Chiazaad | Zo Gezond kan een Zaadje zijn!

chia-2119771_1280

GEZOND, LEKKER EN VOORDELIG: CHIAZAAD!


Wil je ook afvallen en zo weinig mogelijk brood eten? Ben je niet zo’n viseter? Zoek je gewoon wat extra vezels wat makkelijk toe te passen is? En het mag wel wat minder duur dan anders? Dan ben je bij Chiazaad aan het juiste adres.

Chiazaad gezond

Het Chiazaadje heeft een heel hoog gehalte aan plantaardige oliën, waaronder de bekende omega 3-vetzuren. Alfa-linoleenzuur valt hier ook onder. Dit is een essentiële vetzuur die ons lichaam nodig heeft, maar helaas niet zelf kan aanmaken.

Het is ook gelijk het enige omega 3-vetzuur wat we nodig hebben om andere vetzuren aan te maken. Zoals Eicosapentaeenzuur (EPA) en Ddocosahexaeenzuur (DHA).

Even NIET in vakjargon gesproken: een tekort hieraan veroorzaakt serieuze en soms best griezelige klachten. Schizofrenie, depressie, autisme, hormoonschommelingen en ga zo door.

Omega 3-vetzuren vind je vooral in vis. Maar niet iedereen lust vis of wil vis eten vanwege andere overtuigingen. Dan mogen we blij zijn dat er zoiets als Chiazaad bestaat! Bij mij in huis zijn we trouwens wel viseters, maar niet elke dag. Dan is wat extra’s zo nu en dan echt geen overbodige luxe.


Chiazaad voedingswaarde

Er zit nog meer in. Per 28 gram gedroogd Chiazaad (bron):

  • Proteine, 4 gram. 9% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
  • Gezond vet, 9 gram. 13% van de ADH – meer dan de helft bestaat uit Alfa-linoleenzuur
  • Voedingsvezels, 11 gram. 42% van de ADH – gebaseerd op dagelijkse inname van 2000 calorieën 
  • Calcium 18% van de ADH
  • Fosfor, 27% van de ADH
  • Mangaan, 30% van de ADH
  • Kalium en Natrium

Chiazaad wordt als ‘Super Food’ gezien en met reden!

Het zaadje kan de spijsvertering vertragen. Niet gelijk schrikken 😉

Voordelen hiervan zijn dat het kan voorkomen dat de bloedsuikerspiegel gaat stijgen. Oftewel goed tegen Diabetes-2. Dit komt doordat het zaadje heel vettig is. Als je een flinke hap ervan neemt, zonder iets erbij, dan verandert het droge al gauw in een smeuïge massa in je mond. Juist dat smeuïge zorgt ervoor dat de boel wordt vertraagd in je darmen.

CHIAZAAD EN AFVALLEN

Dus het is geen goed idee om Chiazaad te eten als je wil afvallen?

Integendeel!

Door dat smeuïge goedje krijg je minder snel weer trek in iets lekkers. Het ligt veel zwaarder op de maag en het zorgt er ook voor dat je koolhydraten minder snel in suikers wordt omgezet. Klinkt goed toch? Want hierdoor wordt er minder insuline aangemaakt en dat houdt je bloedspiegel en hormonen weer in balans. Aha!

Minder insuline in je lijf, minder vetopslag!

Vanwege het hoge gehalte aan voedingsvezels, is het ook nog eens heel goed voor je spijsvertering. Wat goed voor de spijsvertering is, is ook goed voor het bevorderen van de stoelgang.

Ex-rokers, opgelet!! 

Een goede stoelgang hoeft niet per se te betekenen dat je automatisch gaat afvallen. Elk pondje gaat immers door het mondje. Maar een slechte stoelgang kan er wel voor zorgen dat je een stuk zwaarder wordt 🙂

Die omega 3-vetzuren waar we het net over hadden, die zijn ook nog eens goed voor je brein, je hart en je aderen. Ze kunnen hart- en vaatziekten voorkomen.

Calcium! Goed voor tanden en botten. Wil je geen melk drinken? Chiazaad eten!

Eiwitten voor de opbouw en herstel van je spieren. Vooral als je sport is het een aanrader om niet te zuinig te zijn met eiwitten en deze zaadjes zijn een gezond alternatief voor de alledaagse kippenei.

Ook zit er nog een aminozuur in verstopt: Tryptofaan. Dit helpt je eetlust weer in balans te krijgen en bij gewicht verliezen, bij stemmingswisselingen en voor een goede nachtrust. Het is een essentiële vetzuur voor ons lichaam wat we wederom niet zelf kunnen aanmaken.

chia1
Chiazaad is ook nog eens mooi ter decoratie.

Gewoon logica

Eigenlijk is het weer een gevalletje van 1+1=2 toch? In een wereld waar de meerderheid gewoon de weg kwijt is met gezonde voeding, als er al gezonde voeding in de supermarkt ligt, is het niet zo gek dat er bij tekort aan de essentiële voedingsstoffen het lichaam gek gaat doen.

Zelfs wanneer er wel genoeg binnenkomt, dan nog is het vaak zo’n groot gevecht in je lijf om de troep eruit te werken, dat er overwerk blijft liggen.

Tijd om gezond te gaan leven! Toch?

NADELEN VAN CHIAZAAD

Overal waar ‘te’ voor staat, is vaak niet meer gezond te noemen en kent ook zijn klachten. Opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid kan voorkomen bij mensen die er gevoelig voor zijn. Komt vooral ook door aminozuur Tryptofaan.

Toch kan winderigheid en een opgeblazen gevoel wel tijdelijk zijn. Stel dat de boel juist (eindelijk) los komt daarbinnen, dan zal dat ook gepaard gaan met de nodig wind 😉

Oorsprong Chiazaad

Tja, wat als Columbus er niet was geweest en het niet mee had genomen?

Chia stamt af van het woord Chian. Dit komt van de taal van de Nahua, een Mexicaans volk wat nog afstamt van de Azteken. Chia betekent vettig.

Het zaadje is afkomstig uit Centraal- en Zuid-Mexico, tevens Guatemala. Het werd voorheen geteeld door de Azteken en was het een jaarlijks geschenk aan de overheersers van toen. Misschien een ‘Biologisch’ bakkie opsturen naar onze politieke leiders, met een bedankbriefje voor al het gezonde spul in de supermarkten? (goed bedoeld hoor 😉

Tot op heden wordt Chiazaad trouwens nog steeds traditioneel geconsumeerd in Mexico.

Mexico? Wat? Alweer?

Wat is er met dat land? Alle lekkere dingen komen daar vandaan!

Chiazaad Vogelzaad Chiazaad | Zo gezond kan een zaadje zijn!

Zelf gooi ik Chiazaad overal over- en doorheen. Vanochtend nog door de yoghurt en zonet nog door de salade. Paar dagen geleden nog over mijn meloen (check mijn Insta). Ideaal door smoothies! Er zit weinig smaak aan en laat zich daarom met vrijwel ALLES combineren.

Wist je dat het gewoon vogelvoer is? Maar wel lekker gezond Haha…‘, reageerde reislustige en bloggende Sadaf op mijn foto.

Moest ook wel lachen, daar lijkt het immers ook op. Maar toen bedacht ik me, dat vogels ook fruit eten, insecten ook groente en wilde dieren ook vlees.

We moeten het immers allemaal van dezelfde voedingsbodem hebben. En ze heeft gelijk, het is wel lekker gezond!

Gewoon Goed Voor Veel Dingen!

En wat denk je? Ben je overtuigd?

Zo ja, hop naar de supermarkt, want ze zijn vaak nog goedkoop ook en je kan heel lang mee met een bakje. Geen zin in de supermarkt en toch in huis willen hebben?

Klik dan HIER voor een overzicht.

Eet smakelijk…

 

Bron Margriet en Wikepedia 

Foto ValeriaJa en Ekologiskt_Skafferi en Realworkhard

6 gedachtes over “Chiazaad | Zo Gezond kan een Zaadje zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s