MIND

Gezond leven Geen Rol is maar een Lifestyle Verandering

Een lifestyle verandering is soms hard nodig, maar hoe pak je zoiets aan?

Gezond leven Geen Rol is maar een Lifestyle Verandering

EEN LIFESTYLE VERANDERING IS SOMS NODIG


Een bepaalde rol hebben in het leven, dat kennen we allemaal. De rol van moeder zijn bijvoorbeeld. Wanneer je naar je werk vertrekt, zal je deze rol grotendeels thuis laten. Want op je werk heb je weer een andere hoofdrol die om aandacht vraagt. Ook al zal je hier misschien nog steeds praatgraag zijn en van een flinke dosis humor houden, jouw houding is waarschijnlijk en hopelijk een stuk zakelijker geworden.

Kan zomaar zijn dat je serieus aan het bloggen bent geslagen en droomt van een eigen onderneming. Vaak ligt dit wat persoonlijker en moet je hierin de juiste draai vinden om jezelf een nieuwe rol aan te meten. Dat is dan weer een kwestie van een balans vinden tussen persoonlijk en zakelijk.

Bij je vrienden heb je weer heel ander praat, waarvan je soms weet dat het maar goed is dat bepaalde zaken niet worden uitgesproken op de werkvloer, op je blog en bij je kids. Een echte ‘rol à la privé’!

Rol aanmeten bij verandering van lifestyle

Zo zijn er veel rollen die wij onszelf met de tijd hebben aangemeten. In het algemeen gaan de meeste rollen op de automatische piloot en dat is prima. Daarbij werkt het vaak ook goed, omdat je de rol ook tijdelijk naast je neer kan leggen om een nieuwe op te pakken, wanneer de situatie hierom vraagt.

Het gaat hier niet om acteren. Jezelf kunnen zijn met een andere houding is goed mogelijk. Als je boven een kinderwagen hangt, schakel je ook over op een welgemeende, maar totaal andere toon. Je moet er niet aan denken dat een medewerker van een callcenter dan ook zo aan de telefoon zou doen, terwijl je een gesprek kan voeren met oprecht veel gevoel erin verwerkt.

Dit werkt alleen niet wanneer het gaat om een gezonde Lifestyle. Met een gezonde Lifestyle gaat het vaak alleen om jou en komt er niet eens gesprek om de hoek kijken. Hooguit een intern gesprek!

Een Lifestyle veranderen kost tijd en nog eens tijd! Het zijn de kleine stapjes. Wij mensen zijn nou eenmaal “gezellige’ gewoontedieren. Er is ook vaak sprake van verborgen gewoontes. Bijvoorbeeld niet langs de koelkast kunnen lopen zonder de deur open te doen. Best wel grappig, als je weet hoeveel mensen dit doen zonder er bij stil te staan.

AFVALLEN EN GEZOND LEVEN VRAAGT OM PERSOONLIJKE AANDACHT

Afvallen, gezonder koken en meer beweging vraagt om veel aandacht. Het is geen rol, die je in de ochtend aanneemt en in de middag kan vergeten. Kan wel, maar ja..hè?

Vergeet het rond lunchtijd en die muffin die door een aardige collega wordt aangeboden, hapt heerlijk weg. Vergeet het in de avond en vraag je de volgende ochtend af, waarom je wéér een work-out hebt overgeslagen. Vreemd, die extra calorieën toch over het hoofd gezien. Even niet opgelet…oeps!

Kwestie van tijd en geduld

Straf jezelf niet te hard. Beter nog: helemaal niet! Niet alleen is fouten maken menselijk, maar een Lifestyle veranderen duurt niet een paar dagen, eerder een paar maanden tot een jaar. De sleutel tot succes is niet opgeven, plezier eraan beleven en blijven herhalen totdat deze gewoonte een dagelijkse automatisme wordt en een belangrijke bijrol heeft tijdens de aanwezigheid van de andere rollen.

Er zijn altijd valkuilen

Er is een valkuil en dat is de korte focus. Het gebrek aan de gebruikelijke stok is er ook één. Je kinderen trekken natuurlijk wel aan de bel als ze iets van je willen hebben en de dagelijkse routine zoals koken en afwassen, zit er ook al helemaal in gebakken.

Als je werk niet goed gaat, zal de baas ook van zich laten horen (hopelijk ook als het wél goed gaat). Misschien werk je met targets, om jezelf goed in de smiezen te houden.

GEZOND LEVEN ZOU ZO NORMAAL MOETEN WORDEN, ALS KLEREN AANTREKKEN BIJ HET OPSTAAN

WAAR HET HART VOL VAN IS…

Studiemateriaal en (online) artikelen lezen, je laten inspireren door succesverhalen, regelmatig wegen op de weegschaal, notities op je smartphone, een prachtige agenda kopen waar je graag inkijkt, positieve sticky notes op de koelkast plakken met mooie magneten als eyecatchers en gezonde maaltijden bereiden voor on-the-road. Misschien is food preppen iets voor jou?

Waar het om gaat is dat jij ‘iets’ verzint, wat bij jou past en jouw gezin past. Iets of iemand die in de toekomst aan de bel gaat trekken om jou op het goede spoor te houden.

Deel je goede ervaringen hieronder, zodat ook anderen aan de slag kunnen met wat goede tips.

 

Photocredit Pixabay

8 comments

  1. Hey Gerda leuk artikel! Ik heb jaren heel gezond geleefd maar sinds ik mijn vriend heb leren kennen ben ik meer en meer beginnen “zondigen”. Ik merk aan mijn gezondheid dat het echt genoeg geweest is en sinds vandaag ben ik er weer aan begonnen!

    1. Helemaal goed Manon! Denk dat er ook maar weinig mensen rondlopen die non-stop gezond leven. Soms moeten we onszelf weer terugroepen. Je weet in ieder geval hoe het moet, succes!

  2. Ik voel me beter en heb meer energie en dat is mijn drijfveer. Wanneer ik een ‘geen-zin-dag’ heb en me volprop met junkfood, ben ik weer zo futloos als wat en alleen om die reden pak ik makkelijk de draad weer op.
    Waar ik nog mee worstel is de lunch naar kantoor. Te lui, en als ik wel een gezond bakje meeneem, beland ik toch weer in de kantine en blijft het bakje ongeopend in de koelkast.

    1. Gezond eten dat merk je echt aan je lichaam. Het zou zoveel zieke mensen schelen als iedereen alleen nog maar gezond at…. Het bakjesprobleem, herkenbaar! Alleen heb ik meestal een probleem met de smaak als het een tijd in een bakje heeft gezeten. Gelukkig geen kantine waar je lekkers kan kopen bij mij op het kantoor.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.