SPECIALE STAMPPOT HUTSPOT | Fris, Zoet, Pittig èn Vegetarisch!

Recept Hele SPECIALE Stampot Hutspot! Fris, Zoet, Pittig en Vegetarisch

SPECIALE MIX VAN KRUIDEN EN SPECERIJEN IN DEZE HUTSPOT


Er zijn van die gerechten, waarbij je weet dat het verstandiger is te zwijgen als je kids vragen wat je klaarmaakt. Want serieus, wie verwacht er nou dat kardemom, suiker, stroop, kaneel, peper en vleesjus samen gaan met hutspot? Als je dat gisteren voor mij had willen klaarmaken, had ik hoogstwaarschijnlijk vriendelijk bedankt. Maar nu weet ik beter..

Kardemom bekender dan we weten

Ondanks dat ik helemaal geen liefhebber ben van kardemom, en nog steeds niet op het zaadje wil kauwen, is het meekoken met dit gerecht een aanrader. Probeer het gewoon. Het geeft een frisse citroen- en mintachtige bite aan je gerecht. Het wordt trouwens ook verwerkt in speculaas, dus geheel onbekend is het niet.

Het recept is dus wat zoet en fris van smaak, maar niet overheersend. Dat is nog altijd de vertrouwde smaak van hutspot. De pepermelange brengt een aangename pittige bijsmaak. Dit gerecht is nog gezond ook, want worteltjes zijn goed voor veel dingen… uien ook trouwens! Goede vetverbranders.

WELKE INGREDIËNTEN JE NODIG HEBT VOOR DEZE HUTSPOT (3-4 pers.)

 • Kilo krieltjes gewassen en in schil
 • Kilo winterpenen geschild en in stukken gesneden
 • 3 gewone grote uien
 • 1 grote rode ui
 • 2 sjalotjes
 • 3 teentjes knoflook, waarvan 1 geperst
 • Van 1 kardemompeul de zaadjes
 • seizoenspeperkorrels
 • zeezout
 • 2 mini suikerklontjes
 • kaneel
 • schenkstroop
 • 3 blokjes juspoeder

 

Recept Hele SPECIALE Stampot Hutspot! Fris, Zoet, Pittig en Vegetarisch
Schillen, hakken en wassen… moet lukken!
Recept Hele SPECIALE Stampot Hutspot! Fris, Zoet, Pittig en Vegetarisch
Kilootje schoon boenen en rare stukje eraf snijden.
hutspot3
We houden de schil er dus aan!

Recept Hele SPECIALE Stampot Hutspot! Fris, Zoet, Pittig en Vegetarisch

Recept Hele SPECIALE Stampot Hutspot! Fris, Zoet, Pittig en Vegetarisch
Deze mix van uiten en knoflook is te koop bij de AH. Makkelijk, want dan hoef je niet van alles een kilo in huis te halen. En de uien hebben echt allemaal een andere smaak.
Recept Hele SPECIALE Stampot Hutspot! Fris, Zoet, Pittig en Vegetarisch
We hakken en snijden de uien. Gooien de boel bij elkaar en het hoeft absoluut niet perfect te gebeuren. Wel in de pan natuurlijk.. Je snijdt twee teentjes knoflook in plakjes en een teentje pers je. Ook voeg je een klein beetje zout toe en twee suikerklontjes.
Recept Hele SPECIALE Stampot Hutspot! Fris, Zoet, Pittig en Vegetarisch
Het werd hoog tijd deze knoflook aan te pakken…
Recept Hele SPECIALE Stampot Hutspot! Fris, Zoet, Pittig en Vegetarisch
Kokend water erbij doen, ongeveer een liter. Als je wil mag je er alvast wat peper bij doen, maar dat gebeurt straks nog een keer.  Doe nu ook de inhoud van 1 kardemompeul erbij. Dat zijn die kleine zwart minizaadjes. Die kan je er later weer uit vissen, maar je kan ze ook gewoon eten. Nu het geheel aan de kook brengen en wachten tot het gaar is.
Recept Hele SPECIALE Stampot Hutspot! Fris, Zoet, Pittig en Vegetarisch
Na zo’n 15 tot 20 minuten zou je toch echt makkelijk door een wortel en krieltje kunnen prikken. Dan afgieten en grof stampen met een stamper. Maar voordat je dat doet, doe je een ongeveer een halve eetlepel kaneel, zout en peper erbij.
Recept Hele SPECIALE Stampot Hutspot! Fris, Zoet, Pittig en Vegetarisch
Zonder jus is het wat mij betreft een droge boel en ik wil toch wel een beetje een vleessmaak bij dit gerecht. Hier komen de jusblokjes om de hoek kijken. Hoewel ik ze vanwege alle toevoegingen niet vaak gebruik, sta ik mijzelf deze keer toe. Een klein laagje water in een pannetje en drie tabletten maar liefst met een scheutje stroop. Ik wil een dikke smeuïge jus.
Recept Hele SPECIALE Stampot Hutspot! Fris, Zoet, Pittig en Vegetarisch
Ondertussen doe je de hutspot in een schaal. Ik vind ovenschalen ideale serveerschalen, maar dat laat ik aan jou over. Omdat de structuur zo lekker grof is, kan je de jus er zigzag overheen doen en blijft het redelijk goed op zijn plaats. Een gedeelte wordt opgezogen door de stamppot.  Nog even afmaken met een een klein beetje peper en indien nog nodig met zeezout.
hutspot
Ik vond het heerlijk en ik hoop dat jij er ook mee uit de voeten kan. Eet smakelijk alvast!

 

Als je het hebt geprobeerd, laat je dan weten hoe je het vond?

4 gedachtes over “SPECIALE STAMPPOT HUTSPOT | Fris, Zoet, Pittig èn Vegetarisch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s