen op wat er volgens hen niet goed gaat. Je relatiestatus wordt dan bijvoorbeeld opeens een issue. En dan vraag je je af wat de toegevoegde waarde van mensen in je leven nog is. Wanneer het vrijwel alleen maar negativiteit en jaloezie is, kost het minder moeite er afstand van te nemen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Als het echt te gek gaat dan is het wellicht een verstandige keuze geweest van jou. Onthoud wel, dat mensen maar mensen zijn en dat het soms ook nodig is om zelf te leren hoe je er boven moet staan. Vaak verandert hun gedrag dan en anders blijven ze zelf wel weg 🙂 Het is gewoon heel vervelend dat mensen zich zo door negatieve emoties laten leiden. Kan zijn dat ze het zelf niet doorhebben en ook vastgeroest zitten in een patroon.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s