Even een Stukje Fietsen! | Leeuwarder Bos en Omgeving

lwd29

HOP, MAAR WEER OP DE FIETS!


Even naar de speeltuin, dat had ik ze beloofd.

Mam, je moet ook eens een dag vrij nemen!

Zucht…

Op de fiets dan maar en dan loopt alles toch zo als altijd weer anders dan gepland, maar laat dat nou juist het leukste zijn.  Eerst had ik de blunder om op een melige manier hoi te roepen naar een vriendin en haar dochter. Ze keek om. Oeps, dat was een vreemde. Mijn zoon lag dubbel van het lachen.

Toen gingen we min of meer noodgedwongen naar het Leeuwarder bos. Even bijkomen, want de jongste werd ineens misselijk op de fiets. Hij had te weinig gedronken.

De misselijkheid hield behoorlijk lang aan, dus maar een stuk gelopen en voor de vreemde paden gekozen die we anders nooit namen. Dat was leuk en modderig. Vervolgens maar besloten dat het al te laat en te ver was om nog naar de speeltuin te gaan.

Patatzaak dan maar.

Hier eten?‘, vroeg de eigenaar.

Ik knikte bevestigend. Even later zie ik dat de kinderen elkaar lopen te klieren en de gigantische drukte daarbinnen. In een flits besloot ik buiten te gaan eten en gaf de man de opdracht het geheel toch maar in te pakken.

Maar waar moesten we gaan zitten?

Verderop stonden twee bankjes en het toeval wou dat daar ook een katholieke begraafplaats was. Precies degene die ik nog altijd wilde zien.

Voordat we daarheen gingen, zaten we eerst nog te genieten van een groep vogels die achter de patatjes aanzaten. Zoonlief vond de patat vies. De gulzige en bazige meeuw klaarblijkelijk niet en verdedigde zijn territorium met een drift die ik nog nooit bij een kleine meeuw had gezien.

Al die oude graven konden zo meedoen in een enge film

Op de begraafplaats zelf kreeg de jongste het op de heupen en wilde het liefst zo snel mogelijk weg. Begrijp het ook wel, oude graven die verzakt zijn en een beetje omhoog komen, zijn alles behalve aantrekkelijk om te zien.

Maar het heeft iets. De mensen die daar begraven zijn, ook al is het meer dan honderd jaar geleden, hadden ook een leven en dierbaren om hun heen. Ook een verhaal.

De wandeling duurde niet zo lang. Nadat ik nog bij het beeld had gestaan van Jezus, gekeken hoe hij aan het kruis genageld was, gingen we die kant op en toch nog naar de speeltuin. Of eigenlijk speeltuinen. Bofkonten!

Mam, duw harder…nog een keer…

Op de terugweg…’Wat is er?

Ik ben misselijk‘, antwoordde de oudste.

He, alweer eentje misselijk? Wat is er met jullie?

Toen we thuiskwamen, liep het al tegen tien uur aan. Dat was nog een hele tour. Toch weer genoten van mijn zogenaamde vrije dag.

Nou ja, vrij…foto’s? 😉

lwd8
Het Leeuwarder bos. Het is niet al te groot, maar wel een prachtig natuurgebied om te in te wandelen en te fietsen.
lwd4
En als je kiest voor de minst gangbare paden, dan krijg je de leukste avonturen.

lwd9

lwd7
Gaat het nou om de boom of om de wolk?

lwd

lwd1
Die kikker die uit angst voor mij het water invloog, heeft genoeg te eten in ieder geval.
lwd6
Links, rechts of rechtdoor? Het laatste maar, want dat is geen echt pad.

lwd11
Wat wordt hij al groot 🙂

lwd10

lwd12
En deze groeit ook als kool.
lwd14
Overzicht voor als je nieuwsgierig bent.
lwd2
Even zitten en ijskoffie drinken, terwijl de kids de vies geworden pinda’s om de beurten in de prullenbak proberen te gooien. Wedstrijden zijn altijd leuk!

lwd20

lwd18
Selfie voor drie tegelijk.
lwd27
Toch weer bij het maisveld beland. Maar nog steeds niet rijp genoeg haha.
lwd22
Een maisveld heeft iets. Vroeger als klein meisje een paar jaren bij een groot maisveld gewoond, aan de rand van het bos. Misschien heimwee.
lwd30
Wie durft erin te lopen? Ik niet! Panisch voor doolhoven.

lwd26

lwd31
Maar wel mooi om er even in te kijken.
lwd38
Bijzonder kerkhof met al die kruizen en beelden. Ook al ben ik zelf niet meer een katholiek, maar evangelisch, ik kan de kunst erin nog wel zien. Dat meisje in de verte (ook weer zo bizar), was daar samen met haar vriend hun kat aan het vangen. De kat vond de sporttas niet zo leuk en ging door het dolle heen. ‘Kat vond het niet zo leuk mama’. ‘Nee, die dacht dat hij in een doodskist zat’.
lwd35
Weet nog wel toen ik vroeger het weesgegroetje leerde van mijn oma. Waarom niet een weesgegroetje naar Jezus in plaats van Maria? Maar ze bedoelde het goed.

lwd51

lwd40
En dan Google je de naam van die beste meneer Eduard Lampe die hier ligt en dan blijkt het ook nog nog een bijzonder iemand te zijn geweest. En ook dat er ooit een ander beeld heeft gestaan. Ze hielden veel van elkaar.

lwd41

lwd42
Heeft wel iets weg van een kasteel.
lwd46
De beelden waren bijna net zo groot als ik. Als evangelische christen moet ik bekennen, dat ik hier gemengde gevoelens bij heb. Enerzijds blijft Hij hier aan het kruis hangen, terwijl Hij allang is opgestaan. En ook de Bijbel beschrijft heel duidelijk geen beelden te maken van de Heer. Anderzijds, omdat ik natuurlijk een katholiek begin heb gehad, kan ik de schoonheid hier wel in zien. Zo levensgroot voelt het ook realistisch. Het zet je in ieder geval wel aan het denken als je ernaast staat.
lwd48
Dat denken deed ik dus ook. Gehurkt en een foto gemaakt. Even erbij stilgestaan, van wat als dit nu echt was geweest. Wat zouden die mensen toen en met name de mensen die dicht bij Jezus stonden, hebben gevoeld?
lwd50
De laatste foto alweer van deze begraafplaats en ook van deze fotoserie. Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s