Last van Chronisch Tijdgebrek? Stop met Tijd te verspillen door te Organiseren

Stop met Tijd verspillen

TIJDGEBREK IS VAAK EEN KWESTIE VAN VERKEERD JE TAKEN INDELEN


Een goede planning maken door op de juiste manier je taken in te delen, klinkt voor velen niet als muziek in de oren. Het lijkt een lastige klus. Het klinkt als ‘moeten’ en daarom kijken we er maar al te graag van weg. Het struisvogeleffect. Dat is jammer, want een goede planning zorgt juist voor structuur, meer productiviteit, rust in je hoofd en in de meeste gevallen extra tijd.

Plannen valt te leren

Een bullet journal maken is op dit moment helemaal hot. En dat is niet voor niets. Overvolle agenda’s, honderden notitieblaadjes, duizenden gedachten… de stroom lijkt eindeloos en nog voordat je dag is begonnen ben je al uitgeput. Drama. Afspraken die uitgesteld worden, taken die zich opstapelen in huis, te weinig tijd voor je gezin of vrienden, laat staan dat je goed scoort met je werk. Te veel ruis in je hoofd. Ik ken het!

Stap voor stap aanpassingen maken

Rome is niet in een dag gebouwd en ook jouw lifestyle zal niet gelijk van de een op de andere dag aangepast zijn. Zie het als een leuk leerproces, waarvan je weet dat de uitkomst op een dag niks dan goeds kan zijn. Dus hier wat tips om alvast aan de slag te gaan!

De tips om je tijd beter in te delen

 • Hou in een bullet journal nauwkeurig bij wat er ‘echt’ moet gebeuren en wat je nog graag gedaan wil krijgen. Wat er echt moet gebeuren heeft voorrang en wat je nog wil doen, heeft vaak met je doel te maken waar je heen wil. Nog geen bullet journal? Kijk dan hier voor een paar mooie exemplaren.
 • Maak onderscheid tussen belangrijke zaken, bijzaken en zaken die niet in je leven thuishoren of kan uitbesteden aan anderen. Dat creëert ruimte voor andere zaken die belangrijk zijn. Dat kan ook zijn dat je bepaalde interesses moet laten varen omdat andere gebieden meer aandacht nodig hebben. Wees eerlijk, accepteer en leer los te laten.
 • Kijk dan naar de alledaagse taken en plan alles in een online kalender of in je agenda. Deel alles nauwkeurig in, ja zelfs je ontbijt. Zo zie je gelijk waar tijd overblijft en zo kan je jezelf later ook controleren of alles goed liep of dat er voor de volgende keer aanpassingen nodig zijn. Denk erom, het is een leerproces.
 • Hou de 5-seconden regel aan voor taken die je liever uitstelt. Gelijk doen! Doe zelfs de moeilijkste taken als eerste. Dat ruimt op!
 • Geef de zielig modus geen kans. Geen excuses bedenken, maar houd het doel voor ogen en hoe blij je straks zal zijn.
 • Heb je een doel voor ogen dat je graag wil bereiken, wees hier dan ook enthousiast over. Dat motiveert. Bijvoorbeeld je blog laten groeien. Plan elke kleine stap die hiervoor nodig is en streep af welke taak is volbracht. Dit kan natuurlijk ook voor je huishouden of studie. Bijvoorbeeld Engels leren
 • Schrijf elke week bijvoorbeeld een zelfreflectie over hoe die week ging, over wat goed ging, wat minder of wat helemaal niet voor jou werkte.
 • Houd rekening met onverwachte zaken. Zoals een afspraak dat uitvalt. Heb een back-up plan achter de hand om die tijd in te vullen met wat je nog graag zou willen doen bijvoorbeeld.
 • Stop met de dingen te doen waar je niet goed in bent. Waar je gefrustreerd of geïrriteerd van wordt. Behalve de afwas uiteraard 😉 Focus op de dingen waar je goed in bent en diep dit verder uit.
 • Wees eerlijk tegen jezelf. Je hebt ook me-time nodig. Tijd voor jezelf om bijvoorbeeld die ene film te zien of een boek te lezen. Ook heb je tijd nodig om voldoende slaap te krijgen. Een verstoord slaapritme zorgt voor minder productiviteit overdag en zelfs overgewicht. Dat kan betekenen dat je inderdaad minder tijd hebt dan je had gehoopt. Accepteer dit en plan hier omheen.
 • Doe meer dingen die je energie geven. Dat kan een work-out zijn, een lange wandeling of een stilte moment. Wat jij fijn vind om tussen de taken door op te laden. Je kan niet non-stop achter een computer zitten of op Social Media rond sneupen. Maak met jezelf duidelijke afspraken.
 • Laat je niet afleiden door de telefoon en honderden notificaties. Zet dat ding uit als je bezig bent.
 • Misschien kijk je wel te veel en te vaak tv. Zou zomaar kunnen. Tijd dat je beter zou kunnen besteden aan je eigen ontwikkeling en doel. Als je van tevoren niet eens weet waarom je wil kijken, waarom aanzetten? Zet een muziekje op.
 • Tot slot: houd focus! Blijf oefenen! Houd altijd je doel in het vizier en herinner jezelf eraan indien nodig. Elke dag! Dat is het leuke van een bullet journal (notitieboek). Doordat je alles steeds opschrijft en wellicht een creatieve draai eraan geeft, blijf je niet alleen maar gemotiveerd, het wordt ook een nieuw onderdeel van je denken. En je weet het, alle aanpassingen beginnen eerst met nieuwe gedachten.

 

Dit waren de tips voor deze keer. Heb jij er misschien ook nog een paar?

 

Photocredit Pixabay

4 gedachtes over “Last van Chronisch Tijdgebrek? Stop met Tijd te verspillen door te Organiseren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s