Zelfreflectie | 10 Stappen om Leiding te nemen in Jouw Leven!

destination-2386255_1280

BIJ REFLECTIE DRAAIT HET OM PERSOONLIJKE ONTWIKKELING


Zelfreflectie is eigenlijk niets anders dan coaching. Jezelf coachen en dat doe je aan de hand van de juiste vragen stellen. Een goede coach kauwt je namelijk geen antwoorden voor, maar laat jouw brein op de antwoorden komen. Dit is een proces wat je zelf ook kan doen.

SPIEGELTJE, SPIEGELTJE AAN DE WAND

Om gewoontes te doorbreken en te vervangen voor nieuwe, om een betere of andere weg in te slaan, valt gewoonlijk niet mee. Daar is flink wat zelfreflectie voor nodig. Jezelf een mooie spiegel voorhouden en de donderwolken trotseren. Een stukje persoonlijk leiderschap.

VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN VOOR JE EIGEN GEDRAG

Wanneer je merkt dat je niet tevreden bent over de huidige situatie, zelfs wanneer dit zomaar uit de lucht komt vallen, of wanneer je het gevoel hebt tegengehouden te worden om actie te ondernemen, bijvoorbeeld door angst of verlegenheid, of wanneer je vaak last hebt van uitstelgedrag, dan is zelfreflectie een uitkomst.

Misschien heb je veel last van stress of wil je meer balans in je leven brengen. Kan zijn dat je andere prioriteiten nodig hebt voor een koersverandering. Alles kan en alles is mogelijk, maar dan moet je er wel achter komen waar de knelpunten liggen, voordat je ook maar iets kan ondernemen. Achter elke valkuil en belemmering zit een reden verstopt, en het is niet altijd wat je verwacht.

LAAT ANGST JOUW GEDRAG NIET BEPALEN

Veel mensen hebben last van angst. Het bekende gevoel dat er iets niet pluis is. Meestal is het angst voor verandering. Wij zijn gewoontedieren en houden eraan vast, ook als de gewoonte slecht is.

Dan kan zelfs  verandering datgene zijn waarnaar ze verlangen, toch door het hele proces heen verlammend werken. Daarbij wordt er maar al te vaak alleen maar naar het einddoel gekeken. Dan zal het inderdaad lijken, alsof je een megasprong moet maken, waarbij ze op de Olympische Spelen nog een puntje aan kunnen zuigen.

Maar ook de topsporters weten wel beter. Dat niks komt zonder oefenen en dat de werkelijkheid aaneengeknoopt zit met allemaal kleine stapjes. Hier komt een goede stappenplan ook om de hoek kijken. Maar voordat je zover bent om die uit te werken, zijn er eerst wat andere stapjes die genomen moet worden.

STAPPENPLAN OM TE REFLECTEREN


  1. OPEN VRAGEN – Stel jezelf wat open vragen op papier zonder al na te denken over de mogelijke antwoorden. Bijvoorbeeld over je wensen en doelen, maar ook waar je tegenaan loopt, wat je valkuilen zijn. Je kan zelfs gaan brainstormen over de vragen als je niet zo gauw iets weet te bedenken. Maar nog geen antwoorden! Bijvoorbeeld: hoe kan het dat je steeds zo bang bent om actie te ondernemen?
  2. TAKE A BREAK – Pak een kop koffie of thee en loop er even bij weg.
  3. ANTWOORDEN TIJD – Ga met pen en papier, in alle rust er voor zitten. Vraag voor vraag schrijf je de antwoorden op die gewoon bij je binnenschieten. Nog niet met oplossingen komen! Bijvoorbeeld: Ik ben bang omdat ik niet in mijzelf geloof dat ik het aankan.
  4. DOORVRAGEN – Je kan nu gelijk gaan bedenken wat de stappen zijn om je angsten te overwinnen, maar ook doorvragen. Bijvoorbeeld: Heb je al eens actie ondernomen om te zien of het wel zou lukken? Het antwoord zou kunnen zijn: Ja, maar het mislukte want ik zag door de bomen het bos niet meer en ik raakte helemaal verlamd door angst.
  5. CONCRETE OPLOSSINGEN BEDENKEN – Doorvragen is natuurlijk het beste en het is belangrijk dat je een helder beeld krijgt, over reële angsten en wat jou door de jaren heen is aangepraat. Als je dat allemaal gedaan hebt, kan je oplossingen bedenken. Dat betekent erop los brainstormen! Voor degenen die dit nooit doen: Je schrijft allemaal woorden op over wat je zou kunnen of willen doen om je doel te bereiken. Niet er diep over nadenken, maar snel schrijven.
  6. STRUCTUREREN – Stappenplan tijd! Orden de kernpunten op wat haalbaar is op korte termijn en op lange termijn. Schrijf dan de stappen op per punt wat er voor nodig is om dit te realiseren. Bijvoorbeeld studie, investering, qua tijd, welke stapjes eerst moeten voordat de grote stap gezet kan worden, huisvesting, rekeningen, etc. Neem afstand van overbodige punten, die leuk of handig lijken, maar in werkelijkheid alleen maar in de weg zitten.
  7. STAPPEN NOTEREN –Schrijf de punten overzichtelijk in het stappenplan. Hier kan je alles voor gebruiken, een kalender, een agenda of notitieboekje, een lange termijn planner, etc.
  8. EIGEN BAAS – Neem jezelf serieus, zoals je ook je baas serieus neemt. Wat het doel ook is. Daarom regelmatig een evaluatiegesprek met jezelf inplannen.  Oftewel weer zelfreflectie.
  9. AANPASSINGSVERMOGEN – Pas indien nodig het stappenplan weer aan. Dit is geen schande, dit heet vooruitgang.
  10. PROCES HERHALEN – Loop je ergens vast, dan weer opnieuw vragen stellen en reflecteren. Dit proces stopt nooit, maar je zal zien na een tijd, dat je flink bent gegroeid. Zelfs met kleine stapjes per keer.

EEN ANDERE KIJK EROP

In de jaren ’80 werd coaching al populair en zelfcoaching is echt iets van onze tijd. Qua term dan. Het ei hebben we natuurlijk niet uitgevonden. Het is een manier om te stimuleren om de gedachtegang te veranderen. Voorwaarde is wel dat de wens er is om te veranderen en dat er geen dieperliggende oorzaken meespelen. Er zijn veel zelfhulpboeken op de markt die je hierbij goed kunnen ondersteunen.

PROFESSIONAL NODIG WANNEER PROBLEMEN TE DIEP GAAN

Wanneer de oorzaken van bepaalde gedragspatronen zo complex zijn en voortkomen uit beschadiging zoals mishandeling, dan is een therapeut of psychiater gewenst. Zelfcoaching of zelfs een coach inhuren, zal hier niet toereikend zijn. Hooguit een aanvulling, maar dan wel in overleg met een therapeut of psychiater.

Zelfreflectie is bovenal gericht op verandering van levensstijl, het behalen van doelstellingen en niet zozeer om het verleden te verwerken. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

Foto Rawpixel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s