Do-Follow or No-Follow Linken in je Blogpost?

Bloggen Do-follow of No-follow

No-Follow linken worden vaak genegeerd


Druk bezig met schrijven, je lay-out op orde krijgen en leuke interactie met je volgers onderhouden. Als er dan een bedrijf of zelfs mediabedrijf jouw blog benadert voor een leuke samenwerking, dan is een no-follow link vaak het laatste waar je aan denkt. Dan ben je super enthousiast, de eerste mijlpaal gehaald en gaan voor die banaan.

Niet alleen bij opdrachten, maar ook bij affiliatie

Ook bij affiliatie (verkoop van producten voor andere bedrijven) wordt het nog wel eens vergeten. Ook niet zo gek, want bij WordPress moet je bijvoorbeeld al een business abonnement hebben wil je deze optie überhaupt hebben om te kunnen kiezen. Bij Blogger niet.

Daarbij zijn er duizenden bloggers wereldwijd online die hier lak aan hebben, dus de kans dat je gesnapt wordt is vrij klein en ja, geld stinkt niet toch?

Maar wat is nou het gevaar van het gebruik van do-follow?

Is er een gevaar? Jazeker!! Google heeft een aantal jaar geleden besloten dat samenwerkingen waar geld mee gemoeid is, GEEN do-follow links mogen hebben. Dus geen linken, waarmee het desbetreffende bedrijf kan groeien alsof het zó interessant is, dat er zomaar gratis en voor niets, veel bloggers naar hun linken. De zogenaamde backlinks. Als Google dit ontdekt (en ja, dat gebeurt ook vaak genoeg) loop je een groot risico om een penalty te krijgen.

Door verkeerde backlinks niet meer vindbaar op het web

Dat kan betekenen dat je tijdelijk niet vindbaar bent in de zoekmachines. Maar bij veel overtredingen kan het ook gebeuren dat je nooit meer te vinden zal zijn. Dan zou je dus eigenlijk gelijk al die linken op no-follow moeten zetten en hopen dat je er dan snel vanaf bent. Maar….. met die bedrijven heb je meestal de afspraken zwart op wit staan en geldt er geregeld een termijn van een jaar. Zolang moet het artikel dus online blijven staan met die do-follow link. Doe je dat niet, dan is het in feite een soort van contractbreuk. Ai…lijkt mij geen leuke situatie.

Lak aan de regels

De bedrijven die dit willen zijn meestal niet zo groot of hebben lak aan alle regels. Ook zij lopen het risico door Google aangepakt te worden. Grote bedrijven zoals Bol.com laten het helemaal aan jou over wat je ermee doet. Denk ook niet dat zij last krijgen met Google. Waarom niet is mij ook een raadsel… misschien omdat zij de keuze aan de blogger laten in dit geval en het vanuit hun kant geen opdracht is.

Het kan lekker verdienen en als je nooit gepakt wordt, kan dat flink oplopen met de jaren. Een beetje blog zit al gauw op honderd euro per artikel. En ook affiliatie kan flink aantikken na verloop van tijd. Het risico nemen is geheel aan jou.

Unieke bezoekers zijn meer waard op de lange termijn

Zelf sta ik er niet om te springen. Nu ik een business abonnement heb, heb ik alle linken gelijk op no-follow gezet. Bij dit abonnement kan je ook gelijk al je SEO in orde brengen met de juiste plug-in en dat heeft mij in nog geen maand tijd meer dan het dubbele aan unieke bezoekers opgeleverd.

Over unieke bezoekers gesproken: dát is wat jouw blog interessant maakt voor de grotere serieuze bedrijven op lange termijn. Social Media uiteraard óók… maar die unieke bezoekers hangen samen met SEO. En ja… zij komen hoofdzakelijk binnen via de zoekmachines van Google.

Zonder unieke bezoekers een stuk minder interessant

Het zou sneu zijn als je serieus blogt en prachtige toekomstplannen hebt, dat je die unieke bezoekers weer kwijtraakt om vervolgens weer niet interessant genoeg te zijn voor de betere bedrijven. Leuk voor die paar tientjes en dan?? Mag jij invullen!

Het zijn trouwens niet alleen de kleine bloggers die zich hiermee inlaten. Heb ook flink wat grotere voorbij zien komen die mediabedrijven noemen in hun artikelen, waarvan je weet dat ze enkel met de verkeerde links werken. Dat sommigen het ook oneerlijke concurrentie vinden ten opzichte van bloggers die hier niet aan mee willen werken, is ook al meerdere keren voorbij gekomen.

Pakkans klein en risico groot

Ach…met zoveel bloggers is de kans sowieso al heel klein dat je veel opdrachten binnen gaat halen. Ik lig er niet wakker van dat men hiermee akkoord gaat, maar wel van het feit dat men net doet of de risico’s wel meevallen.

Wanneer je weinig bezoekers hebt via de zoekmachines, maar de meesten nog via Social Media binnen komen, dan begrijp ik waarom het zo aantrekkelijk is. Vooral als je het geld hard kan gebruiken. Zaken veranderen een beetje als je honderden euro’s per jaar ophoest voor een abonnement om te groeien, dan is het iets om te overwegen of het wel tegen de nadelen opweegt.

Moeilijke kwestie, vind je niet? Was jij al bekend met deze regels?

Update 25-4-2018

Inmiddels heb ik met een mediabureau hier een mailwisseling over gehad en er werd mij verteld dat er over dit onderwerp veel onduidelijkheid bestaat. Dat wanneer er een penalty gegeven zou worden, als dat al gebeurt, dat deze voor de rekening komt van het mediabedrijf en degene waar de link naar toe gaat. Ook dat er binnenkort een artikel van hun kant betreft dit onderwerp online zal komen om hier verheldering in te geven. Ik laat het dus nog even open, omdat de informatie die je hierover kan vinden meestal niet positief is, maar de andere kant van het verhaal is minstens zo belangrijk om te weten. Zodra er meer bekend is, zal ik hier de link plaatsen.

Fotocredit Pixabay 

6 gedachten over “Do-Follow or No-Follow Linken in je Blogpost?

    1. Ja klopt, sterker nog, alleen bij het duurste abonnement. Niet eens bij Premium. Ben zeer tevreden over WordPress, maar dit vind ik absoluut een minpunt. Ook omdat het nergens of in ieder geval niet duidelijk staat aangeven.

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.