Waarom Kiezen voor een Gezond leven Geen Rol is maar een Lifestyle Verandering

MAAK VAN GEZOND LEVEN GEEN AANGEMETEN ROL MAAR EEN LIFESTYLE

IEDEREEN HEEFT MEERDERE ROLLEN IN HET LEVEN


Een bepaalde rol hebben in het leven, dat kennen we allemaal. De rol van moeder zijn bijvoorbeeld. Wanneer je naar je werk vertrekt, zal je deze rol grotendeels thuis laten. Want op je werk heb je weer een andere hoofdrol die om aandacht vraagt. Ook al zal je hier misschien nog steeds praatgraag zijn en van flinke humor houden, jouw houding is waarschijnlijk en hopelijk een stuk zakelijker geworden.

Kan zomaar zijn dat je serieus aan het bloggen bent geslagen en droom je van een eigen onderneming. Vaak ligt dit wat persoonlijker en moet je hierin de juiste draai vinden om jezelf een nieuwe rol aan te meten. Kwestie van een balans vinden tussen persoonlijk en zakelijk.

Bij je vrienden heb je weer heel ander praat, waarvan je waarschijnlijk wel weet dat het maar goed is dat dit niet zo gaat op de werkvloer,  je blog en bij je kids. Een rol die meer kwetsbaar is vanwege de openheid en alles behalve leidinggevend zal zijn. Een echte ‘rol à la privé’!

DE SLEUTEL TOT SUCCES IS NIET OPGEVEN, PLEZIER ERAAN BELEVEN EN BLIJVEN HERHALEN

EEN ROL AANMETEN WERKT NIET BIJ HET VERANDEREN VAN EEN LIFESTYLE


Zo zijn er veel rollen die wij onszelf met de tijd hebben aangemeten. Ik zeg bewust niet aangeleerd, alhoewel dat óók van toepassing kan zijn. In het algemeen gaan veel rollen op de automatische piloot en dat is prima. Daarbij werkt het vaak ook goed, omdat je de rol ook tijdelijk naast je neer kan leggen om een nieuwe op te pakken, wanneer de situatie hierom vraagt.

Het gaat hier even niet om een rol van acteren. Jezelf kunnen zijn met een andere houding is goed mogelijk. Als je boven een kinderwagen hangt, schakel je ook over op een welgemeende, maar totaal andere toon. Je moet er niet aan denken dat een medewerker van een callcenter dan ook zo aan de telefoon zou doen, terwijl je echt een oprecht gesprek kan voeren met veel gevoel erin verwerkt.

Dit werkt alleen niet wanneer het gaat om een gezonde Lifestyle. Met een gezonde Lifestyle gaat het vaak alleen om jou en komt er niet eens gesprek om de hoek kijken. Hooguit een intern gesprek!

Een Lifestyle veranderen kost tijd en nog eens tijd! Wij mensen zijn nou eenmaal “gezellige’ gewoontedieren en zelfs onze aangemeten rollen zijn vaak (ordinaire) gewoontes geworden. Vaak ook verborgen gewoontes. Niet langs de koelkast kunnen lopen, zonder de deur open te doen en dit aan niemand vertellen uit schaamte. Best wel grappig, als je weet hoeveel mensen dit doen.

AFVALLEN EN GEZOND LEVEN VRAAGT OM PERSOONLIJKE AANDACHT

Willen afvallen, gezonder gaan eten en koken, meer bewegen, vraagt om veel aandacht. Het is geen rol, die je in de ochtend aanneemt en in de middag kan vergeten.

Vergeet het rond lunchtijd en die chocolademuffin die door een aardige collega wordt aangeboden, hapt heerlijk weg. Vergeet het in de avond en vraag je de volgende ochtend af, waarom je weer bent vergeten een work-out te doen. Vreemd, die extra calorieën toch over het hoofd gezien. Even niet opgelet…oeps!

LIFESTYLE VERANDEREN IS EEN KWESTIE VAN TIJD EN GEDULD


Straf jezelf niet te hard. Beter nog: helemaal niet! Niet alleen is fouten maken menselijk, maar een Lifestyle veranderen duurt niet een paar dagen, eerder een paar maanden tot een jaar. De sleutel tot succes is niet opgeven, plezier eraan beleven en blijven herhalen totdat deze gewoonte een dagelijkse automatisme wordt en een belangrijke bijrol heeft tijdens de aanwezigheid van de andere rollen.

ER ZIJN ALTIJD VALKUILEN

Er is een valkuil en dat is de korte focus. Het gebrek aan de gebruikelijke stok is er ook één. Je kinderen trekken natuurlijk wel aan de bel als ze iets van je willen hebben en de dagelijkse routine zoals koken en afwassen, zit er ook al helemaal in gebakken.

Als je werk niet goed gaat, zal de baas ook van zich laten horen (hopelijk ook als het wèl goed gaat). Misschien werk je met targets, om jezelf goed in de smiezen te houden. Meestal is hier geen sprake van een lange focus en staat een lange termijnplanning genoteerd in de notulen.

GEZOND LEVEN ZOU ZO NORMAAL MOETEN WORDEN, ALS KLEREN AANTREKKEN BIJ HET OPSTAAN

WAAR HET HART VOL VAN IS…


Studiemateriaal en (online) artikelen lezen, je laten inspireren door succesverhalen, regelmatig wegen op de weegschaal, notities op je smartphone, een prachtige agenda kopen waar je wèl graag inkijkt, positieve sticky notes op de koelkast plakken met mooie magneten als eyecatchers en gezonde maaltijden bereiden voor on-the-road.

Waar het om gaat is dat jij een kunstmatig ‘iets’ verzint, wat bij jou past en in de toekomst bij jou aan de bel gaat trekken.

Heb jij iets gevonden wat jou enorm heeft geholpen?

 

Foto PublicDomainPictures

8 gedachtes over “Waarom Kiezen voor een Gezond leven Geen Rol is maar een Lifestyle Verandering

 1. Hey Gerda leuk artikel! Ik heb jaren heel gezond geleefd maar sinds ik mijn vriend heb leren kennen ben ik meer en meer beginnen “zondigen”. Ik merk aan mijn gezondheid dat het echt genoeg geweest is en sinds vandaag ben ik er weer aan begonnen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik voel me beter en heb meer energie en dat is mijn drijfveer. Wanneer ik een ‘geen-zin-dag’ heb en me volprop met junkfood, ben ik weer zo futloos als wat en alleen om die reden pak ik makkelijk de draad weer op.
  Waar ik nog mee worstel is de lunch naar kantoor. Te lui, en als ik wel een gezond bakje meeneem, beland ik toch weer in de kantine en blijft het bakje ongeopend in de koelkast.

  Geliked door 1 persoon

  1. Gezond eten dat merk je echt aan je lichaam. Het zou zoveel zieke mensen schelen als iedereen alleen nog maar gezond at…. Het bakjesprobleem, herkenbaar! Alleen heb ik meestal een probleem met de smaak als het een tijd in een bakje heeft gezeten. Gelukkig geen kantine waar je lekkers kan kopen bij mij op het kantoor.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s