61 Tips voor Geld besparen op een Simpele manier

Geld besparen Tips

GELD BESPAREN WORDT NA VERLOOP VAN TIJD EEN LEUKE BEZIGHEID


Geld besparen. Ooit door de crisis noodgedwongen mee begonnen en inmiddels een leuke bezigheid waar ik geen moment spijt van heb gehad. Ik was iemand met een flinke gat in de hand en ook altijd verbaasd waar het geld was gebleven. Die tijd is voorbij en het klinkt heel cliché, maar wat ik kan, kan jij ook!

Als je nog in de babyschoenen staat met besparen op je uitgaven, dan kan het wel eens voorkomen dat je je eerst heel zielig gaat voelen. Zelfs met smoezen op de proppen komt, waarom jij wel al die dingen nodig hebt, waarvan je later niet eens weet dat je ze hebt. Of dat je echt een bepaald merk moet hebben, ook al is het meestal alleen maar vanwege het gevoel waarmee je jezelf hebt vergiftigd.

Mensen met veel geld weten vaak goed te sparen

Ik zeg vergiftigd, omdat we in een maatschappij leven waar overconsumptie en populariteit hand in hand gaan. Toch zou het je verbazen hoeveel mensen die veel geld te makken hebben, simpelweg weten te besparen en sparen. Zo deed mijn stokoude tante vroeger in Spanje gewoon haar boodschappen bij de goedkope supermarkt. Terwijl zij en haar man toen een dikke villa hadden, met zwembad en een grote olijvengaard.

Het is zoals bijna altijd een kwestie van de juiste ‘mindset‘ en dat heeft tijd nodig om te wennen. Maar bij volhouden is SUCCES gegarandeerd. Misschien heb je momenteel schulden en zal het besparen je niet gelijk windeieren leggen, maar zodra dat verleden tijd is houd je meer dan genoeg over om leuke dingen te doen.

Alvast wat handige bespaartips voor je op een rij

BOODSCHAPPEN DOEN

 • Bekijk voordat je boodschappen gaat doen welke winkels welke aanbiedingen hebben. De hamsterweken zijn altijd leuk, maar schaf wel alleen de dingen aan die je echt nodig hebt en bedenk je ook of het eigen merk wellicht nog steeds goedkoper is. Wie weet is de reclamefolderapp iets voor jou.
 • Probeer de eigen merken eens uit. Deze zijn qua smaak vaak net zo lekker en het besparen kan in de tientallen euro’s lopen per maand. Lees wel de etiketten om uit te zoeken welke ingrediënten erin zitten, zoals de gevaarlijke glucose fructose siroop.
 • Maak vooraf een boodschappenlijstje.
 • Doe de boodschappen het liefst in een keer en vries zoveel mogelijk gelijk in. Zoals brood bijvoorbeeld. Helpt je ook gelijk tegen snaaien in de late uurtjes.
 • Ga nooit met een lege maag naar de supermarkt, zo voorkom je zoete woede en een bange beurs.
 • Spaar lege flessen op en lever deze in om een week heel goedkoop te eten.
 • Doe je boodschappen eens bij de Lidl of de Aldi. Scheelt aanzienlijk in de prijs en de kwaliteit is net zo goed.
 • Ben je ook zo’n fanatieke plastic zakken koper? Stop daarmee! Dat zijn namelijk dure vuilniszakken. Scheelt je rustig 50 euro per jaar. Stop dat geld in een potje elke keer als je het niet vergeet.
 • Maak gebruik van klantenkaarten. Die van de Kruidvat bijvoorbeeld levert soms leuke voordelen op of zelfs gratis snoep.
 • Voel je de verleiding in de winkel opkomen? Loop eerst een extra rondje, grote kans dat je het dan vergeet.
 • Schaf een vriezer aan. Zelf heb ik nu een koelkast met minder koelruimte en meer vrieslades. Ideaal. De kosten van het stroomverbruik haal je gemakkelijk eruit met de aanbiedingen.
 • Koop zoveel mogelijk verse producten of diepvries producten. Vaak veel goedkoper dan de kant en klare gerechten, niet te vergeten gezonder.
 • Grote hoeveelheden inslaan van wat je veel gebruikt is vrijwel altijd voordeliger. Je ziet het dan niet gelijk in de beurs, maar op lange termijn ga je het wel merken. Lukt dat niet ivm een weekloon, probeer dan eens een deel van de kinderbijslag te gebruiken.

CONSUMINDEREN

 • Als er iets duur is met eten, dan is het wel vlees. Daarbij eten de meeste mensen ook nog eens teveel vlees. Zo hoef je echt geen 500 gram gehakt te gebruiken bij een pastagerecht, 150 gram geeft net zoveel smaak aan het gerecht. Halveer het vleesgebruik.
 • Vries restjes in voor een kliekjesdag. Voor een groot gezin kan dit al snel 30 euro per maand schelen. En het levert vaak unieke spannende recepten.
 • Drink wat vaker water ipv frisdrank of andere sapjes.
 • Een theezakje voor een kopje thee. Not! Drie kopjes lukt ook makkelijk en smaakt net zo goed.
 • Twee boterhammen mee? Doe ze op elkaar en dat scheelt je beleg. Klinkt raar misschien, maar ook dit scheelt rustig met een gezin zo’n vijf euro per maand.
 • Gebruik af en toe vleeswaren ipv gewoon vlees in een gerecht. Of gewoon hamblokjes of spekreepjes. Gezonder en goedkoper.
 • Schep niet teveel op je bord. Je kan altijd bijscheppen, maar wanneer je toch genoeg hebt gehad, dan kan dit bewaard of ingevroren worden. Dat zal je niet zo snel doen met eten wat al op een bord heeft gelegen.
 • Neem je lunch mee naar je werk. Dan weet je wat je eet en je betaalt niet extra in de kantine.

KLEDING AANSCHAFFEN

 • Nieuwe kleding standaard aanschaffen in de uitverkoop. Tenzij het echt dringend is.
 • Kinderkleding kan je makkelijk onderling ruilen. Hoeveel kleding ik heb gekregen en heb weggegeven. Winkelen was soms overbodig.
 • Tweedehands is nog steeds hip! Kringloopwinkels doen het goed en met reden. Er hangen vaak nog pareltjes tussen. Ga er alleen heen met een doel, anders heeft het weer een averechts effect. Bepaal voor de tijd wel welk budget je wil besteden.
 • Doe kleding niet te snel weg. Vaak is het nog te repareren. Ben je er zat van, bewaar het dan op een plaats waar je het niet snel ziet. Mis je het na een half jaar nog niet, geef het dan weg aan een goed doel zoals Leger des Heils, of verkoop het op Marktplaats.
 • Wil je kleding online aanschaffen, vergelijk dan eerst de prijzen bij verschillende aanbieders. Ook online is er vaak uitverkoop.

VAKANTIE

 • Vakantie moet leuk blijven en dan wil je niet de hele tijd op je centen letten. Stel vooraf een budget in en weet hoeveel je per dag mag besteden. Grote kans dat je nog overhoud ook.
 • Deel een vakantiehuisje of tent met anderen. Scheelt je de helft van de prijs.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf of samen te koken. Niet alleen gezellig, maar ook een stuk voordeliger.
 • Haal de boodschappen in een gewone supermarkt en niet in de campingwinkel. Zo deden wij het afgelopen jaar op Vlieland ook.
 • Het is misschien een gesjouw, maar neem zoveel mogelijk speelgoed van de kinderen mee ipv daar ter plekke te kopen. Denk bijvoorbeeld aan schepjes en emmertjes. Action is dan een hele leuke winkel.
 • Boek zo vroeg mogelijk ivm korting of juist last minute. Als het lukt, niet in het hoogseizoen. Vaak lukt dat nog met kleine kinderen en scheelt zo honderden euro’s.
 • Heb je zelf een tent? Nog beter en veel goedkoper! Misschien kan je van iemand in je omgeving eentje lenen?

HUISHOUDEN EN ADMINISTRATIE

 • Wist je dat schoonmaakazijn een wondermiddel is? Doe een kleine scheut bij je wasmiddel en wasverzachter is overbodig. Beter voor het milieu en wasmachine. Plus nare geurtjes die anders kunnen blijven hangen, verdwijnen als sneeuw voor de zon.
 • Geen geld voor dure tandpasta’s die tanden bleken? Gebruik baking soda. Wel met mate, maar meer succes dan al die toverformules.
 • Wanneer je aan het poetsen bent, is de verwarming aanzetten niet nodig. Breng het in de ochtend even op temperatuur en zet hem dan uit.
 • Lucht je huis regelmatig en dat scheelt je in de stookkosten en is ook een stuk gezonder.
 • Zet de verwarming standaard een graad lager dan je gewend bent. Extra trui aantrekken is een betere optie.
 • Gezellig kaarsjes aan en onder de deken op de bank, betekent al gauw de verwarming een stuk lager. Koop de kaarsjes wel weer in de aanbieding.
 • Zeg overbodige abonnementen en lidmaatschappen op.
 • Zelf vind ik prepaid bellen nog altijd een uitkomst. Oké, als je dan moet bellen betaal je wel veel meer, maar nadruk op ‘als’. Ik bel vrijwel nooit en alles gaat via de WhatsApp en de mail. Lebara bevalt me tot nu toe heel goed.
 • Douche wat korter. Bespaart het milieu en je beurs.
 • Trek de stekkers er s’ nachts uit. Niks stand-by laten staan. Een veel leukere eindafrekening en wie weet zelfs geld terug.
 • Sport of beweeg meer. En dit hoeft niet perse in een dure sportschool. Maar je voelt je wel beter en kan ervoor zorgen dat je minder ziek wordt. Scheelt ook weer kosten op de lange termijn.
 • Pak wat vaker de fiets of altijd. Een auto kan handig zijn, dat begrijp ik, maar zelf doe ik alles op de fiets en denk hiermee toch meer dan 100 per maand te besparen. Zo niet meer!
 • Moet je de auto gebruiken om op je werk te komen, kijk dan of carpoolen iets voor jou is.
 • Gebruik het liefst alleen maar spaarlampen.
 • Zoek een voordelig tv/internet abonnement. Ga niet voor de instinkers, zoals dure cadeaus, want eigenlijk is het niks meer dan afbetaling. Vaak nog te duur ook!
 • Koop cadeaus voor de feestdagen het hele jaar door wanneer je een goede aanbieding ziet. Wel goed kunnen verstoppen.
 • Koop cadeaus die iets bijdragen en van goede kwaliteit zijn. Liever iets goeds en minder in aantal, dan iets wat binnen een dag al uit elkaar valt. Een rijke Lifestyle coach zei mij ooit eens dat het zo vreemd was, dat het altijd de arme mensen zijn die menen dat ze zakken vol cadeaus moeten aanschaffen voor hun kroost. Zet je wel aan het denken toch?
 • Zelf cadeaus maken. Uniek, meestal goedkoper en veel persoonlijker. Probeer het eens. Een lekkere cake is zo gemaakt en met wat mooie linten heb je een geweldig cadeau.
 • Koop niet op afbetaling. De rente is niet mals en zonde van het geld. Eigenlijk is het niks meer dan boven je stand leven. Kan je het niet zo betalen, dan ook niet kopen.
 • Vermijd windowshoppen. Vast heel gezellig met vrienden, maar weet je nog dat ‘zielige’ gevoel? Precies! Blijf bij winkels weg als je niet in de verleiding wil komen of gedemotiveerd wil worden.
 • Zoek gratis uitstapjes. Vooral in de zomer zijn er genoeg activiteiten te bedenken wat gezelligheid levert zonder entreekosten. Van picknicken in de stadsparken voorzien van muziek tot gratis musea bezoekjes. Beetje creatief denken.

MINIMALISME

 • Bedacht mij laatst, goh, mijn kasten zijn behoorlijk leeg in huis. De kast zelf is overbodig lijkt het. Goed op dreef geweest met overbodig spul weg te doen. Heerlijk! Ruim je kasten eens op en bedenk bij alles of je het nodig hebt, nog wel leuk vind of dat het een ‘wat als’ of ‘misschien ooit’ is.
 • Bewaar twijfelgevallen op een plaats uit het zicht en als je het na een half jaar nog niet mist, weggeven of verkopen.
 • Boeken kan je via Bol.com of Marktplaats verkopen.
 • Het is niet perse minimalisme, maar oude meubels opknappen en voorzien van een lik verf is niet alleen leuk om te doen, maar ook een stuk goedkoper dan nieuwe aanschaffen. En meubelen ruilen is ook een optie.

SPAREN

 • Ook wanneer je het niet breed hebt, doet zich vast wel eens een gelegenheid voor om te sparen. Wat dacht je van kleingeld wat je overhoudt na de boodschappen te doen? Of het geld van lege flessen? Het geld dat je bespaart omdat je geen plastic tassen meer koopt? Al zou het maar 2 euro per week zijn, dat is toch al 104 euro in het jaar en een leuk uitstapje met het gezin. Of het geld voor de cadeaus met kerst.
 • Houd een boekhouding bij. Dit kan op de computer of in een leuk notitieboekje. Als je het opschrijft, dan blijven de doelen ook in je brein zitten. Het stimuleert en je ziet misschien nog wel meer mogelijkheden om te besparen. Deze geïnvesteerde tijd loont zich vanzelf.
 • Leg een vast bedrag achteruit om te sparen. Dit kan op een spaarrekening, maar ook een spaarboekje bij de supermarkten is een optie. Dit levert waarschijnlijk op het moment meer rente op dan bij de bank.
 • Werk zo snel mogelijk je schulden weg. De rente en administratiekosten, laat staan rechtbankkosten, zijn gewoon niet mals en weggegooid geld. Lukt dit niet in je eentje, schakel dan zo snel mogelijk professionele hulp in. Deze hulp hoeft trouwens niet altijd van de Kredietbank te zijn, er zijn genoeg andere goede, zo niet betere instanties.
Elke situatie is anders maar besparen lukt bijna altijd

Kan natuurlijk zo zijn dat niet alle tips voor jou van toepassing zijn. Iedere situatie is weer anders. Maar besparen op zaken is vaak makkelijker dan we meestal in eerste instantie verwachten. Een lifestyle change maken neemt een tijdje je volledige aandacht in beslag, maar zoals al gezegd, het zal je veel voordeel opleveren op de korte en lange termijn.

Heb jij misschien nog goede bespaartips die ik over het hoofd heb gezien? Laat het mij weten 🙂

Note: mocht je er royaal genoeg bijzitten en denken dat met die flessen opsparen hoeft voor mij niet, weet dan dat je ze ook bij de Albert Heijn kan inleveren voor de Voedselbank. Zo steun je weer mensen die het echt moeilijk hebben en alle hulp kunnen gebruiken. Ja zelfs in Nederland! En mocht je bij de groep horen die schulden hebben, lees dan dit artikel voor tips hoe je dit het beste kan aanpakken

61 Tips om Geld te besparen

 

Photocredit Pixabay

var bol_sitebar={“id”:”bol_1571747661213″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000104029522″,”familyId”:””,”site_id”:”48042″,”target”:true,”rating”:false,”price”:false,”deliveryDescription”:false,”button”:false,”link_name”:”Wonderbox%20Cadeaubon%20-%20Hotel”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js

13 gedachtes over “61 Tips voor Geld besparen op een Simpele manier

 1. Leuk, zo’n lijstje met nuttige tips 🙂 Een aantal van jouw tips pas ik al geruime tijd automatisch toe. Zoals dat van dat boodschappenlijstje: dat hangt hier in het zicht in de keuken -> telkens iets uit voorraad is wordt dit er automatisch bij genoteerd. Ook weekmenu’s gebruik ik, net zoals kliekjesdagen. Scheelt heel wat onnodig geloop of impulsieve aankopen. Momenteel zit reizen er niet echt in dus daar hoef ik al niet op te sparen :-p Door mijn kleerkast onderhanden te pakken (capsule wardrobe) koop ik de laatste tijd ook quasi geen nieuwe kleding meer. Uitgaven houd ik zo goed mogelijk bij in zo’n Excel sheet. De ‘1 + 1 gratis’, daar ben ik van af gestapt, doorgaans gaat dit om de duurste merken en dat is net zo goed een verkoopstactiek. A-merken in verzorgingsprodukten vind je ook bij de Action en – inderdaad – goedkoper daar. Bij een aankoop overloop ik nu 2 dingen 1/ Welk nut heeft het? en 2/ Word ik hier blij van? Als ik deze vragen niet kan beantwoorden, is het overbodig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bij de AH nu verse pasta’s en sauzen weer 2 voor 2 euro. Die vind ik wel ideaal en zo lekker! Maar verder is het inderdaad uitkijken met de acties, tenzij je dat merk perse wil hebben natuurlijk. Knap dat je dit allemaal al zo goed doet trouwens. Veel mensen weten zich er nog geen raad mee.

   Geliked door 1 persoon

   1. Tegenwoordig doe ik vooral boodschappen bij Colruyt sinds een groot AH filiaal in onze buurt is opgedoekt. Jammer wel, want ik kwam daar graag. Hamsteren doe ik ook niet meer, dat is wat ik dan noem slapend geld. Enkel wat ik echt nodig heb haal ik nu in huis.

    Geliked door 2 people

 2. Ik koop altijd wel reclame. Dan kun je best besparen. Zelf kleding kopen ook goedkoper krijgen. Ik koop nooit dure kleding. Boodschappen neem ik vaak 1 halen 1 gratis erbij. Dan ben ook goedkoop uit. Er zijn meerdere winkels dit doen. Kijk maar naar Kruidvat. Maar moet wel opletten waar toch ergens anders nog goedkoper is.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik kom vaak in Nedereland en daar is de levensstandaard aan voeding toch goedkoper als bij ons. Als we dan ook tijd hebben zal ik altijd daar gaan winkelen.
  Dan hoor ik zelfs zeggen dat albert heijn de duurste is bij onze noorderburen, dat deze een van de goedkoopste bij ons is buiten Lidl of de Aldi.

  Het beste om te kunnen sparen is eigenlijk gewoon kopen wat je echt nodig hebt. En aan vaste kosten om de drie maanden een vergelijk doen met andere instanties.
  Ook dat kan enkele euro’s opleveren.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 4. losse ideeen nav jouwe: koop bij de toko een grote doos losse thee ipv theezakjes. koop daar ook een zak met vijf kilo rijst, en losse kruiden en specerijen en gedroogde bonen en tofu en nog veel meer. Goedkoop en lekker.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s