Natuur en Cultuurpark Vijversburg en Bos van Epey

Hoewel ik eerst zeer sceptisch was over het feit dat je ineens entree moest betalen voor het Bos van Epey, heb ik na vandaag mijn mening enigszins bijgesteld. Een beetje dan..

bosepey4

SOMS KOM JE ERGENS MET TEGENZIN, DITMAAL HET CULTUURPARK


Ik weet het. Soms ben ik kritisch. Ook niet zo gek als je ergens al jaren gratis op bezoek kwam in het cultuurpark, al sinds heugenis en ineens moet er betaald worden. Principieel was ik er gewoon op tegen en ergens steekt het nog. En ik ben niet de enige. Er zijn er veel in de stad die er niet eens aan willen denken om te moeten betalen om hier te mogen rondhangen. Iets wat gewoon vanzelfsprekend was. Even naar de grot met je kinderen.

Maar goed, het lot wou vandaag dat mijn oudste zoon en ik hier terecht kwamen. We waren eerst van plan met de warmte te gaan zwemmen. Recreatiegebied dicht, want er was een festival geweest en dat moet hier nou eenmaal weken duren. Dus, iedereen in de stad Leeuwarden, die niet op vakantie is, heeft pech met een een zomerse dag! Behalve het naaktstrand, dat was vreemd genoeg wel weer open….zet je toch ook weer aan het denken…

Gelukkig is er ook nog een veilig surfstrandje. Waar je niet wordt verplicht om andermans gerimpelde worsten te keuren. Alhoewel strandje? Waar was het zand gebleven?

Eenmaal aangekomen…het ligt toch anders…zucht…het ligt niet lekker…. zucht zucht. …het gras is zelfs nog nat…. ‘Zullen we weg?’  vroeg ik mijn zoon geërgerd, ‘Leuk voor surfers en bootjesvolk, maar ik vind hier toch niet zoveel aan. Mooi wandelgebied hoor, dat wel weer.’

‘Zullen we naar het bos van Epey?’ ‘Dat kost geld en mijn tenen krullen al bij de gedachte om voor dat bos te betalen. Om überhaupt te moeten betalen om in de natuur te kunnen wandelen.’, antwoordde ik knorrig terug terwijl de natte modder door de broek begon te sijpelen. Hè bah!

‘Vooruit, één keer dan!’ Maar eerst nog eerst even een paar foto’s maken van die mooie rups 🙂

bosepey3
Geen idee of het een tekening op zijn kopje is om dieren af te schrikken, of dat het beestje echt zo’n eng bekkie heeft… lijkt op een bekkie vol tandjes?!?

bosepey1bosepey

Moet je bekennen toen ik de draaideuren zag staan aan het begin van het park en ook de betaalautomaat, dat ik rechtsomkeert wou gaan. Maar ik kon het tegenover mijn zoon niet maken. Hij was zo enthousiast en eindelijk alleen met mama op pad! Zijn broertje was naar het echte strand met een vriendin en haar mama.

Achteraf ben ik blij dat ik dat ook niet heb gedaan. Dat ik niet weg gegaan ben. Vijversburg is nu zoveel uitgebreider en wij hebben zoveel gelopen, dat we aan vier uren nog niet genoeg tijd hadden en wij allebei met flinke pijn aan de voeten opgezadeld zitten.

Het was zelfs zo leuk dat ik meer dan tweehonderd foto’s heb gemaakt. Vrees niet, die ga ik niet hier allemaal delen. Geloof me, dat wil ik wel. Dus kiezen was een moeilijke opgave. Het worden evengoed nog veel, dus ik zou zeggen enjoy! en zie waarom dit park toch leuker is dan men misschien denkt en verwacht.

bosepey7

bosepey6

bosepey8
Vooruitgang! Eindelijk toiletten 🙂 Jammer genoeg niet meer in de villa, maar dat begrijp ik ook wel.

bosepey9

bosepey65
De villa was niet open, maar je kon wel gewoon zitten en de pauwen bewonderen.
bosepey67
De groep kwam steeds dichterbij. Eerst dacht ik nog dat ze brood wilde hebben.
bosepey63
Toen begon ik me af te vragen of er een complot was…
bosepey68
En toen stond ik versteld te kijken. Moederlief nam met haar jongen de sluiproute en de andere groepsleden waren ons aan het afleiden….echt dus!

Bosepey12

bosepey13
In het park is de duidelijke overgang van zomer naar herfst al duidelijk zichtbaar. Sommige bloemen staan nog te pronken, terwijl bladeren eromheen verdorren en paddenstoelen de kop op steken.
bosepey11
Het was tijd voor een ijsje, tijd om uit te genieten.
bosepey14
Het oude huisje met de kluizenaar. Hij staat er nog steeds.
bosepey15
De tekening in het huisje blijft de kinderen nog steeds aanspreken. Ik kreeg er vroeger altijd een warm gevoel bij, het heeft iets…

bosepey19

bosepey20
Voel je de herfst ook al een beetje?
bosepey24
Hij heeft me erin gekregen. Had ik je al verteld dat ik erge hoogtevrees heb? Juist, zodra ik open trappen op loop krijg ik binnen een paar seconden last van zeebenen. Gelukkig hielp de donkere zonnebril mij…

Bosepey25

bosepey26
Naar boven kijken maakte me al duizelig. Maar wel een coole boomhut!
bosepey27
Het bewijs…ik zat er… en ik hield de boom vast en raad eens wie er ook was? De gemene wesp! Die wil je daar niet hebben!!
bosepey29
Overal was wel iets te zien of te beleven. Zo is er een groente tuin met leuke wandelpaadjes…
bosepey39
en een plek met veel hangmatten op verschillende hoogten.. dat was genieten!

bosepey33

bosepey31
‘Mam, je hangt te laag!’ ….’Ik heb hoogtevrees!!’

bosepey32

bosepey42
Als je bang bent voor libellen, dan zou ik het overwegen om hier niet rond deze tijd van het jaar te komen. De libellen vlogen je om de oren heen, zoveel…
bosepey37
Dit vonden we zo geinig. Een boekenkast voor de mensen die willen lezen als ze in de hangmat liggen 🙂 Wij hebben gelijk een boekje achtergelaten.

bosepey45

bosepey46
Het waterlabyrint voor kids met minimaal een A-diploma en die niet bang zijn voor natte stinkende voeten.

bosepey47

bosepey48

bosepey51
Geen idee of al die glimmende dingen ook gelijk de boel opwarmden, maar wat was het hier heet! Soort woestijneffect.
bosepey52
Oude kleding aan, bikini en zo niet voorbereid op foto’s en een boswandeling… leven kan soms raar lopen.
bosepey53
Kunst..

bosepey54

bosepey55
Ook doorheen gekropen, jawel, never grow up!

bosepey58

bosepey59
Lucky shot!
bosepey80
De grot! Tot halverwege gegaan, toen hoorde ik iets en er hard uitgerend haha…
Bosepey81(2)
Dit is zooooooo lief!! Schattig beestje en bleef mooi zitten.
bosepey85
Alles rondgelopen!
bosepey87
Chips! Toch niet! Nou ja, dan nog maar eens een keer gaan hè? Eerst maar een vriendenkaart aanschaffen, alvast voor de winter. Hoe zou het daar zijn met sneeuw?

Tot de volgende keer!

8 gedachtes over “Natuur en Cultuurpark Vijversburg en Bos van Epey

 1. In een Facebook-groep zag ik je artikel voorbij komen en was nieuwsgierig.
  Net als jij kwam ik er als kind al en de laatste jaren met mijn oudste neefje of de buurkindjes.
  De grot was altijd dé attractie en even de vogels voeren en zo.
  Toen moest er betaald gaan worden en hadden we zoiets van “Voor dat park?! Hell no!”
  Nu ik je foto’s zie wil ik er echter toch weer eens naartoe!
  Wat je trouwens zegt over dat festival ben ik het ook helemaal mee eens!
  Bespottelijk gedoe! Wekenlang overlast voor omwonenden en je kunt er niet eens even zwemmen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Sorry voor de late reactie, was op Vlieland 🙂 Ik zou het eens proberen, is inderdaad iets meer dan verwacht. Zelf denk ik dat de familiekaart dan de beste optie is, dat zou je er met twee of drie keer er wel weer uit hebben. Laat me weten als je er bent geweest. En ja, de Groene Ster zou toch ook voor de stadsbewoners moeten zijn lijkt me, maar ja…. Groetjes.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s